Willem II wint Denkbeeldprijs met Football Memories

Willem II wint Denkbeeldprijs met Football Memories

Willem II Football Memories is bekroond met de Denkbeeldprijs Dementiezorg 2019. Willem II introduceerde Football Memories vorig jaar in Nederland. Het groeide uit tot een vast onderdeel in het programma van Willem II Betrokken om voetbal en samenleving met elkaar te verbinden. De toekenning van de Denkbeeldprijs toont aan dat de club ook op maatschappelijk gebied weet te scoren.
 
De uitreiking van de Denkbeeldprijs vond plaats tijdens het laatste Nursing Dementie Congres in Ede. Initiatiefnemer Arjen Pijfers en vrijwilliger Thijs Kemmeren ontvingen namens Willem II Betrokken een door keramiste Cecilia Vervoort vervaardigd kunstwerk uit handen van specialist Ouderengeneeskunde Paul Geelen van Radboudumc.

Niet vanzelfsprekend
Samen voetbalherinneringen ophalen, dat is de essentie van Football Memories. Ouderen ontmoeten elkaar tweewekelijks in het Koning Willem II stadion waar ze samen met vrijwilligers herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van Willem II. Elke sessie duurt 90 minuten met een kwartier theepauze, zoals bij een echte voetbalwedstrijd. Voor veel deelnemers zijn sociale interacties als deze niet meer zo vanzelfsprekend.


Football Memories richt zich primair op ouderen die kampen met eenzaamheid, sociale isolatie en/of (beginnende) dementie, mensen die de aansluiting met de samenleving dreigen te verliezen. De nadruk ligt op wat ouderen nog wél kunnen: herinneringen en verhalen opdiepen uit een geheugen dat hen in de dagelijkse praktijk soms parten speelt. 

Betere kwaliteit van leven
Al dertig jaar informeert Denkbeeld, vakblad over dementie, professionals en andere betrokkenen over nieuwe ontwikkelingen in de dementiezorg. De Denkbeeldprijs Dementiezorg is bedoeld om een podium te bieden aan projecten of initiatieven die bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Football Memories is een prachtig voorbeeld van de verbindende rol die voetbal in de samenleving en voor ouderen in het bijzonder kan spelen.

Toin Damen

Laatste nieuws