Uit de oude doos: aflevering 1 - 20

Aflevering 20 -  “Willem II uit”, een aanrader

Aflevering 20

In de zomer van 2010 voorspelde menigeen voor Willem II een zwaar seizoen. De laatste 7 ontmoetingen van het voorgaande seizoen gingen immers verloren en de club zag veel spelers vertrekken. Dat Willem II echter zou afstevenen op een negatief clubrecord van 26 achtereenvolgende competitiewedstrijden zonder overwinning, verraste toch wel vriend en vijand. Maar op 22 januari 2011 bij de wedstrijd Willem II – Vitesse was het Koning Willem II stadion het scenario voor een jongensboek. Uit nood geboren stond bij de Tricolores de 18-jarige Rangelo Janga voor het eerst aan de aftrap. In de spits, omdat Gerson Sheotahul en Maceo Rigters beiden niet wedstrijdfit waren. En voor Rangelo kwam die dag een droom uit. Hij scoorde het enige doelpunt in die wedstrijd. Een verlossende treffer die Willem II de eerste seizoenszege opleverde en een einde maakte aan de negatieve reeks van 26. 

Je zou er een jongensboek over kunnen schrijven. Dat zou overigens geen primeur zijn, want op een boekenbeurs kocht ik vorig jaar een spannend jongensboek met de titel “Willem II uit!”, geschreven door Tijl Rood. Door een blessuregolf mogen twee jeugdspelers van Willem II (de vrienden Rick en Isam) voor het eerst als reserve met het eerste elftal mee naar Rotterdam voor de bekerwedstrijd tegen Sparta. Maar een vuurwerkbom in de kleedkamer van de scheidsrechter in de voorgaande wedstrijd dreigt roet in het eten te gooien. Aanvankelijk worden namelijk Rick en Isam hiervan verdacht. Zij gaan zelf op zoek naar de echte daders, vinden die ook en mogen alsnog mee naar Sparta. Beiden komen als invaller binnen de lijnen en kennen een onvergetelijk debuut. Isam voorkomt een zekere  Spartaanse treffer en wanneer het na verlenging nog steeds 1-1 is, moeten strafschoppen de beslissing brengen. En laat het nu juist Rick zijn die de beslissende penalty benut en - evenals Rangelo -  Willem II de luid bejubelde zege bezorgt. 
 


Aflevering 19 - Een boetetocht van ruim 26 kilometer

Aflevering 19
Op zaterdag 24 juli 1999 speelde Champions League-deelnemer Willem II in Gent een oefenwedstrijd tegen KAA Gent, de toenmalige nummer acht van België. De Tricolores kregen met 6-1 een pak slaag dat grote gevolgen zou hebben. Trainer Co Adriaanse trok de verloven van de spelers in en in plaats van een vrije dag stonden er op de broeierige zondag twee pittige trainingen op het programma. Maar daar bleef het niet bij. Op maandag 26 juli moesten de spelers zich melden op het stadion. Daar werd eerst de wedstrijd tegen KAA Gent nog eens besproken en vervolgens dirigeerde Adriaanse de spelers naar het wagenpark. ’De Vijf Eiken’ tussen Rijen en Oosterhout was de bestemming. Daar aangekomen kregen de spelers de opdracht om in groepjes van vijf in looppas terug te gaan naar het stadion. Afstand: 13,3 kilometer. Adriaanse en zijn assistent Hans Verel volgden per auto de verrichtingen, zodat niemand liftend aan de boetedoening kon ontsnappen. Op de heenweg moesten de spelers bij alle restaurants aan de rechterkant van de weg een souvenirtje meenemen. Bij binnenkomst van het stadion werd de looptijd gemeten. Vervolgens konden de spelers tijdens een lunch op adem komen, maar … de auto’s moesten nog worden teruggehaald bij ‘De Vijf Eiken’. Te voet en binnen de tijd van 1 uur en 18 minuten die de spelers bij de heenweg geklokt hadden! De meesten van hen konden daarna geen pap meer zeggen. Dat ze de strafloop echter goed verteerd hadden, bleek een dag later bij de volgende oefenwedstrijd tegen SC ’t Zand. De zeer gemotiveerde Tricolores wonnen met … 0-11! 
 


