Willem II uitgeschakeld na penalty's
René Vermetten

Willem II is er niet in geslaagd een plek in de kwartfinale te veroveren. De finalist van vorig jaar moest na de penaltyserie het hoofd buigen. Na 90 minuten was de stand 2-2 door doelpunten van Vangelis Pavlidis en Damil Dankerlui aan Willem II zijde. Die stand bleef ook in de verlenging op het scorebord staan. De daaropvolgende penalty’s werden door de Friezen beter genomen dan door de Tilburgers:4-3.

Freek Heerkens droeg de aanvoerdersband bij afwezigheid van Jordens Peters, die vanwege spierklachten buiten het elftal was gelaten. Miquel Nelom verscheen daarom in de basiself.

Geen vuiltje aan de lucht

Willem II beleefde een probleemloze eerste helft in het Abe Lenstra-stadion. Slechts twee keer had het iets te vrezen van de thuisploeg. Beide keren was het Jordy Bruijn die in het strafschopgebied het doel van Willem II onder vuur mocht nemen, maar beide keren hoog over schoot. Dat was niet het enige waarover de Friese supporters zich opwonden. Er lukte meer niet bij de thuisploeg die vaak slordig balverlies leed. Willem II had daar al na zes minuten van kunnen profiteren, maar de inzet van Vangelis Pavlidis werd door een Heerenveen-verdediger geblokt. Een klein kwartier later was de Griekse topschutter van Willem II wel succesvol. Mike Trésor Ndayishimiye passeerde met een fraaie beweging zijn tegenstander, zette voor waarna Pavlidis door de benen van doelman Warner Hahn scoorde: 0-1.

Tegenvaller

Toch kreeg Willem II ook een tegenvaller te verwerken. Pavlidis moest in de 38e minuut geblesseerd het veld verlaten. Marios Vrousai, zijn vervanger, was met zijn eerste balcontact bijna succesvol. Koud in het veld kreeg hij de bal aangespeeld door Ché Nunnely maar schoot van dichtbij over het Heerenveen-doel.

De tweede helft was amper twee minuten oud toen Bart Nieuwkoop in het strafschopgebied met een op het oog correcte sliding een aanval van Heerenveen onschadelijk leek te maken. Scheidsrechter Pol van Boekel wees echter gedecideerd naar de stip. Hicham Faik schoot vanaf elf meter raak: 1-1.

Lastige fase

Die treffer bracht het vertrouwen bij de thuisploeg terug en zorgde er voor dat Willem II het in de daaropvolgende fase lastig kreeg. Nadat Adrie Koster een dubbele wissel had toegepast (Paul Gladon en Damil Dankerlui vervingen Mats Köhlert en Bart Nieuwkoop) kregen de Tricolores weer wat meer grip op de wedstrijd. Alvorens het daar de vruchten van kon plukken kreeg het eerst nog een domper te verwerken. Chidera Ejuke lobte op de rand van het strafschopgebied de bal over de uitgekomen Timon Wellenreuther en volgde het speeltuig om het in het doel te deponeren. Driess Saddiki probeerde hem nog van scoren af te houden maar passeerde daarmee zijn eigen doelman: 2-1.

Veerkracht

Vervolgens vertolkte invaller Dankerlui weer een hoofdrol door een voorzet van Miquel Nelom binnen te koppen: 2-2. In de slotfase van de reguliere speeltijd kreeg de thuisclub de beste kansen om de wedstrijd te beslissen maar Joey Veerman schoot over en Wellenreuther bracht redding op een schot van Rodney Kongolo.

Wellenreuther

Het venijn van de verlenging zat in het tweede deel. Met schoten van Vrousai en Pol Llonch en een kopbal van Ché Nunnely was Willem II dicht bij een derde treffer. Daarna had het twee prima reddingen nodig van doelman Wellenreuther om niet al uitgeschakeld te worden. De Duitse doelman bracht redding na een omhaal van Rami Hajal en stopte op fenomenale wijze een inzet van Runar Espejord. Even leek hij die heldenrol ook in de penaltyserie voort te zetten door ook nu de inzet van Espejord te keren. Dat was helaas niet voldoende om Willem II een ronde verder te helpen. Freek Heerkens miste en de inzet van Vrousai werd door Hahn gestopt. Zo kwam er voortijdig een einde aan het bekerseizoen van de Tricolores die zich nu volledig kunnen richten op het behoud van de hoge klassering in de Eredivisie.