WILLEM II KAN NIET AFREKENEN MET N.E.C.

Willem II heeft bij de start van de tweede competitiehelft niet kunnen afrekenen met 'angstgegner' N.E.C. In eigen huis konden de Tilburgers voor de zesde achtereenvolgende keer niet winnen van de Nijmegenaren: 0-1.

De laatste thuiszege op N.E.C. blijft voorlopig die van 30 december 2007, toen een hattrick van Rydell Poepon de Tricolores drie punten opleverde. In de laatste zes thuisduels werd slechts één keer gelijkgespeeld tegen de Gelderse ploeg. Het verlies in de huidige jaargang betekent tevens dat Willem II tegen N.E.C. al twaalf duels geen overwinning heeft kunnen behalen.

BELANGRIJKSTE LES

Met die statistieken heeft trainer Erwin van de Looi in zijn eerste jaar bij Willem II uiteraard weinig te maken. De coach constateerde - niet voor de eerste keer dit seizoen - dat 'het voorin beter moet. Dat is de belangrijkste les die we uit deze wedstrijd moeten trekken.' Aan goede wil en capaciteiten ontbreekt het de aanvalslinie van Willem II niet, vindt Van de Looi. 'Maar misschien hebben we te veel spelers met hetzelfde DNA: we hebben genoeg spelers die graag in de bal komen. En te weinig aanvallers die graag de diepte zoeken. Ik ben tevreden over wat onze selectie aanvallend kan brengen, maar we houden onze ogen natuurlijk open voor spelers die wat kunnen toevoegen aan het team.'

LICHT OVERWICHT

Willem II had in de eerste helft nog wel een overwicht op N.E.C., maar het aantal doelkansen bleef beperkt. Alleen Thom Haye (2e minuut), Croux (25e) en Elmo Lieftink kregen een kans op de openingstreffer. Die laatste had zijn basisdebuut kunnen bekronen met een doelpunt maar zijn schot vlak voor rust had te weinig kracht. Daar stond tegenover dat de oud-Vitessenaar verder zeer verdienstelijk de plek van de geblesseerde Funso Ojo op het middenveld innam. 'Een plus voor Elmo', vond Van de Looi.

STERKE DUBBELE WISSEL

Ook de tweede helft voltrok zich aanvankelijk volgens verwachting, met Willem II dat de toon wilde zetten en een op de counter loerend N.E.C. Een sterke dubbele wissel aan Nijmeegse kant, waarbij Jordan Larsson en Ferdi Kadioglu de plaatst innamen van respectievelijk Kevin Mayi en Janio Bikel, zorgde na een uur voor een kanteling in de wedstrijd. N.E.C. drong meer en meer aan.

Kostas Lamprou leek na 75 minuten aanvankelijk moeite te hebben met de druk, maar zijn fout bij het verwerken van de bal liep met een sisser af. Even later had de Griekse Willem II-keeper echter geen antwoord op een snelle uitval van de bezoekers, die door Jay-Roy Grot doeltreffend werd afgerond: 0-1.

VERSE AANVALSKRACHTEN

Willem II zocht nog even het slotoffensief en bracht - na Asumah Abubakar in de 65e minuut - Andreias Calcan (77e) en Bartholomew Ogbeche (80e) als verse aanvalskrachten binnen de lijnen, maar ook zij konden N.E.C. niet in de problemen brengen.