Q&A hard cups

Heb je een vraag over het gebruik van de nieuwe hard cups? Kijk of jouw vraag hieronder erbij staat of stuur gerust een e-mail naar info@willem-ii.nl. Wellicht voegen we jouw vraag en ons antwoord aan deze pagina toe!

Waar haal ik de beker?
De bekers zijn verkrijgbaar bij de horecapunten in het stadion. Bij je eerste bestelling betaal je € 2,00 extra per beker, ongeacht de grootte (25 cl of 50 cl). Als je jouw beker bij de volgende bestelling inlevert ontvang je in ruil daarvoor een nieuwe en betaal je niet opnieuw voor je beker.

Waar lever ik de beker in?
Je wisselt de beker in bij een horecapunt voor een token. Die token (een plastic munt) past gemakkelijk in je broekzak of portemonnee. De volgende keer dat je in het stadion bent lever je bij je eerste bestelling je token in. Je betaal dan niet nog eens voor een beker. Zo kun je voor € 2,00 heel wat seizoenen vooruit. 

Mag ik de beker meenemen?
Jazeker. Je kunt er ook voor kiezen om je beker niet in te wisselen voor een token, maar deze mee naar huis te nemen. Je oude beker kun je tijdens je volgende bezoek bij je eerste bestelling inleveren, dan betaal je niet opnieuw voor je beker. Ben je je beker thuis vergeten? Dan betaal je voor een nieuwe opnieuw € 2,00.

Kan ik de beker inwisselen tegen geld?
Nee, de bekers zijn niet inwisselbaar voor geld. Je kan de waarde van je beker wel doneren.

Hoe doneer ik (de waarde van) mijn beker?
De waarde van je beker doneer je door deze in de rode doneerbak naast het horecapunt te stoppen. Daarmee schenk je de bekerwaarde aan Willem II Betrokken en Tilburg Tifosi. Win-win!

Waarom de keuze voor deze hard cups?
Het is in Tilburg verplicht om bij afgesloten evenementen van meer dan 2000 personen een recycle-systeem voor single-use plastics te hanteren. In Tilburg geldt deze wet al vanaf 1 januari 2023, de Europese wet- en regelgeving gaat pas per 1 januari 2024 in. 

Wordt het niet te druk bij de verkooppunten om de hard cups na wedstrijden in te wisselen?
Niet iedereen verlaat op hetzelfde moment het stadion. Daarnaast zijn er een verschillende opties nadat je je laatste drankje op hebt. Dit zorgt ervoor dat niet het hele stadion tegelijk bij een verkooppunt aankomt voor het halen van een token. Vind je het te lang duren om je hard cup om te wisselen voor een token? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om de hard cup mee naar huis te nemen en tijdens je volgende bezoek bij je eerste bestelling in te leveren voor een nieuwe, schone variant.

Waarom is het bedrag van €2,00 gekozen?
Na onderzoek is gebleken dat het bedrag van €2,00 een juist gebruik van de hard cup stimuleert. Om het recyclesysteem te laten slagen, is dat van groot belang. Daarnaast zorgt het bedrag van €2,00 ervoor dat het systeem kostenneutraal is. 

Hoe worden de hard cups gereinigd?
De hard cups gaan na elk gebruik in een speciale krat. Elke beker wordt dus één keer gebruikt, net als voorheen met de single use bekers. De hard cups worden echter na reiniging opnieuw gebruikt. Deze worden na de wedstrijd naar een externe spoellocatie gebracht waar ze grondig gereinigd worden. De eventueel beschadigde hard cups worden verwijderd. Je drinkt dus altijd uit een 100% gereinigde hard cup.

Moet ik ook een hard cup aanschaffen als ik eenmalig naar een wedstrijd kom?
Ja, daar kunnen we geen uitzonderingen in maken. De token blijft altijd geldig. Bewaar hem dus goed zodat je bij een bezoek in de toekomst niet opnieuw voor de hard cup hoeft te betalen.

Krijg ik ook een token als mijn hard cup beschadigd is?
Nee, een hard cup dient onbeschadigd en bijvoorbeeld vrij van kauwgom, sigarettenresten e.d. ingeleverd te worden. Wanneer de hard cup beschadigd is, is het niet mogelijk om een token te ontvangen.

Wat gebeurt er met kapotte of beschadigde hard cups?
Deze hard cups worden omgezet naar zogeheten ‘plasticgranulaat’. Uiteindelijk worden hier bijvoorbeeld plastic bloempotten of stadionstoeltjes van gemaakt. De huidige regelgeving staat het helaas nog niet toe om er opnieuw hard cups van te produceren.

Vermoeilijkt de hard cup het halen van een rondje?
Financieel: als je de tokens van je medesupporters of de lege hard cups meeneemt voor een volgende ronde, hoeft een drankje niks extra’s te kosten dan voorheen.
Praktisch: In samenwerking met BUD zijn er speciale draagtassen gemaakt die het halen van een rondje makkelijker maken. Daarmee kun je in iedere hand vijf bier (groot en/of klein) meenemen. 

Pitchers bij d’n Beitel
Bij supporterscafé D’n Beitel werken we vanaf 21 april ook met pitchers. Deze kannen zorgen ervoor dat jij gemakkelijk voor de gehele vriendengroep een biertje haalt. Uit veiligheidsoverwegingen is gekozen om het gebruik van deze pitchers te beperken tot D’n Beitel. Pitchers zijn verboden op de tribune.

Worden de hard cups wel eens vernieuwd?
Er zullen ieder seizoen nieuwe hard cups bijkomen, mede omdat het onvermijdelijk is dat er hard cups kapot en verloren gaan.

Blijft Bonheur de zelfde formaten schenken in het stadion?
Jazeker, Bonheur blijft fris schenken in de 0,25L hard cup en het bier in de 0,25L en in de 0,5L hard cup.