Goed van start gaan in 2023
Auteur
Joris Gemen
Fotografie door
Toin Damen, Geert van Erven, ProShots

Na de 0-3 overwinning op De Graafschap sloot Willem II een in sportief opzicht teleurstellend 2022 met een glimlach af. Vanavond start de ploeg van de kersverse hoofdtrainer Reinier Robbemond aan het nieuwe jaar met de thuiswedstrijd tegen Roda JC, de nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie.  



Oude liefde roest niet. Dit Nederlandse spreekwoord is zonder twijfel van toepassing op Jurgen Streppel. De oud-trainer van Willem II verliet Roda medio december voor een terugkeer naar Helmond Sport. Hij tekende een contract voor vijf jaar en gaat de functie van technisch directeur bekleden. De 53-jarige Gelderlander kwam als speler tien seizoenen uit voor de Kattenmeppers, die hij vervolgens drie seizoenen als hoofdtrainer onder zijn hoede had.  

Afbeelding
Jurgen Streppel

Streppel in 2009 als trainer van Helmond Sport.



Kleur op de wangen geven

Met de terugkeer op het oude nest komt er een eind aan Streppels tijd in het Parkstad Limburg Stadion, waar hij tweeënhalf seizoen aan het roer stond. Toen Streppel in juni 2020 aan de hoofdtrainersklus begon, was zijn opdracht helder: de Zuid-Limburgers weer kleur op de wangen geven. Na de degradatie uit de Eredivisie in mei 2018 eindigde Roda in de twee daaropvolgende seizoenen namelijk op een teleurstellende dertiende en zeventiende plek in de Eerste Divisie. Onder Streppel leefden De Koempels weer op met de achtste en vijfde plaats als eindrangschikking in de afgelopen twee jaargangen. 



Goede herinneringen 

Ook bij Willem II bewaart men goede herinneringen aan Streppel, die vijf seizoenen de scepter zwaaide in Tilburg. De oogst van zijn tijdperk: een degradatie, een kampioenschap in de Eerste Divisie, een negende plek in de Eredivisie en lijfsbehoud via de play-offs voor promotie/degradatie. Diezelfde play-offs lijken dit seizoen het hoogst haalbare voor Willem II en Roda. Beide ploegen hebben een forse achterstand op de directe promotieplekken. Voor Willem II bedraagt het verschil met nummer twee PEC Zwolle elf punten, terwijl Roda veertien punten minder verzamelde dan de runner-up. 



Opgekrikt zelfvertrouwen

Vlak voor de tweede winterbreak in de Keuken Kampioen Divisie leek Roda de kans te krijgen om de achterstand met PEC in een rechtstreeks duel enigszins te verkleinen. Strenge vorst resulteerde daarentegen in een afgelasting. Willem II kwam tijdens die speelronde wel in actie. Het krikte het zelfvertrouwen – dat na de pijnlijke derbynederlaag tegen NAC Breda een flinke deuk opliep – wat op met een prima 0-3 overwinning op bezoek bij De Graafschap. Dat gebeurde onder leiding van toenmalig interim-trainer Robbemond, die zich gisteren tot de zomer van 2024 als hoofdcoach aan Willem II verbond. 

Afbeelding
Robbemond

Robbemond tekende donderdagochtend een contract tot de zomer van 2024. 



Onderlinge verschil is klein

Door de overwinning in Doetinchem kwam Willem II op een puntentotaal van 27, waarmee het naar de zevende plaats klom. Roda volgt de Tricolores met slechts drie punten minder op de voet. Dat kleine onderlinge verschil maakt het duel in Tilburg interessant. Het is bovendien even geleden dat beide ploegen de degens met elkaar kruisten. In het Eredivisieseizoen 2017-2018 gebeurde dat voor het laatst. Toen stonden Willem II en Roda maar liefst drie keer tegenover elkaar. De twee competitieontmoetingen sloot Willem II winnend af (1-3 en 1-0), terwijl de kwartfinale in het toernooi om de TOTO KNVB Beker na 120 zinderende minuten in 2-2 eindigde. De Tilburgers namen de strafschoppen vervolgens beter. 

Afbeelding
Willem II - Roda Beker 2018

Feest bij de Willem II'ers die na een door Mattijs Branderhorst gestopte penalty de halve finale bereiken. 

Afbeelding
Vossebelt

Willem II-icoon 

Dat zag ook Willem II-icoon Jordens Peters, die door een zware knieblessure alleen bij de eerste ontmoeting tussen Willem II en Roda op het veld stond. Vanavond keert de algemeen directeur van de Kerkraadse club voor even terug in het Koning Willem II stadion, waar hij in mei 2021 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing. De teller van Peters in het rood-wit-blauw staat precies op 250 wedstrijden. De laatste was in mei 2021, toen Willem II zich met de 2-1 thuisoverwinning op Fortuna Sittard handhaafde in de Eredivisie. Naast de oud-captain zijn er nog meer oude bekenden te bewonderen in Tilburg. Voormalig Willem II’ers Niek Vossebelt en Guus Joppen staan namelijk onder contract bij Roda.

Afbeelding
Joppen

Grote belangen

Zo heeft het treffen tussen Willem II en Roda veel weg van een reünie met grote belangen. Wie begint 2023 met een driepunter en kan stiekem weer naar boven kijken? De wedstrijd zal voorafgegaan worden door de jaarlijkse minuut stilte voor alle in 2022 overleden Willem II’ers. Verder is het duel live te volgen via het schakelkanaal op ESPN 1, Willem II Radio op Juke en het liveblog op de website. 

Bericht delen