1999-2000: Op het hoogste Europese platform

Op 12 juli 1999 begint voor Willem II de voorbereiding op een aantrekkelijk, maar vanwege de deelname aan de Champions League ook loodzwaar seizoen 1999-2000. De belangstelling in Tilburg is enorm. De club verkoopt alle beschikbare (12750) seizoenkaarten en alle thuiswedstrijden voor de KPN Telecompetitie zijn reeds vóór aanvang van het seizoen uitverkocht. De competitiestart is veelbelovend en na 4 wedstrijden prijken de Tricolores op een fraaie, gedeelde tweede plaats. De eerste ontmoeting in de prestigieuze Champions League wordt dan ook vol vertrouwen tegemoet gezien, maar op 15 september 1999 verliest Willem II thuis op kwaliteit met 1-3 van Spartak Moskou.

Ook in de drie daaropvolgende confrontaties tegen Girondins de Bordeaux en twee maal Sparta Praag rest Willem II slechts respect. De hatelijke nul in de stand noopt trainer Co Adriaanse tot een ander spelconcept. De Tricolores spelen in de twee resterende wedstrijden vooral om niet te verliezen en deze tactiek heeft succes. In Moskou wordt Spartak op 1-1 gehouden en een week later neemt Willem II in eigen huis met een 0-0 gelijkspel tegen Bordeaux afscheid van de Champions League. Sportief gezien was de deelname geen succes, maar Willem II schreef historie en heeft zijn visitekaartje afgegeven op het hoogste Europese platform.

De Tricolores kunnen zich nu volledig richten op de nationale competitie. Via een 0-2 zege op De Graafschap nestelt Willem II zich op een fraaie derde plaats en Co Adriaanse gelooft zelfs nog altijd in een kampioenschap. In december 1999 constateert hij echter dat Willem II over zijn hoogtepunt heen is en dat de vijfde plaats het hoogst haalbare is. Inmiddels is hij ook tot de overtuiging gekomen dat hij er goed aan zou doen om Willem II aan het eind van het seizoen te verlaten. Na twee jaren van succes is volgens hem het verwachtingspatroon bij de supporters zó hoog geworden dat het niet meer in te lossen is. Hij kondigt officieel zijn vertrek aan per 1 juli 2000 en het bestuur benoemt op 14 januari 2000 Hans Westerhof als zijn opvolger. 

Na de winterstop kunnen de Tricolores geen rol van betekenis meer spelen. De ploeg tobt duidelijk met de vorm, ondanks een overwinning op Feyenoord en een verdienstelijk gelijkspel tegen PSV. Een plaats bij de eerste vijf zit er niet meer in. Willem II is inmiddels op de negende plaats beland en komt daar niet meer vanaf. Op zondag 7 mei 2000 nemen de Tricolores in eigen stadion afscheid van publiek en trainer. Dit gebeurt met een smadelijke 1-4 nederlaag tegen degradatiekandidaat Cambuur Leeuwarden. Over die nederlaag is Adriaanse zó teleurgesteld dat hij per direct zijn ontslag indient, één week voor het einde van de competitie. Met assistent-coach Hans Verel als zijn vervanger op de bank sluit Willem II in Maastricht (1-1 tegen MVV) een memorabel seizoen af, dat vreugde en verdriet kende. Een seizoen waarin de club in totaal 291.750 toeschouwers binnen haar poorten kreeg (competitie: 241.250, Amstel Cup: 9.000 en Champions League 41.500) en dat geen enkele Willem II'er had willen missen. 

Foto rechts: Arno Arts omhelst doelpuntenmaker Tomás Galásek (5 december 1999, Willem II - FC Utrecht). 

Koningskinderen:
Tomás Galásek