Willem II wint ook in Utrecht

René Vermetten
Geert van Erven

Willem II is de tweede helft van het seizoen prima begonnen. Binnen een week werd in eigen huis de derby tegen aartsrivaal NAC Breda gewonnen, plaatste de ploeg zich in Enschede ten koste van FC Twente voor de halve finale van het bekertoernooi en werd tot slot ook nog van FC Utrecht gewonnen. Daniel Crowley maakte de enige treffer in de Domstad.

Jarenlang pakte Willem II nauwelijks punten in wedstrijden op vreemde bodem, maar dat is dit seizoen wel anders. FC Groningen, AZ, PEC Zwolle en FC Emmen werden al eerder in eigen huis verslagen. Aan dat rijtje werd FC Utrecht toegevoegd. De Tricolores hebben met deze zege aansluiting gevonden bij de ploegen op plek 7 en 8 van de ranglijst.

Nieuwe aanwinst op de bank
Adrie Koster liet zijn team in Utrecht starten zonder de van Borussia Dortmund gehuurde spits Alexander Isak. Ook zijn collega Dick Advocaat hield Utrechts nieuwe targetman, Michiel Kramer, op de bank. De eerste helft kende een laag tempo met slechts enkele gevaarlijke momenten. De thuisploeg had het initiatief maar drukte het gaspedaal nauwelijks in waardoor Willem II de tijd kreeg de posities in het veld goed in te nemen. Al met al een scenario dat prima past bij de compacte speelwijze die Koster na de winterstop voor ogen heeft met zijn team. Gaandeweg kwam de ploeg ook aan aanvallen toe en kreeg het ook kansen. Vangelis Pavlidis profiteerde van slordig balverlies van FC Utrecht maar slaagde er niet in het doel onder schot te nemen. Voorzetten van diezelfde Pavlidis en Damil Dankerlui bereikten geen medespeler en omdat ook Willem Janssen de grootste kans voor FC Utrecht uit een corner naast kopte, bleef de stand tot aan de rust 0-0.

Direct succesvol
De tweede helft was amper een minuut oud toen Marios Vrousai aan de achterlijn de bal recht voor het doel bracht waar Crowley binnen kon schieten: 0-1. De vleugelaanvaller was niet alleen gevaarlijk met assists, maar kwam later in de wedstrijd zelf ook nog in kansrijke positie. Isak, in de 60e minuut in het veld gekomen voor Pavlidis, sprintte naar de bal, bereikte de Griek maar die schoot naast. Isak had zich overigens al direct onsterfelijk kunnen maken toen hij bij zijn eerste balcontact doelman David Jensen de bal ontfutselde maar niet te scoren kwam.

Willem II houdt stand
Een logisch gevolg van de voorsprong van Willem II was dat de thuisploeg de Tricolores steeds verder in de verdediging drukte. De Tricolores hadden ook het geluk dat de Utrechtse aanvaller het vizier niet op scherp hadden staan of in Timon Wellenreuther een sta-in-de-weg vonden. Ondanks de druk van de thuisploeg hield de verdediging van Willem II stand en bracht de 1-0 voorsprong met succes over de eindstreep. Met wedstrijden tegen FC Groningen (thuis) en VVV Venlo (uit) voor de boeg kan de ploeg proberen zich steviger te nestelen in de middenmoot.