Aflevering 18 - Het logo van Willem II

Hoewel Willem II in 1896 werd opgericht, beschikt de club pas sinds 1928 over een logo. Arnaud van der Ven ontwierp de eerste voorloper van wat nu een logo zou zijn genoemd. In die tijd sprak men nog van een clubinsigne. Het was uitgevoerd in de vorm van een draagspeld in de kleuren rood, wit en blauw. In het logo waren verwerkt het jaar van de oprichting, de letter W, het Romeinse cijfer II en het woord ‘voetbal’. 

In 1952 werd het logo gewijzigd. Gerrit Villevoye, destijds secretaris van de vereniging, was de ontwerper en er waren t.o.v. het eerste insigne nogal wat veranderingen. Het woord ‘voetbal’ verdween, het kroontje in de kleur oranje werd opgenomen, er kwam een afbeelding van een voetbal in het ontwerp, het jaartal 1896 werd geprojecteerd naast de voetbal. 

Aflevering 18

Het logo zoals we dat nu kennen, dateert uit 1983 en werd ontworpen door Harrie Villevoye, de zoon van oud-secretaris Gerrit Villevoye. Hij maakte een ontwerp dat een combinatie is tussen het oude (traditie) en het nieuwe (toekomst). Het meest opvallend is de ronde vorm die beter te gebruiken is in het imago-circuit. De naam ‘Willem II’ nu volledig opgenomen en wordt  de naam van de gemeente ‘Tilburg’ vermeld. De oude bal is gehandhaafd, maar is nu evenals de rand van het logo uitgevoerd in goud. Verder is de vorm van het logo uit 1952 in het nieuwe verwerkt. 

Om het koninklijk karakter te benadrukken en het logo een meer chique uitstraling te geven, zijn in 2007 de kleuren enigszins aangepast.  Het huidige, mooie logo kan nog jaren dienst doen! 
 


Aflevering 17 - Een legendarische minuut 

Aflevering 17

De 19-jarige Bart van de Luijtgaarden was een talentvolle middenvelder die uitkwam voor Rood Wit in St.Willebrord. En hoewel ook de Eredivisieclubs NAC en PSV belangstelling voor hem toonden, tekende hij in mei 1973 een tweejarig contract bij Willem II dat toen in de eerste divisie uitkwam. In de voorbereiding op de competitie werd hij door trainer Jan Brouwer regelmatig opgesteld, maar toen routinier Jack van Stippent van PSV werd aangetrokken, werd Bart bankzitter. Ook tijdens de uitwedstrijd voor de KNVB-beker op 26 augustus 1973 tegen FC Dordrecht zat hij op de bank. Bij een 1-4 voorsprong voor Willem II liepen Dom Hakkens en Bart samen al een tijdje warm langs het veld, totdat in de 89e minuut Ad van Puyenbroek geblesseerd uitviel. Hakkens had weinig trek in die ene minuut, maar Bart wel! En zo beleefde hij, naar later zou blijken, een legendarische minuut. Het zou namelijk de enige minuut zijn die Bart in een officiële wedstrijd voor het eerste elftal van Willem II zou spelen in zijn carrière bij de Tricolores. Hij is daarmee verreweg de onbekendste recordhouder. 

Maar zijn moment van glorie beleefde Bart al op 3 juni 1973, toen hij als pas gecontracteerde middenvelder in de basis mocht starten van een met gastspelers versterkt Willem II-team dat in Tilburg aantrad tegen de kersverse Europa Cup-winnaar Ajax. Een wedstrijd in het kader van de actie Behoud Betaald Voetbal. Ajax won met maar liefst 7-2 en Bart verloor de meeste duels van zijn directe tegenstander. Toch denkt hij er met genoegen aan terug, want die tegenstander was niemand  minder dan …. Johan Cruijff! 
 


Aflevering 16 - Honkvaste spelers: een uitstervend ras

Aflevering 16

Ze zijn er nog wel, spelers die langer dan drie seizoenen bij dezelfde club blijven, maar het is een uitstervend ras. Niet alleen trainers, maar ook spelers stappen al gauw op “de aantrekkelijke trein” die langskomt. Dat was vroeger wel anders. Het kwam niet in je op om je maten in de steek te laten. Eens een Willem II’er, altijd een Willem II’er. 

Op 11 oktober 1908 speelt Willem II tegen het Tilburgsch elftal (bestaande uit spelers van Quickness, Tilburgia en Excelsior) en wint met 3-2. In het Tilburgsch elftal speelt de achttienjarige Louis Schollaert (foto) een opvallende partij. Hij wordt door Willem II benaderd en ….. speelt een week later reeds met de Tricolores mee in de bekerwedstrijd tegen Wilhelmina. Daarmee begint hij aan zijn eerste van de in totaal maar liefst 19(!) seizoenen in het eerste elftal van Willem II. Zijn laatste wedstrijd speelt hij op 20 maart 1927 tegen BVV. Het aantal competitiewedstrijden per seizoen is in die periode beduidend minder dan in de jaren ’80 en ’90, wanneer John Feskens zijn recordserie van 483 neerzet, verdeeld over 15 seizoenen.

