Verlies op Koningsdag tegen Sparta
Enrico van den Elshout
Geert van Erven, Toin Damen

De hoofdact tijdens de jaarlijkse Koningsdag was het oefenduel tegen Sparta. Het duel tegen de nummer zes van de Eredivisie eindigde in een 0-3 nederlaag. In de eerste helft bracht Arno Verschueren de gasten op voorsprong. Na rust bood Willem II wel uitstekend tegenstand en was de wedstrijd meer evenwicht. Toch bepaalden Tobias Lauritsen en Koki Saito in de slotfase de eindstand op 0-3

Sparta trad aan in de sterkst beschikbare opstelling, maar had te kampen met enkele blessures. Desondanks namen de gasten al vroeg in de wedstrijd de leiding. Een voorzet vanaf de rechterkant werd door Arno Verschueren achter doelman Joshua Smits getikt: 0-1. Sparta verzuimde daarna om de voorsprong te vergroten, al kreeg het daartoe tal van mogelijkheden. Goed keeperswerk van Smits en slordigheden van de aanvallers waren hier debet aan.

adawdad
Smits behoedde Willem II voor een vroege, grote achterstand.

Spaarzame kansen
Willem II kon hier offensief gezien aanvankelijk niet veel tegenover zetten. Een afstandsschot van Thijs Oosting na ruim een halfuur was het gevaarlijkste wapenfeit. Keeper Nick Olij moest serieus aan de bak, maar meer dan een corner leverde het niet op. De spaarzame overige mogelijkheden verzanden in balverlies op het moment dat de eindpass moest worden gegeven of de verkeerde keuzes die werden gemaakt.

ad

Regen en onweer
Een stevige regenbui met de nodige donderslagen zorgde ervoor dat de rust wat langer duurde dan gebruikelijk. Nadat scheidsrechter Jochem Kamphuis voor het begin van de tweede helft had gefloten, was duidelijk dat Jeremy Bokila, Lucas Woudenberg en Connor van den Berg hun opwachting maakten ten koste van Joshua Smits, Niels van Berkel en Michael de Leeuw. Na 47 seconden lag het spel vanwege onweer al weer stil, om vervolgens na een dikke tien minuten te worden hervat.

Waterballet
Door de overvloedige regenval leek het aanvankelijk meer op waterballet als voetbal. Willem II kon beter met deze situatie omgaan dan Sparta. De bal ging na een snelle uitbraak van Woudenberg net voor het doel langs voordat de aanstormende Bokila erbij kon en even later was dezelfde Bokila dichtbij de gelijkmaker maar zijn schot smoorde en Oosting kon in de scrimmage ook niet profiteren.

Tegendoelpunten slotfase
De tweede helft kende verder, in tegenstelling tot de eerste helft, een gelijkopgaand spelbeeld. Olij moest handelend optreden na schoten van Bokila en Oosting. Aan de andere kant van het veld redde Van den Berg uitstekend op een afstandsschot van Brym. Kort voor het verstrijken van de officiĆ«le speeltijd belandde een vrije trap van Vito van Crooij op het hoofd van Tobias Lauritsen: 0-2. In de allerlaatste minuut bepaalde Koki Saito met een strakke schuiver in de rechterhoek de eindstand op 0-3.