2007-2011: Van Eredivisie naar Jupiler League

Afbeelding
15 mei 2011 - Degradatie een feit

15 mei 2011. Willem II - NAC Breda, de spelers verlaten het veld na de laatste wedstrijd. Degradatie is een feit.

Bij het begin van het seizoen 2007-2008 staat er een selectie die in potentie mee moet kunnen strijden om een plaats in het linkerrijtje. Maar dan besluit het bestuur op de laatste dag van de transferperiode om Mounir El Hamdaoui en Anouar Hadouir te verkopen. De kritiek hierop is niet van de lucht, hoewel met name de verkoop van El Hamdaoui financieel gezien wel verdedigbaar is. Volgens het bestuur is er nog voldoende kwaliteit binnen de ploeg om een acceptabele rol te spelen in de Eredivisie. Dat blijkt een misvatting te zijn. En wanneer Willem II in november thuis verliest van de nummer laatst, het pas gepromoveerde VVV Venlo, wordt het dieptepunt bereikt sinds de terugkeer in de Eredivisie in 1987. De supporters roeren zich, trainer Van Wijk wordt ontslagen en tegelijk wordt assistent-trainer Jonker gepromoveerd tot technisch directeur. Hij moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer, maar vindt die niet. Jonker maakt zelf het seizoen af en eindigt met Willem II als 15e.

Het seizoen daarop neemt Fons Groenendijk per 17 februari 2009 het trainerschap van Jonker over. Met een twaalfde plaats in de eindrangschikking presteert de club nog redelijk. Daarna gaat het echt mis. Binnen de technische staf wisselen trainers en technisch directeuren elkaar in rap tempo af. Van continuïteit is nauwelijks sprake. Ook achter de schermen rommelt het stevig. Inkomsten en uitgaven blijken al enkele jaren niet met elkaar in de pas te lopen. Verwachte transfergelden, media- en commerciële inkomsten worden te rooskleurig ingeschat. Het gevolg is, dat de club een flinke, financiële schuldenlast opbouwt. De supporters komen in actie tegen dit -in hun ogen- wanbeleid en de druk op bestuurders neemt daardoor dusdanige vormen aan dat hun aftreden onontkoombaar is.

Afbeelding
Witte kruizen

Een commissie van drie “wijze mannen” wordt aangesteld om een analyse te maken van de financiële, sportieve en organisatorische situatie bij Willem II. De drie komen tot de conclusie dat de club financieel op te grote voet heeft geleefd en dat bezuinigingen en organisatorische hervormingen noodzakelijk zijn. Na de presentatie van het rapport wordt kwartiermaker Paul Bottelier aangesteld als interim-bestuurder. Hij krijgt de zware taak om de club te saneren en krijgt daarbij alle bevoegdheden. De Raad van Bestuur treedt in zijn geheel terug. Op sportief gebied gaat het in het seizoen 2009-2010 nog net goed. De club eindigt als 17e en moet play-offs om promotie/degradatie spelen. Met hangen en wurgen worden FC Eindhoven en Go Ahead Eagles verslagen, waardoor Willem II in de Eredivisie blijft. Die opluchting zorgt voor een kleine feeststemming.

Een dag nadat Willem II lijfsbehoud heeft bewerkstelligd, gaan alle alarmbellen af. De club maakt bekend dat ze in acute financiële nood verkeert. Een faillissement dreigt en kan ternauwernood worden afgewend, doordat externe financiers en de gemeente Tilburg de club tegemoet komen. De noodzakelijke saneringen snijden diep (ontslagen op kantoor, geen beloftenteam meer) en leiden ertoe dat technisch manager Henry van der Vegt met een vrijwel lege portemonnee moet gaan winkelen op de transfermarkt. Mede daardoor is hij niet in staat om voor het seizoen 2010-2011 een eredivisiewaardige ploeg in het veld te brengen. De Tricolores spelen een kansloos seizoen en degraderen.

Afbeelding
Vrouwenvoetbal

Tussen alle perikelen door neemt Willem II in het seizoen 2007-2008 deel aan de in dat seizoen opgerichte Eredivisie Vrouwen. Het team strijdt enkele seizoenen mee om de titel. Het dichtst daarbij zijn de vrouwen in 2009. In een met 10.000 fans gevuld Koning Willem II stadion valt de beslissing over de titel. Die gaat echter naar de vrouwen van naaste concurrent AZ die de Tricolores met 0-6 kansloos laten. Aan het eind van het seizoen 2010-2011 stopt Willem II om financiële redenen met het vrouwenvoetbal.

In een nieuwe organisatiestructuur maakt de club zich in de zomer van 2011 op voor een geheel nieuwe start. Algemeen directeur Marco Faber, technisch manager Marc van Hintum en trainer Jurgen Streppel krijgen de taak om Willem II binnen twee jaar terug te loodsen naar de Eredivisie.

Bericht delen