In 1924 lijkt Schollaert international te worden. De Engelse bondscoach van het Nederlands elftal, Bob Glendenning, selecteert hem voor Oranje. Maar bij de voorbereiding blijkt bij het in orde brengen van de passen dat Schollaert …..Belg is en dus niet mee mag spelen! Hij werd geboren op 29 juni 1890 in het Belgische Aalst en verhuisde al op jeugdige leeftijd naar Tilburg, waar menigeen dacht met een Nederlander van doen te hebben. De bondscoach was dus niet de enige! 
 


Aflevering 15 - Een ongewoon kleedkamer-tafereel

Het gebeurt niet zo vaak dat fotografen in de kleedkamer worden toegelaten. Als dat wel het geval is, dan schieten ze meestal plaatjes van schaars geklede spelers die zich vermaken met het leeg spuiten van al dan niet dure flessen champagne ter gelegenheid van een kampioenschap of promotie. De fotograaf die onderstaande foto schoot, legde echter een heel ander tafereel vast. Het is woensdag 15 oktober 1963 en de locatie: de kleedkamer van stadion Old Trafford, de thuishaven van Manchester United.  Een uur voor aanvang van het Europa Cupduel tegen United krijgt Willem II in de kleedkamer “Het Nieuwsblad van het Zuiden” aangereikt met daarin het verslag over het vertrek naar Manchester en de eerste indrukken van de Willem II’ers over Engeland. Dat zou je als redactie anno 2010 eens moeten proberen…..! Van links naar rechts zijn Louer, Walhout, Verwijst en Brooijmans een en al oog voor het Tilburgse dagblad! 

Aflevering 15

 

 

 


Aflevering 14 - Soldaat Jan Linders bleef op de kazerne

Op 29 september 1947 richtte het bestuur van Willem II zich tot de overste van dienstplichtig militair en eerste elftalspeler Jan Linders. Men hoopte de speler in de avonduren vrij te krijgen om bij de club te trainen. Ziehier het antwoord van de majoor.

De tijden zijn veranderd. Anno 2010 (“Voetbal is oorlog”) zijn zelfs militaire belangen ondergeschikt aan die van Koning Voetbal! 

 

Aflevering 14

 

 

 


Aflevering 13 - Jan van Roessel zegt nee tegen Sampdoria

Aflevering 13

Op 10 juli 1952 meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport dat Jan van Roessel, midvoor van de Nederlandse kampioen Willem II, niet ingaat op een aanbod van Sampdoria uit Genua. De Italiaanse topclub bood hem maar liefst 25.000.000 lires (= 62.850 euro) als handgeld. Een voor die tijd gigantisch bedrag en dat voor een speler die in eigen land te boek stond als amateur. Het betaalde voetbal deed in Nederland immers pas in 1954 zijn intrede. Jan was naar Genua gereisd, was daar als een koning behandeld, maar zwichtte niet voor het aanbod. Waarom niet vertelde hij in 1992 aan Voetbal International-redacteur Theo Reitsma. 'Op de kampioensreceptie van Willem II in hotel Riche zei het bestuur: "Kom mee naar boven, laten we eens praten". Ik vond het aanbod van Willem II perfect. Want amateur, dat ben ik nooit geweest. Willem II heeft het met mij altijd heel goed voor gehad. Ik ben een echte Tilburgse jongen en ik had er goeie aard. Waarom zou ik naar Italië gaan als ik in Tilburg bij wijze van spreken miljonair kon worden. Ik was een tevreden mens en dat ben ik altijd gebleven.' Op 17 december 1999 werd Jan van Roessel door de Willem II-supporters gekozen tot ‘Speler van de eeuw.’
 


