Willem II verliest ongeslagen status

Auteur
Roger Rossmeisl
Geert van Erven

Willem II is zijn ongeslagen status kwijtgeraakt die het sinds 10 november van het vorige jaar had opgebouwd. Wat tegen PSV was begonnen, eindigde ook tegen PSV. De Tilburgers konden in Eindhoven geen vuist maken. Willem II speelde in de tweede helft dwingend, maar werd op momenten afgetroefd.

In de rug gesteund door een vol uitvak met 1600 luid zingende supporters trad Willem II aan in de gebruikelijke opstelling. De fitte Timon Wellenreuther was weer terug in het doel en Bart Nieuwkoop nam de plaats in van Damil Dankerlui. Na een periode van aftasten was het eerste gevaar voor PSV: een schot van Ihattaren ging rakelings naast. Even later greep Wellenreuther goed in bij een scherpe voorzet van diezelfde Ihattaren. In de 17e minuut mocht Willem II Nieuwkoop dankbaar zijn toen hij tot twee keer toe een gevaarlijke bal blokte. Veel meer dan een schot over van Ché Nunnely konden de Tilburgers daar niet tegenover stellen.

PSV opent
In de 32e minuut was het dan toch raak. PSV-aanvoerder Dumfries kreeg een lange pass op rechts onder controle en schoot binnen: 1-0. Willem II drong daarna iets meer aan. Een mooi steekballetje van Ndayishimiye bracht Pavilidis bijna alleen voor Unnerstall, maar zijn bal werd op het laatste moment tot corner gewerkt. Het slotakkoord van de eerste helft was voor PSV. Dit keer had Wellenreuther een antwoord paraat op de inzet van Dumfries.

Dwingender
Het eerste kansje in de tweede helft was voor Willem II. Het puntertje van Pavlidis kwam in de handen van Unnerstall. Richting de eigen supporters speelden de Tricolores dwingender. Het leidde tot twee schoten over het doel van Ndayishimiye. In de jacht op de gelijkmaker liep Llonch tegen een gele kaart aan. De eerste aanval in de tweede helft van Eindhovense kant gooide roet in de aanvallende plannen van de Tricolores. Een combinatie op links werd in de 69e minuut afgerond door Ryan Thomas. Twee minuten daarna voorkwam Wellenreuther dat de wedstrijd beslist was. Hij tikte een schot van Ihattaren over.

Eigen goal
Met Marios Vrousai in de ploeg voor Köhlert en, even later, Paul Gladon voor Pol Llonch probeerde Willem II het tij te keren. Het Tilburgse slotoffensief leverde een goede kans op voor Pavlidis, die te gehaast over schoot. Een moment van onachtzaamheid van Ndayishimiye symboliseerde tenslotte de avond voor Willem II. Zijn terugspeelbal verdween ongelukkig in eigen doel: 3-0.

'Het zat er niet in'
Zo eindigde de Brabantse derby teleurstellend en bleef 3 september 1983 in de boeken staan als laatste datum waarop de Tilburgers Eindhoven met winst verlieten. Trainer Adrie Koster maakte dat nog mee in de hoedanigheid van PSV-speler. ‘Vandaag was het gewoon niet goed genoeg’, aldus de verliezende coach. Van een zes punten wedstrijd wilde hij niet spreken. ‘Daarvoor moet je hem eerst winnen. Dat zat er vandaag niet in. De aanstaande wedstrijd tegen FC Utrecht is voor ons net zo belangrijk als deze tegen PSV.’