Willem II geeft Ajax goed partij maar verliest

Guido Holman

In een uitverkocht Koning Willem II stadion heeft Ajax vanavond met 1-4 gewonnen van Willem II. In een bij vlagen hoogstaand duel gaven de gastheren vooral in de eerste helft goed partij aan de nummer twee van de Eredivisie. Door dit resultaat blijven de Amsterdammers samen met PSV strijden om de landstitel. Willem II blijft in het linkerrijtje met zicht op de play-offs om een Europees ticket.

Dat Ajax de wedstrijd en dus ook Willem II meer dan serieus nam, was vooraf af te lezen aan de 'Champions League opstelling' met Dusan Tadic in de spits. Trainer Erik ten Hag had besloten met zijn sterkste elftal aan de wedstrijd te beginnen. Ook Hakim Ziyech, die deze week tegen FC Emmen uit voorzorg nog op de bank gehouden werd, was weer van de partij. Aan Tilburgse zijde ontbrak de zieke Renato Tapia.

Alexander Isak
In een leuke eerste helft toonden beide ploegen hun aanvallende bedoelingen. De eerste kans was voor Alexander Isak, die de bal niet langs doelman André Onana kreeg. Aan de andere kant was het wel direct raak. Na een vlotlopende aanval met Tadic en Frenkie de Jong in de hoofdrol scoorde Donny van de Beek: 0-1. Nog geen tien minuten later was het weer gelijk. De dribbel van Marios Vrousai strandde op de achterlijn, waar Danny Blind op zijn voet ging staan. Met de penalty voerde Alexander Isak zijn doelpuntentotaal op naar elf treffers: 1-1. Zijn treffer betekende ook dat hij in de Tilburgse recordboeken een plaatsje krijgt door zes wedstrijden op rij te scoren. Bovendien achterhaalde hij samen met Fran Sol Eredivisie-topscorer Luuk de Jong, die inmiddels op 24 treffers staat.

Eigen doelpunt
In de slotfase van de de eerste helft hielp Willem II-verdediger Freek Heerkens de Amsterdammers weer op voorsprong door een voorzet van David Neres achter doelman Timon Wellenreuther te werken. In die fase kreeg Ajax nog meer kansen om de wedstrijd op slot te gooien, maar de thuisclub hield met het nodige fortuin stand.

Tweede helft
Ook na de rust lukte het Willem II niet echt om veel kansen te scheppen. Sterker nog: Joël Veltman scoorde op schitterende wijze de 1-3 nadat Diego Palacios zich verkeek op een voorzet. Diezelfde back leverde even later een mooie voorzet af, die de thuisclub dicht bij de aansluitingstreffer bracht. Ziyech zorgde even later van afstand voor de 1-4. De wedstrijd was daarmee gespeeld.

Europees voetbal
Op 5 mei treffen beide ploegen elkaar in de finale om de TOTO KNVB beker. Voor Willem II een mooie kans om zich in een wedstrijd te plaatsen voor Europees voetbal. Ajax heeft zich door de overwinning vanavond al geplaatst voor de voorronde van de Champions League. Daarnaast hebben de Tricolores ook nog een kans om zich via de play-offs te plaatsen voor het voetballen over de grens.