Aflevering 12 - Het clublied

Willem II deed vroeger niet alleen aan voetballen. In het begin van 1928 voert de club een heuse revue op, de S.O.S.-Revue. S.O.S.staat voor ”Spot om Sport.” Alle teksten, muziek, decors, kostuums  e.d. worden door Willem II’ers gemaakt. De revue is een geweldig succes. Er gaat zo’n grote propagandistische waarde van uit, dat het ledenaantal zeer snel toeneemt. Anderzijds kost hij zoveel geld, dat menigeen hem betitelt als ”Spot met de Centen”.  In deze revue werd voor het eerst het clublied ten gehore gebracht. In de zomer van 1979 werd het op de plaat gezet. Daarbij werd een fout gemaakt, zoals blijkt uit de reactie van Naud van der Ven sr. in het programmaboekje van Willem II - PSV op 29 september 1979.

Aflevering 12

 


Aflevering 11 - Willem II in het pak gedaan

‘Dat is niks nieuws, we krijgen zo dikwijls een jas’ hoor ik u al zeggen. Maar de titel slaat deze keer niet op een nederlaag. Nee, op vrijdag 15 maart 1968 werd de selectie van Willem II voor het eerst letterlijk in het pak gestoken. Modemagazijn Gerzon uit de Heuvelstraat in Tilburg schonk namelijk een clubkostuum bestaande uit: een marineblauw jasje met handgeborduurde badge van het Willem II-embleem en een lichtgrijze pantalon. Een rood-wit-blauwe stropdas (met dasspeld) completeerde het geheel. Modern gekleed vertrok de selectie twee dagen later naar Leeuwarden om daar ….. SC Cambuur met 1-2 in het pak te doen!

Aflevering 11


V.l.n.r.: Stolzenbach, vertegenwoordiger fa. Gerzon, Hakkens, Saris, v.d.Oever, v.Riel, Mettes, v.Orsouw, Straatman, Vriens, v.d. Heijden, Hordijk, Schobert, Timmermans, Roemgens, de Gooyer


Aflevering 10 - Het officiële clubtenue

Aflevering 10

Op 5 oktober 1896 bepaalt het bestuur van Footballclub ”Tilburgia” dat het officiële clubtenue bestaat uit: blauw-gele pet (in de kleuren van de stad Tilburg), wintertrui met blauw-gele strepen, en blauwe, korte broek met gele bies. Bijna niemand van de leden houdt zich echter aan dit reglement. Op 20 november 1898 speelt Willem II (zoals de club sinds 14 januari 1898 heet) in oranje trui. In 1902 wordt dit tenue ingewisseld tegen een witte blouse met oranje sjerp en zwarte broek en later een witte blouse met rood-wit-blauwe sjerp en zwarte broek. Willem II lijkt in die jaren wel een kameleon. In 1903 speelt men in een rood-zwart geblokte trui (vijf rode blokken voor en achter). 

In het seizoen 1903-1904 maken de rood-zwarte truien plaats voor een rood-wit-blauw gestreept hemd en blauwe broek met rode band. De club dankt dit shirt aan de Tilburgse familie Van den Bergh. Enkele leden van deze familie zitten rond de eeuwwisseling op de Hogere Textielschool in Enschede. Aldaar speelt voetbalclub ”Prinses Wilhelmina” in rood-wit-blauwe shirts en de familieleden brengen deze shirts mee naar Tilburg.

Later zijn de broeken wit, daarna zwart. Het tweede elftal brengt de witte broeken weer in de mode, wat tijdens de algemene vergadering van 6 juli 1927 voor alle elftallen wordt vastgesteld. De broeken blijven definitief wit en het shirt blijft rood-wit-blauw gestreept. Ook wordt in die vergadering de kleur van de kousen officieel vastgesteld: grijs met een rood-wit-blauwe band. Van het huidige tenue wijken dus alleen de (witte) kousen af van de in 1927 officieel vastgelegde kleuren. 


Aflevering 9 - Geestelijk adviseur Van der Waarden

Aflevering 9

Op 18 augustus 1948 werd de zeereerwaarde heer Wijnand van der Waarden, pastoor van de parochie Korvel in Tilburg, door bisschop Mutsaerts benoemd tot geestelijk adviseur van Willem II. Zijn belangrijkste taak was het bevorderen van de saamhorigheid in de vereniging. Van der Waarden was een groot voetballiefhebber die geen wedstrijd oversloeg. Hij verzette er zelfs de aanvangstijd van het zondagse lof in zijn kerk voor van 15.00 naar 16.30 uur. Korvel is van oudsher een trouwe Willem II-wijk en de parochianen hadden dan ook geen bezwaar tegen die verschuiving. Als geestelijk adviseur hoorde van der Waarden er bij Willem II helemaal bij. Hij was bij de bestuursvergaderingen en bij het rikken na afloop daarvan. Op zondagavond na de wedstrijd dineerde hij mee in hotel Riche en hield dan vooraf altijd een speech. Hij schreef in het clubblad en liet bij elke eerste thuiswedstrijd van het seizoen een Heilige Mis lezen voor bestuur en spelers in de kapel aan de Oude Dijk. Hij vervulde zijn taak met hart en ziel en werd in 1964 benoemd tot erelid. In 1970 kreeg hij een hartinfarct en werd zijn functie waargenomen door kapelaan Goedhart. Geheel in de geest van de veranderde tijd kreeg Van der Waarden na zijn afscheid in 1970 bij Willem II geen opvolger. Hij stierf op 20 december 1984, 88 jaren oud.
 


