1963-1973: Moeizame jaren

 Afb 1
Foto: 25 september 1963. De elftallen van Willem II en Manchester United broederlijk bijeen.

Willem II verkeert voortdurend in geldnood. In januari 1963 wordt de Stichting Willem II opgericht met als doel geld te verwerven voor de noodlijdende club. Men denkt aan een gemeentelening, leningen van grote bedrijven en van particulieren, alsmede giften van de Club van Duizend, een donateursclub van mensen met een smalle beurs die Willem II een goed hart toedragen.

Afb2
Aan het eind van het seizoen 1962-1963 degradeert Willem II naar de Eerste divisie. In het KNVB-bekertoernooi komen de Tilburgers echter goed voor de dag. De finale wordt behaald en via een 0-3 overwinning op ADO wint de degradant Willem II de KNVB-beker en verschaft zich het recht om deel te nemen aan de Europa Cup voor bekerwinnaars.

Willem II wordt gekoppeld aan het grote Manchester United. Omdat het Sportpark geen lichtinstallatie heeft, speelt Willem II zijn thuiswedstrijd in de Rotterdamse Kuip. Daar treden de Tricolores op 25 september 1963 in de volgende formatie aan: René D ijckmans, Theo van Doremalen, Jan Brooijmans, Jo Walhout, Henk Vriens, Gerrit de Wit, Willy Senders, Gabor Keresztes, Coy Koopal, Piet Timmermans en Frits Louer. Willem II behaalt een knap gelijkspel, maar in de return in Manchester gaan de Tilburgers met 6-1 kansloos ten onder.

In de periode 1963 - 1973 speelt Willem II voornamelijk in de Eerste divisie, met uitzondering van de seizoenen 1965-1966 en 1966-1967, wanneer de Tricolores terug zijn op het hoogste niveau. Een kortstondige sportieve opleving in een periode die gekenmerkt wordt door reorganisatieplannen en financiële zorgen.

Koningskinderen:
Cor Stolzenbach
Don van Riel
Henk Vriens
Jaap van der Leck
Piet Timmermans