Talentendag voor spelers uit het jaar 2003, 2004 en 2005

Wil jij profvoetballer worden?

Willem II beschikt over een professionele voetbalopleiding met een duidelijke missie en visie: Zoveel mogelijk spelers helpen bij het halen van hun doelen en zoveel mogelijk spelers zelf opleiden voor eerste elftal van Willem II.

Veel mensen denken dat je al vroeg in een jeugdopleiding van een profclub moet zitten om kans te maken op een baan in het profvoetbal. Dat is deels waar. Waar het om gaat is dat de speler vooral eerst zijn eigen wapen moet kunnen ontwikkelen. Dat kunnen sommige spelers door al vroeg met de beste tegen de beste te spelen in de jeugd. Bij een BVO spelen de beste vaak tegen de beste, waardoor spelers hun wapen kunnen ontwikkelen, maar ook veel spelers doen dat wat langer bij een opleiding van een amateurclub.   In sommige gevallen is dat zelfs beter! 

Een voorbeeld: Om een goede spits te worden moet je zowel op trainingen als in wedstrijden zoveel mogelijk toekomen, aan dit geval, het afwerken. Wanneer je bijvoorbeeld nog erg klein bent, en in de trainingen en wedstrijden moet strijden tegen fysieke verdedigers, dan is de kans klein dat je vaak in de gelegenheid komt om te kunnen afwerken op het doel. Wanneer je amper kan afwerken op het doel, is de kans kleiner dat je hier erg goed in wordt. Je kan het immers amper oefenen.

Dit is de reden dat sommige spelers pas later de overstap hebben gemaakt naar een BVO. Er zijn genoeg voorbeelden van profvoetballers die pas in de bovenbouw een stap hebben gemaakt naar de opleiding van een betaald voetbalorganisatie. Deze spelers hebben via een andere weg hun wapen ontwikkeld.

Uiteraard is het wenselijk wanneer je je eigen wapen (jouw specialiteit) hebt ontwikkeld, je er heel vaak aan toe komt om dit verder te ontwikkelen. Dus nu, in het geval van een spits, tegen betere en sterkere verdedigers. 

Wij willen spelers die inmiddels een eigen wapen hebben ontwikkeld, en toe zijn aan een volgende stap, de kans bieden om dat op een hoger niveau verder te ontwikkelen. Deze spelers moeten wel alles over hebben voor deze kans.

Natuurlijk heb je niet heel veel tijd meer. Immers moet de speler rond zijn 20-21ste de stap maken naar het senioren voetbal. Daarom vinden we naast jouw wapen ook een aantal andere dingen belangrijk om te testen, om te zien of jij wellicht een stap kan maken naar een professionele voetbalopleiding.

De algemene basiseisen

 1. Je bent bovengemiddeld gemotiveerd en voetbal is jouw absolute passie. Dit is noodzakelijk omdat motivatie en passie je helpen bij moeilijke momenten. En die moeilijke momenten zijn onvermijdelijk op de weg richting jouw doel: profvoetballer worden. 
 2. Zelfreflectie. Belangrijk dat je zelf al goed kan beoordelen of je daadwerkelijk goed genoeg bent om jezelf op te geven. En dat is moeilijk. Je moet goed weten waar je goed in bent, wat je zwakke punten zijn, hoe je die gaat verbeteren en of je dat gaat lukken tussen allemaal fitte en andere hele goede voetballers.
 3. Je moet goed tegen kritiek kunnen. Onze coaches zullen eerlijke feedback geven en vooral als er dingen niet goed gaan. Dat moet je niet onplezierig vinden.
 4. Je moet proactief zijn. Je bent nieuwsgierig, je stelt vragen en je onderzoekt van alles om er voor te zorgen dat je beter wordt. Het is JOUW droom.
 5. Je moet er echt alles voor over hebben. Je moet veel reizen, vroeg naar bed, gezond eten, gedisciplineerd zijn en alles uit jezelf willen halen. Wanneer je over één van de bovenstaande zaken twijfelt, adviseren wij jou jezelf niet op te geven.
 6. Je hebt een goed leervermogen. Dit betekent dat je bewust of onbewust het gedrag laat zien dat je weet hoe je jezelf moet verbeteren. Een hebt een doel, een plan en je kan handelen naar je doel. Je onderzoekt wat je allemaal moet kunnen op het hoogste niveau en daar ga je naar handelen.

De voetbaltechnische eisen

 1. Algemene basis voetbalconditie. Het huidige profvoetbal wordt gespeeld op een hoge intensiteit. Onze basiseis ligt op 1400 meter binnen 5 minuten.
 2. Snelheid. We hanteren een minimale eis voor alle posities, op het gebied van sprintsnelheid.
 3. Vetpercentage. Wij hanteren een vetpercentage van maximaal 14%.
 4. Je bent comfortabel aan de bal. Je kan een bal goed aannemen en goed doorspelen.
 5. Je bent een teamspeler. Je bent bereid om je eigen ego opzij te zetten voor het belang van het team.
 6. Je hebt een wapen die past bij de kerntaken van één de elf posities. Voorbeelden van wapens zijn:
  - Je bent bovengemiddeld snel met en zonder bal (vleugelspeler).
  - Je bent in het verdedigen van ruimte (centrale verdediger).
  - Je bent goed in het begrijpen van het spel en je kan snel handelen en jouw keuzes uitvoeren (middenvelder).
  - Je kan 1 tegen 1 heel goed en agressief verdedigen (rechts of linksback).
  - Je bent creatief in het bedenken voor oplossingen in niet getrainde spelsituaties (middenvelder).

Wanneer je denkt dat je voldoet of kan voldoen aan onze basiseisen, geef je dan op voor de talentendag.

Het traject

Er zijn vier fases die je moet doorstaan om kans te maken op een plek in de Willem II Voetbalacademie:

1. De talentendag
Op de talentendag testen we de basiseisen. De belangrijkste eisen zijn:
-    Vijf minuten loop. In vijf minuten moet je minimaal 1400 meter kunnen lopen.
-    Sprintsnelheid. We meten jouw snelheid op 10 meter.
-    Basistechniek. Je moet bovengemiddeld comfortabel zijn aan de bal.

2. Testwedstrijd
Wanneer je fase 1 goed bent doorgekomen, nodigen we je uit voor een testwedstrijd. Deze wedstrijd gebruiken om te zien of jij een wapen hebt die past bij onze speelwijze. Een wapen dat we verder kunnen gaan ontwikkelen, door jou op een hoger niveau te laten spelen en trainen.

3. Stagetrainingen
De stagetrainingen gebruiken we om te zien of jij een goed leervermogen hebt. Ben jij in staat om jezelf optimaal te verbeteren. Geef jij alles in trainingen, ben je nieuwsgierig, stel je vragen en laat je zien dat er alles aan wil doen om profvoetballer te worden. Maar kan je ook goed reflecteren, weet je wat je zwakke punten zijn, etc.

4. Een gesprek 
Tot slot het gesprek. We gebruiken dit gesprek om alles nog eens goed door te lopen. Weet jij wat je ervan je wordt verwacht en denken we samen dat dit een goede stap is in jouw leven. Je gaat er immers veel voor moeten opgeven.

De eerstvolgende talentendag voor spelers uit het jaar 2003, 2004 en 2005 is op zondag 28 februari 2021. Klik hier om je aan te melden.

Hoe ouder je bent, hoe hoger jouw basisniveau moet zijn. Je hebt immers nog maar weinig tijd!