Aflevering 8 - Records / historische feiten  van Willem II-spelers in het betaald voetbal DEEL 2 

* Drie doelpunten in debuutwedstrijd: Joop van de Berg (4-5-1975 Willem II – Veendam).
* Meeste doelpunten in één wedstrijd: Hans van Arum, 7 doelpunten (20-8-1994 KNVB-beker: Willem II – Longa)
* Grootste reeks opeenvolgende wedstrijden waarin gescoord: Piet de Jong, 9 wedstrijden (seizoen 1954-1955) 
* Eerste doelpunt in de Eredivisie: Gerrit de Wit (2-9-1956 Willem II – Feyenoord)
* Eerste doelpunt in het nieuwe stadion: Hans van Arum (14-8-1993 Willem II – MVV)
* Eerste doelpunt vrouwenteam in de Eredivisie: Karin Stevens (20-9-2007 Willem II – sc Heerenveen)
* Meeste eigen doelpunten in één seizoen: Thomas Baelum, 3 doelpunten (seizoen 2007-2008)
* Invallen en ook nog scoren: Tarik Sektioui, 3 doelpunten (6-4-2002 Willem II – Fortuna Sittard)    
* Meeste invalbeurten in één seizoen: Hans Heeren, 19 keer (seizoen 1978-1979) en Kristof Imschoot  19 keer (seizoen 2006-2007)
* Kortste speeltijd in hele carrière bij Willem II: Bart van de Luijtgaarden, 1 minuut ( 26-8-1973 KNVB-beker FC Dordrecht – Willem II) 
* Meeste officiële wedstrijden: John Feskens, 483 wedstrijden
* Grootste reeks opeenvolgende wedstrijden de nul gehouden: doelman Fred Bravenboer: 6 wedstrijden (1969-1970)
* Eerste gele kaart: Nico Hardeman (23-8-1972 Helmond Sport – Willem II)
* Eerste rode kaart: Jacques Hoeymans, speler van het tweede elftal (10-9-1977 Willem II 2 – VVV 2)
 


Aflevering 7 - Records / historische feiten van Willem II-spelers in het betaald voetbal DEEL 1 

* Meeste competitiedoelpunten in één seizoen: Piet de Jong 27 (seizoen 1954-1955). De Jong zou uitgroeien tot Willem II’s topscorer aller tijden met 215 treffers.
* Snelste doelpunt: Hans Vincent na 12 seconden (6-10-1991 Sparta – Willem II)
* Eerste Europees doelpunt: Frits Louer (25-9-1963 W II – Manchester United).
* Snelste Europese doelpunt: Mariano Bombarda na 29 seconden (20-10-1999 Willem II – Sparta Praag)
* Eerste doelpunt in betaald voetbal: Piet de Jong (28-11-1954 Willem II – Elinkwijk)
* Europees topscorer: Arno Arts, Mariano Bombarda, Adil Ramzi, Ousmane Sanou, Mark Schenning: 2 doelpunten
* Topscorer betaald voetbal: Coy Koopal 139 doelpunten
* Jongste doelpuntenmaker: Wim Hofkens: 16 jaar en 347 dagen. (9-3-1975 FC Vlaardingen – Willem II) * Oudste doelpuntenmaker: Frans Roemgens: 36 jaar en 316 dagen (26-4-1981 FC Groningen – 
Willem II) 
* Jongste ingezette speler in betaald voetbal: Wim Hofkens, bij zijn debuut (17-11-1974 FC Den Bosch – Willem II) was hij 16 jaar, 7 maanden en 21 dagen
* Jongste ingezette speler in de Eredivisie: John Feskens, bij zijn debuut (14-5-1983 Sparta – Willem II) was hij 17 jaar, 6 maanden en 11 dagen. 
* Oudste ingezette speler  in de Eredivisie: Jan Brooijmans, bij zijn laatste wedstrijd (21-5-1967 DWS
   – Willem II) was hij 37 jaar, 6 maanden en 21 dagen
 


