Willem II wacht moeilijke opgave in Amsterdam 

Willem II wacht moeilijke opgave in Amsterdam 

De laatste overwinning van de Tricolores dateert van 25 september. Die dag werd in eigen huis PSV met 2-1 verslagen. Vanavond reist Willem II af naar Amsterdam voor het duel met weer een topclub: Ajax, de koploper die in de laatste competitiewedstrijden ook niet altijd weet te overtuigen. 

Lang was de Johan Cruijff ArenA letterlijk een onneembare vesting voor Willem II. Tot die historische wedstrijd op 20 augustus 2016, waarin Erik Falkenburg en Fran Sol ervoor zorgden dat de drie punten voor de eerste keer mee teruggingen naar Tilburg. Het bleek de opmaat voor meer goede wedstrijden in Amsterdam, waar Willem II vorig seizoen terugkwam van een achterstand, maar in de slotfase uiteindelijk toch moest capituleren: 3-1. 

Ongeslagen
Heel even leek het er toen op dat Willem II voor de derde keer op rij ongeslagen bleef tegen Ajax. De eerste ontmoeting in het Koning Willem II stadion was immers in een 1-1 gelijkspel (goal Wriedt) geëindigd en het seizoen daarvoor verrasten de Tricolores vriend en vijand door met 0-2 (Trésor en Dankerlui) te winnen in de ArenA. Het geeft in ieder geval aan dat de Willem II niet per se met knikkende knieën hóeft af te reizen naar de hoofdstad. 


Internationaal oppermachtig
Op internationaal gebied gooit Ajax momenteel bijzonder hoge ogen. In de Champions League heeft de ploeg van Erik ten Hag álle groepswedstrijden winnend afgesloten. Daar zaten eclatante overwinningen op bezoek bij Sporting Portugal (1-5) en Borussia Dortmund (4-0) bij. In die wedstrijden was Ajax-spits Sebastién Haller goed voor maar liefst vijf goals, waarvan hij er vier maakte in Lissabon. In totaal trof de Ivoriaan negen keer doel in het Europese miljoenenbal. Dat aantal levert hem de gedeelde eerste plaats met Robert Lewandowski op in het topscorersklassement. 

Op schot
Ook in de Eredivisie is Haller aardig op schot. Het doelpuntenaantal en de plaats in het topscorersklassement is identiek aan die in de Champions League: negen goals en de eerste plaats. In de met 0-5 gewonnen uitwedstrijd bij RKC Waalwijk nam de spits twee goals voor zijn rekening. Met die overwinning rekende Ajax af met een mindere reeks, waarin het twee keer achter elkaar doelpuntloos gelijkspeelde tegen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. Echter, na de ruime zege in Waalwijk volgde opnieuw een fletse wedstrijd van Ajax. Op het Kasteel van Sparta Rotterdam boekte het een kleine overwinning: 0-1. 

Haller wordt achternagezeten door Köhlert. 

Vuur aan de schenen
Het toont aan dat Ajax in nationaal opzicht zeker niet ongenaakbaar is. Willem II staat dus voor de schone taak om de Amsterdammers het vuur aan de schenen te leggen. Desalniettemin wacht de ploeg van Fred Grim een moeilijke opgave in de ArenA. Ajax – Willem II begint om 21.00 uur en is live te volgen bij ESPN 1. Het duel wordt geleid door scheidsrechter Edwin van de Graaf. De VAR in Zeist is Jeroen Manschot.

Geert van Erven

Laatste nieuws