Willem II wint ook tweede ontmoeting met AZ

Willem II is het 'tweeluik' tegen AZ met een klinkende zege begonnen. Met veel strijd en overgave maakte de thuisclub voor rust het verschil door doelpunten van Marios Vrousai en Daniel Crowley. AZ kon na rust de opgelopen schade niet meer repareren: 2-1. Voor de Alkmaarders rest een herkansing in de halve bekerfinale.

In de week van de waarheid startte Willem II furieus. Al binnen twee minuten ontsnapte AZ tot drie keer toe aan een achterstand. Damil Dankerlui kopte over en Marco Bizot had een antwoord op een bekeken schot van Alexander Isak. De redding op de kopbal van Marios Vrousai was zo mogelijk nog knapper. Na een klein kwartier zag Bizot er minder goed uit. Een vrije trap van Freek Heerkens viel achter de Alkmaarse verdediging. De attente Vrousai verschalkte de uitkomende Bizot met een kopbal: 1-0.

Slordigheden

Ook de eerste tegentreffer in het huidige kalenderjaar leek AZ niet wakker te schudden. De Alkmaarders grossierden in slordigheden. Bovendien zette Willem II goed druk, waardoor de ploeg van trainer John van den Brom niet aan voetballen toe kwam. Na een halfuur spelen geloofde Renato Tapia in een diepe bal die weer achter de Alkmaarse defensie viel. De middenvelder bediende Dankerlui die met een handige actie de achterlijn haalde en Daniel Crowley in staat stelde om de voorsprong te verdubbelen: 2-0.

Afstandsschot

Het aangeslagen AZ hapte naar adem. De Alkmaarders slaagden er geen moment om het spel te spelen waarmee ze in de afgelopen weken de ene na de andere tegenstander omver speelden. Pas in de slotfase van de eerste helft zorgde Fredrik Midtsjø met een afstandsschot voor het eerste Alkmaarse wapenfeit. Natuurlijk was het ook de verdienste van Willem II dat AZ niet in goeden doen was. De sleutel van het succes lag op de flanken waar Freek Heerkens en Diego Palacios de gevaarlijke aanvallers Oussama Idrissi en Calvin Stengs uitstekend in bedwang hielden. Na de rust ging de thuisclub verder waar het gebleven was. Binnen een minuut moest Bizot alweer handelend optreden. Na een voorzet van Palacios zag Isak zijn kopbal in de handen van de doelman verdwijnen.

Aansluitingstreffer

Na een uur spelen probeerde trainer Van den Brom met een aanvallende wissel het tij te keren. De gok betaalde zich bijna uit toen invaller Björn Johnsen met een kopbal Timon Wellenreuther op de proef stelde, maar de doelman had een knappe redding in huis.  AZ voerde de druk op, maar Willem II wekte  deze middag geen moment de indruk dat er iets te halen viel in Tilburg. Toch werd het nog spannend toen vanuit het niets de aansluitingstreffer viel. Met ruim tien minuten op de klok viel de bal voor de voeten van Guus Til die in het dak van het doel raak schoot: 2-1.

Stormram

In de slotfase stuurde AZ stormram Ron Vlaar naar het front in een uiterste poging om de gelijkmaker te forceren. De beste kansen waren echter voor de thuisclub, maar met name Isak was ongelukkig in de afronding. Ook de vijf minuten blessuretijd waren aan AZ niet besteed, waardoor Willem II met een kostbare driepunter de generale repetitie voor de halve bekerfinale afsloot.