Aflevering 6 - Blamage op Paleis Soestdijk 

Aflevering 6
Foto: Voorzitter Bert Schuerman stelt de Willem II-spelers voor aan Koningin Juliana

Op 2 juli 1960 speelde Willem II ten bate van het Rode Kruis een vriendschappelijke wedstrijd op het veld van Paleis Soestdijk. De koninklijke familie behoorde tot de belangstellenden. Toen de spelers voor de wedstrijd werden voorgesteld aan Hare Majesteit Koningin Juliana, zei deze dat ze het niet helemaal eerlijk vond Heracles (uit een lagere afdeling) te laten spelen tegen Willem II (eredivisie). Maar Heracles zorgde ervoor dat het wel degelijk allemaal heel eerlijk was. Willem II kwam gemakkelijk op een 3-1 voorsprong, maar toen knapte er iets. En omdat de achterhoede van de Tricolores een zeef was geworden, kwamen de Almeloërs na een 3-1 achterstand terug in de wedstrijd. Bij rust was het al 3-4 voor de Oostelijken. Gelukkig maakte Hare Majesteit het einde van de wedstrijd niet meer mee. De uitslag (3-7) moet haar ongetwijfeld bedroefd hebben, gezien de familiebanden tussen Willem II en het Koningshuis. Heracles ontving een beker en de Tricolores een zilveren medaille. Volgens de toenmalige hoofdredacteur van het Willem II-clubblad 'een medaille die ons ten eeuwigen dage zal herinneren aan de smaad ons door onze eigen spelers daar in Soestdijk aangedaan.' En de reactie van Z.K.H. Prins Bernhard op het verlies van Willem II? Volgens Paul Vroom, mede-auteur van Willem II ’s jubileumboek, klopte hij bij het horen van het smadelijk verlies zorgelijk zijn pijp uit met de woorden: “Als datt noch mal goet kommt!” 
 


Aflevering 5 - Leden doen bestuur speler cadeau 

Aflevering 5

Evenals nu zat Willem II ook in juni 1969 op zwart zaad. De “Vrienden van Willem II”, een initiatief van Herman van der Ven, Ad van der Meer en Peter Smulders, besloten de helpende hand te bieden en het bestuur de aankoop van een speler te besparen. Via een rikconcours en met dubbeltjes en kwartjes van donateurs en sympathisanten die wekelijks werden afgelopen, zamelden zij ruim 2000 gulden in (€ 1000). Een bedrag dat in café “Pas Buiten” aan het Willem II-bestuur werd overhandigd en waarmee de Kaatsheuvelse amateur Gerrit Laros (foto) van DESK werd aangetrokken. Woordvoerder Van der Ven bij de overhandiging: 'Het is toch geweldig wanneer zo’n jongen straks in het eerste elftal staat. Dan weet je dat je niet voor niets hebt gewerkt.' Penningmeester Stan Verschuuren in zijn dankwoord: 'In slechte tijden leer je je vrienden kennen. Ik ben blij dat er nog mensen zijn die dit voor Willem II hebben willen doen.' Voorzitter Bert Schuerman liet de pers noteren: 'Ik ben ook blij dat de minder bedeelden onder de supporters Willem II daadwerkelijk steunen. Wanneer de Tilburgse mensen die hun geld beter kunnen missen ons ook zo zouden steunen, dan hadden we heel wat minder zorgen.'
Veertig jaar later gaan supporters opnieuw voor hun club met de pet rond. L’histoire se répète. Alleen zullen er nu beduidend meer goed gevulde petten nodig zijn om een speler van het kaliber Gerrit Laros aan te trekken!
 


Aflevering 4 - Van 'Johan' tot 'Mister Willem II'

