Willem II verliest na spektakelstuk
René Vermetten
Geert van Erven

Willem II heeft in een levendig en spectaculair duel een 3-2 nederlaag geleden in Maastricht. De in de eerste helft door treffers van Michael de Leeuw en Nick Doodeman verkregen voorsprong voelde nimmer comfortabel omdat de thuisclub bleef vechten voor een beter resultaat. Dat kwam er diep in blessuretijd toen Rein van Helden met een kopbal zijn ploeg aan de volle winst hielp.

MVV had alles uit de kast gehaald om de sfeer in De Geusselt optimaal te maken voor het treffen met Willem II. Een live uitvoering van het Maastrichts volkslied en rood-wit-gouden slingers vanaf de tribune. Men was echter vergeten een schoonmaakploeg te regelen waardoor het minuten duurde alvorens het strafschopgebied van Kostas Lamprou bespeelbaar was.

Bliksemstart

Toen de slingers waren opgeruimd en scheidsrechter Bas Nijhuis voor de aftrap floot, was het vooralsnog ook gedaan met het feest want Willem II schoot uit de startblokken in de persoon van Nick Doodeman. Al in de 2e minuut bereikte hij met een voorzet Leeroy Owusu. Doelman Romain Matthys had twee pogingen nodig om diens inzet onschadelijk te maken. Ook bij de volgende poging liet de Limburgse doelman de bal los. Nu was het Michael de Leeuw die op aangeven van Doodeman het doel onder vuur nam en ook de rebound binnen werkte: 0-1.

Doodeman

Doodeman stichtte dus het nodige gevaar met zijn voorzetten en was in de 12e minuut zelf dichtbij een treffer maar zijn inzet ging rakelings voorlangs. Even later was het wel raak. De Leeuw veroverde de bal, bediende Doodeman die met een diagonaal schot zijn sterke optreden bekroonde met een treffer: 0-2.

De thuisclub zat echter niet bij de pakken neer en was bij fases gevaarlijk met enkele voorzetten en zag Lamprou tijdig ingrijpen toen Koen Kostons in doelrijke positie kwam. Het was onvoldoende om te voorkomen dat Willem II met een 0-2 ruststand de kleedkamer in ging.

Dreiging

Ook na rust weigerde MVV te capituleren en ging het op jacht naar een treffer. Koen Kostons was al snel dichtbij succes maar zag zijn inzet naast gaan. Ook een schot van Mart Remans trof geen doel in een fase dat Willem II teruggedrongen werd in het eigen strafschopgebied. Een Maastrichtse treffer hing meer in de lucht dan een bevrijdende Tilburgse treffer. Toen in de 70e minuut Marko Kleinen de bal van grote afstand in het strafschopgebied kreeg aangespeeld, had hij voldoende tijd om Lamprou in de verre bovenhoek kansloos te laten: 1-2. Max Svensson had Willem II alsnog in veilige haven kunnen brengen. De Zweed werd in kansrijke positie het strafschopgebied tegen de grond gewerkt maar Nijhuis zag er geen strafschop in.

Spectaculaire slotfase

Daarna ging het helemaal mis voor Willem II. Vier minuten voor tijd werd Lamprou, weliswaar gehinderd, bij een sprongduel afgetroefd en bracht Kostons MVV op gelijke hoogte. De zes minuten extra tijd leverde volop spektakel op. Op aangeven van Owusu was Lucas Woudenberg dichtbij de 2-3. Zijn kopbal werd ternauwernood uit de doelmond gewerkt. Aan de andere kant was een vrije trap Willem II fataal. Rein van Helden kopte in de 95e minuut de winnende treffer voor de Limburgers binnen en zo konden de slingers in Maastricht toch weer voor de dag worden gehaald.