Winst voor Willem II in Limburgs waterballet
Auteur
Roger Rossmeisl
Geert van Erven

Willem II is erin geslaagd om ook zijn tweede uitwedstrijd te winnen. In een aantrekkelijk duel kwamen de Tilburgers in de eerste helft tot 1-3. In tegenstelling tot vorig jaar werd die voorsprong niet meer uit handen gegeven. Met doelpunten van Griekse makelij eindigde de lunchwedstrijd in een luid bejubelde 2-3.

Het ontbijt nog maar net achter de kiezen zagen de Willem II-supporters hun club in dezelfde opstelling aftrappen als twee weken geleden tegen PEC Zwolle. Met de herstelde Vangelis Pavlidis weer in de spits en zijn landgenoot Marios Vrousai daar vlak achter. Vanaf het begin was duidelijk dat het een waterige middag zou worden. Vooral aan de zijkanten van het veld was het behelpen met grote plassen regenwater. Het leverde hachelijke situaties op met ballen die bleven steken of doorschoten. De eerste kansen waren voor de thuisclub. Een vrije trap werd tegen het hoofd van Dries Saddiki geschoten en de Tilburgers kwamen met de schrik vrij toen Rasmus Karjalainen van dichtbij in het zijnet schoot.

Fortuna opent score

Na het eerste kwartier deed Willem II van zich spreken. Nét op het moment dat de Tricolores een licht veldoverwicht leken te hebben, sloeg Fortuna toe. In de 17e minuut rondde de Moldaviër Vitalie Damashkan een Fortunese counter succesvol af. Een minuut later was de stand alweer bijna recht getrokken. Vrousai schoot uit een solo rakelings naast. Kort daarna had de Griek meer succes. In de 23e minuut kopte hij een voorzet van Fernando Lewis onhoudbaar binnen: 1-1.

Tweemaal Pavlidis

De gelijkmaker deed de Tilburgers zichtbaar goed. Mats Köhlert schoot een voorzet voorlangs en een vrije trap van Pavlidis belandde in de handen van doelman Alexei Koselev. In de 29e minuut was het dan toch raak. Pavlidis werd onderuit gehaald in het strafschopgebied en legde zelf aan voor de 1-2. De Griekse spits schoot zichzelf daarmee tot gedeeld topscorer van de Eredivisie. In de 45e minuut nam hij zelfs de leiding in dat klassement. Een corner van zijn landgenoot Vrousai werd bij de tweede paal vakkundig ingeknikt.

Gewaarschuwd

Met de 4-4 einduitslag van vorig seizoen in het achterhoofd hervatte een gewaarschuwd Willem II de wedstrijd. Fortuna moest komen en deed dat ook. In de 50e minuut was het wederom Damashkan die hoop terug bracht in de Limburgse gelederen: 2-3. Met de inbreng van Damil Dankerlui voor Nunnely probeerde Adrie Koster weer wat grip op de wedstrijd te krijgen. Dat resulteerde in de 70e minuut ook bijna tot een doelpunt. Het schot van Dankerlui raakte de paal.

Over de streep

Daarna was het vooral tegenhouden voor Willem II. Jordens Peters zorgde voor opluchting door een bal van de lijn te halen, Damashkan schoot in het zijnet en Wellenreuther had een knappe reflex op een kopbal uit een vrije trap. In de slotfase kwam Paul Gladon het veld in voor Pavlidis en werd Lewis vervangen door Rick Zuijderwijk. In die samenstelling trok Willem II de drie punten over de streep. Ze werden uitbundig gevierd met het volle uitvak van 680 uitzinnige supporters.

'Altijd spektakel'

Ook Adrie Koster refereerde na afloop naar de wedstrijd van vorige jaar. ‘Fortuna uit, dat is altijd spektakel. Na de 1-0 kwamen we goed terug in de wedstrijd. Daar ben ik tevreden over’, aldus de winnende coach. ‘Na rust was het voor ons een kwestie van overleven. De ruimte die we van Fortuna kregen hadden we wat beter kunnen uitspelen.’ Had hij nog speciale instructies meegegeven voor het natte veld? ‘Daar hebben we natuurlijk rekening mee gehouden. Omdat de bal kon blijven steken in de plassen hebben wat meer de lange bal gespeeld en goed geanticipeerd op de tweede bal.’