Aflevering 4

Op 14 mei 1983 debuteerde bij Willem II de 17-jarige John Feskens (3 november 1965), een talent afkomstig van Broekhovense Wijk Boys. Verzamelaars van Panini-voetbalplaatjes leerden deze stratenmaker kennen als ’Johan’.  Zijn talent rees snel en ‘Johan’ werd weldra overal bekend als John. Bij Willem II groeide hij uit tot recordhouder. Hij speelde maar liefst 483 officiële wedstrijden in het eerste elftal. Als middenvelder scoorde John het respectabele aantal van 52 doelpunten. Zijn eerste treffer voor de Tricolores scoorde hij op 27 augustus 1983 in de wedstrijd Go Ahead Eagles  - Willem II. Het was misschien ook wel zijn mooiste ooit: een knal van 30 meter in de kruising. In 15 seizoenen Willem II incasseerde hij 39 gele kaarten. Een rode kaart werd John nooit uitgereikt. Hij speelde twee wedstrijden in het Nederlands elftal voor spelers van 16 tot 18 jaar (UEFA-jeugd). In al die jaren bij Willem II was ‘Johan’ gegroeid tot ‘Mister Willem II’. Een markante speler die altijd op de sympathie van het Tilburgse publiek kon rekenen. Velen betreurden zijn vertrek in juni 1997 - uitgerekend naar NAC - en hoopten op een terugkeer. Dertien jaar later is die hoop alsnog waarheid geworden. John is back home! 
 


Aflevering 3 - Gevangenisstraf vanwege Willem II-speldje

Op 31 oktober 1988 richt het echtpaar Tool uit Vlaardingen zich met de volgende brief tot het bestuur van Willem II: 

’Geachte bestuursleden. Al jaren loop ik rond om u de geschiedenis van uw clubspeldje te vertellen die toch wel heel bijzonder is. Het was 1941 en mijn man was 20 jaar. Hij was bij de voedselvoorziening in Groningen terechtgekomen, omdat hij eerder als K.N.I.L-militair net niet naar Indonesië kon, omdat de oorlog uitbrak. Om toch het toenmalige gezag wat dwars te zitten had hij een rood-wit-blauw Willem II-speldje op de kop getikt om zo te laten zien dat het rood-wit-blauw toch gedragen kon worden. Het was tenslotte een voetbalclub, dus wat kon hem gebeuren. Althans dat dacht hij. Op een mooie Aprildag liep hij langs het Damsterdiep in Groningen en daar kwam de Sicherheitsdienst aangelopen. Zij zagen het rood-wit-blauwe speldje en mijn man moest gelijk mee naar de gevangenis in de Heerestraat. Dat werd opsluiting voor onbepaalde tijd. Dit is ruim zes maanden geworden. Op water en brood zoals dat toen nog ging en verder zakjes plakken voor de A.J.P.pudding. Op een morgen ruim zes maanden later kon hij zijn kleren ophalen in zijn kosthuis. De volgende dag moest hij zich melden bij het arbeidsbureau om te gaan werken in Duitsland. Dit was het moment dat hij is ondergedoken. Nu zou ik dit verhaal willen noemen: "Met een speldje van Willem II een gevangenis geriskeerd.".

Veel succes met jullie club en de vriendelijke groeten van mevr. en mijnh. Tool.’
 


Aflevering 2 - Twee- en driekleurig hart

Aflevering 2

Gezonde rivaliteit en oplaaiende emoties kenmerken al vanaf de eerste derby op 23 februari 1913 de ontmoetingen tussen Willem II en aartsrivaal NAC. Deze “klassieker” is voor veel supporters van beide clubs de wedstrijd van het jaar. Hun voetbalhart is uitgesproken geel-zwart of onvoorwaardelijk rood-wit-blauw. Spelers zijn duidelijk minder ”eenkennig”. Voor hen is een overstap naar de aartsrivaal geen doodzonde. Er zijn in het betaalde voetbal tot en met het seizoen 2009-2010 maar liefst 38 spelers geweest die voor beide clubs in het eerste elftal uitkwamen. Dat zijn: Yassine Abdellaoui, Kevin Bobson, Adrie Bogers, Guus v.d.Borgt, Ruud Brood, Frits Copal, Cristiano dos Santos Rodrigues, Jan Cruyssen, Arie Damsma, Gerrie Deijkers, Piet v.Dijk, Meindert Dijkstra, Bart v.d.Eede, Csaba Fehér, John Feskens, Jan Formannoy, Wanny v.Gils, Hans Heeren, Jan v.Helden, Frits v.Ierland, Joonas Kolkka, Jack de Kroon, John Lammers, Rob Landsbergen, Danny Mathijssen, Toon Nelemans, Frie Nouwens, Martijn Reuser, Henk v.Rooij, Ger Saris, Mark Schenning, Dmitri Shoukov, Regillio Simons, Tom Smits, Earnest Stewart, Henk Vos, Henk Vriens, en Peter Zois. De gebroeders Rob en Ton Soffers, Ulrich v.Gobbel en Jean-Paul v.Gastel speelden wel in de jeugd bij NAC, maar kwamen daar niet voor het eerste elftal uit. Een overstap maakten ook: de trainers Henk de Jonge, Robert Maaskant, Piet de Visser, Henk Wullems en Kees Zwamborn. Verder de jeugdtrainer en hoofdscout Frans Bouwmeester en tenslotte de verzorger Geert v.d.Wiel op wiens massagetafel zowel geel-zwart als rood-wit-blauw gekleurde harten werden uitgestort.  
 


