Willem II verslikt zich in stug Excelsior

De seizoensopening tegen Excelsior was niet de start waar Willem II vooraf op gehoopt had. Met twee dodelijke tegenstoten was Excelsior spekkoper in Tilburg. Halverwege de tweede helft deed Fran Sol iets terug, maar de verdiende gelijkmaker bleef uit: 1-2.

Kevin Vermeulen trapte namens Excelsior het seizoen af in Tilburg. Willem II startte met zeven nieuwelingen in de basis. Alleen Jordens Peters, Darryl Lachman, Freek Heerkens en Sol waren al langer in het rood, wit en blauw te bewonderen.

Initiatief

De eerste kans was voor Willem II. Op aangeven van Pedro Chirivella raakte Sol de bal verkeerd.  De thuisclub trok het initiatief naar zich toe en drong Excelsior terug op eigen helft. De backs Kostas Tsimikas en Fernando Lewis zorgden voor de nodige impulsen en Ismail Azzaoui liet op rechts aardige dingen zien. Het leverde twee kansen op voor Sol. Eerst schot hij voorlangs op aangeven van Lewis. Twee minuten later stuurde Daniel Crowley de back opnieuw de diepte in. De voorzet was goed, maar dit keer zag Sol zijn kopbal eindigen op de rug van Wout Faes.

Tegenslag

Het gevaar van Excelsior moest komen uit de omschakeling. Na een half uur boekten de Kralingers succes. Hicham Faik nam een vrije trap vanaf de rechterkant. Verdediger Milan Massop ontsnapte achterin het strafschopgebied aan de aandacht van de Tilburgse luchtmacht. Zijn kopbal verdween via de paal en doelman Timon Wellenreuther in het doel: 0-1. Willem II was het even helemaal kwijt en mocht van geluk spreken dat Excelsior niet nog een keer profiteerde.

Onachtzaamheid

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Willem II probeerde de draad weer op te pakken. Sol kopte voorlangs uit een corner. Toch was het Excelsior dat hard toesloeg. Zakaria Azzouzi strafte een moment van onachtzaamheid genadeloos af. Met een droge knal liet hij Wellenreuther kansloos: 0-2.

Loon naar werken

Willem II moest aanzetten om terug in de wedstrijd te komen. Trainer Van de Looi bracht Jordy Croux in de ploeg voor Karim Coulibaly. Het leverde bijna direct succes op. Crowley pompte de bal het strafschopgebied in. De verdediging van Excelsior kon de bal onvoldoende wegwerken en Sol haalde de trekker over: 1-2. Eindelijk kreeg de Spanjaard loon naar werken. Met nog ruim twintig minuten op de klok was Willem II weer terug in de wedstrijd.

Hangen en wurgen

Met Thom Haye in de ploeg voor de moegestreden Crowley voerde Willem II de druk verder op. Heerkens kon net niet bij een voorzet van Thom Haye, maar Excelsior wankelde. Het was alle hens aan dek bij de Rotterdammers. Willem II gaf in zijn ijver om de gelijkmaker te forceren ook ruimte weg. Bij een spaarzame uitbraak had Stanley Elbers de hoek voor het uitkiezen. Zijn inzet eindigde op de lat. Vol overgave probeerde Willem II in de vijf minuten blessuretijd het tij nog te keren, maar de gasten trokken de punten met hangen wurgen over de streep. Trainer Erwin van de Looi was na afloop realistisch Hij erkende dat de ervaring en geslepenheid van Excelsior zijn jonge ploeg de das om had gedaan.