Zes absurde minuten nekken Willem II

Een absurde fase van zes minuten maakte zaterdag voor Willem II het verschil tussen de volle winst en een ontluisterende nederlaag. Het met tien man spelende Heracles Almelo boog tussen de 62e en 68e minuut een 1-0 achterstand om in een 3-1 voorsprong en liet de Tricolores gedesillusioneerd achter.

Trainer Erwin van de Looi zit niet snel om een adequate wedstrijdanalyse verlegen. 'Maar nu vind ik het lastig om de juiste woorden voor deze wedstrijd te vinden', begon de coach zijn perstoespraak. 'Het enige dat ik kan zeggen is dat we ons moeten schamen voor de tweede helft. We hebben toen veel te apathisch verdedigd. Je moet pijn willen lijden om een overwinning te behalen. Vandaag hebben we die pijn niet op kunnen brengen.'

GEVOLGEN

De recente komst van huurling Obbi Oulare had nogal wat gevolgen voor de speelwijze van Willem II. De Guinese Belg kreeg bij zijn debuut tegen Heracles een basisplaats toebedeeld in de punt van de aanval naast Fran Sol. Willem II stapte daarmee af van het vertrouwde 4-3-3-systeem. Erik Falkenburg en Jordy Croux waren de 'slachtoffers' van de nieuwe strategie en begonnen op de reservebank.

OGENSCHIJNLIJK OP ROZEN

De 4-4-2, volgens trainer Erwin van de Looi hooguit een nuance-verschil met de gangbare Tilburgse strijdwijze, leek een gouden greep te worden. Want na twintig minuten was het uitgerekend Oulare die door de Almelose defensie brak. Heracles-keeper Bram Castro kon de boomlange spits alleen stoppen ten koste van een penalty en een rode kaart. Fran Sol verzilverde de strafschop met een bekeken schuiver achter reservedoelman Renze Fij.  Willem II zat ogenschijnlijk op rozen met de snelle voorsprong tegen tien bezoekers.

VRIJE TRAP HAYE

Lange tijd wees niets er vervolgens op dat de Tricolores nog in de problemen zouden komen. Op slag van rust leek de overwinning al veilig te worden gesteld toen Thom Haye een vrije trap mooi richting de kruising verzond, maar Fij reageerde uitstekend en tikte de bal via de lat uit het doel.

ZES MINUTEN, DRIE GOALS

Waar de Heracles-keeper een mooi debuut had, beleefde aan de andere kant Kostas Lamprou een moeilijke avond. Een enorm afstandsschot van Peter van Ooijen in de 62e minuut betekende de 1-1. Amper vijf minuten later stond het al 1-3 voor de gasten. Kristoffer Peterson in 65e minuut en Robin Gosens (68e) profiteerden van het niet adequaat uitverdedigen van Willem II. De thuisclub probeerde er met de verse krachten Erik Falkenburg, Jordy Croux en Andreias Calcan nog een slotoffensief uit te persen maar dat bleek vergeefse moeite.