Aflevering 1 - Heilige Mis 

Op 30 augustus 1945 ontvangt de selectie van Willem II de volgende brief van het bestuur:

Aflevering 1

Amice, 
Zondag 2 sept. dan maken we weer de traditionele reis naar Rotterdam voor het spelen van wedstrijden om de Zilveren Bal. En we zijn zo gelukkig geweest de beschikking te krijgen over een echte ouderwetse autobus, je weet wel zo’n ding waarmee we gezamenlijk vervoerd kunnen worden, zodat de dames de reis ook kunnen meemaken. Het doet ons genoegen na zulk een lange tijd onze dames weer te kunnen uitnodigen.
Aangezien we reeds om half acht moeten vertrekken, wordt in de kapel van de militaire vereniging (Capucijnenstraat) om 7 uur een H.Mis voor ons gelezen. Willen jullie zorgen op tijd aanwezig te zijn, d.w.z. 5 min. vóór 7 in de kerk. Uitgenodigd worden: H. Mes, J.v. Engeland, A. Mutsaers, A. Wagener, N.v. Ierland, L. Vermeer, J. Staps, W. Engel, J. Engel, J. Mommers, J.W. Taminiau, A. Becx, J. Hendriks, Th. Spapens, N.v. Ham en J. Aarts.
In Rotterdam kan niet voor eten worden gezorgd, zodat jullie zelf het nodige dienen mede te nemen. Bovengenoemde spelers worden bij deze ook uitgenodigd tot een bespreking op zaterdagmiddag 4 uur in het Sportpark. Daar moet de grondslag worden gelegd voor de eerste overwinning. Er mankere dus niemand!  Het Bestuur.

Foto: Ook in 1961 vroeg de Willem II-selectie om Gods hulp. V.l.n.r.: Uijtermerk, Müller (trainer), Boor, Koopal, Voges, Smolders, Brooijmans, Timmermans.
 


Historie Oude Glorie - Introductie

IntroductieDat Willem II een club is met een rijke historie, is alom bekend. Dat veel van deze historie is terug te vinden in het archief is minder bekend. Jarenlang lag het wel en wee van Willem II in het  Gemeentearchief aan de Kazernehof in Tilburg opgeslagen in een groot aantal dozen. Deze bevatten brieven, verslagen en documenten die weliswaar enigszins gerangschikt waren, maar waarvan een deel nutteloos was om te bewaren. Een in het leven geroepen archiefcommissie bestaande uit Naud van der Ven, Stan Verschuuren en ondergetekende is zo’n jaar of tien geleden begonnen met het doorpluizen en het schonen van de inhoud van deze dozen. Voor het materiaal dat bewaard moest blijven, hebben we een classificatiesysteem opgezet om documenten gemakkelijk terug te vinden. In deze periode werd Naud van der Ven ernstig ziek en zijn plaats werd ingenomen door zijn broer Herman. Inmiddels hadden we van de directie van het Gemeentearchief toestemming gekregen om het Willem II-archief over te brengen naar het stadion. Bovendien is het de laatste jaren uitgebreid met vele foto’s en met digitale overzichten van de club vanaf de oprichting in 1896 tot heden: wedstrijden, opstellingen en statistieken die ik heb samengesteld van spelers, trainers, bestuursleden en andere functionarissen. Ik denk dat het goed is dat we als archiefcommissie het clubarchief opnieuw zijn gaan opzetten. Daarmee voorkom je dat waardevol materiaal verloren gaat. Dat zou heel jammer zijn. Willem II ‘s rijke historie moet je koesteren. Persoonlijk heb ik bij het doorlezen van al die documenten genoten van zaken die vroeger in het voetbal passeerden. Toen het bestuur van Oude Glorie Willem II mij vroeg of ik hun website regelmatig zou willen voorzien van historische verhalen en leuke anekdotes uit de clubgeschiedenis heb ik dan ook direct ja gezegd. Ik hoop dat vele Willem II-supporters er via mijn bijdragen eveneens van genieten.