Willem II is TOP Oss de baas in oefenduel
Joris Gemen
Toin Damen

Willem II heeft maandagmiddag een oefenwedstrijd met competitiegenoot TOP Oss winnend afgesloten. Op het trainingsveld achter het Koning Willem II Stadion werd het 3-1 voor de ploeg van Peter Maes, die louter wisselspelers de wei in stuurde.

Het vriendschappelijke duel betekende de derde ontmoeting tussen Willem II en TOP Oss dit seizoen. De voorgaande twee edities leverden telkens de volle buit op voor de Tricolores, die de Ossenaren met 2-1 en 0-5 vloerden. En kijkend naar de onderlinge statistieken mag het eigenlijk geen verrassing heten. TOP kruiste de degens tien keer eerder (competitie, beker en vriendschappelijk) met Willem II, maar wist nog nooit een overwinning te boeken.

Bokila

Regie bij Willem II
Ook in dit oefenduel leek een overwinning voor TOP Oss ver weg. Willem II pakte vanaf het eerste fluitsignaal direct de regie. En dat resulteerde in de vroege openingstreffer van 'subersub' Jeremy Bokila. Hij ontving een dieptepass op maat, omspeelde TOP-doelman Max van Herk en rondde vervolgens heel beheerst af: 1-0. Vervolgens bleef de thuisploeg geconcentreerd spelen en dat resulteerde – niet lang na de openingstreffer – in de tweede Tilburgse treffer. Amine Lachkar gaf een scherpe pass op Bokila, die Michael de Leeuw een niet te missen kans bood: 2-0.

Onzichtbaar TOP Oss
Wat ook niet tegenzat, was het feit dat tegenstander TOP Oss zo goed als onzichtbaar was in de eerste helft. Het team van trainer Ruud Brood kon weinig tegenstand bieden. Het was in de persoon van Delano Ladan het dichtst bij een treffer. Maar zijn schot ging ruim over het doel van Connor van den Berg. Willem II kwam in het restant van de eerste helft nog bijna op 3-0 via Patrick Joosten. De 27-jarige aanvaller zag echter dat een TOP-verdediger zijn inzet ternauwernood over het doel kon werken. Op slag van rust zag diezelfde Joosten dat Van Herk met een puike redding voorkwam dat hij trefzeker was. Dat gebeurde vlak ná het moment dat Khaled Razak zichzelf met een fraaie beweging in een kansrijke positie zette, maar vervolgens faalde in de afronding.

Individuele klasse in de tweede helft
In de rust voerden beide coaches wisselingen door. Zo bracht Maes Max de Waal binnen de lijnen als vervanger van de moegestreden De Leeuw en later nog jeugdexponent Pieter van Maarschalkerwaard voor Bokila. Het spelbeeld bleef min of meer onveranderd. Al liet TOP Oss zich in het tweede bedrijf wel meer op de Tilburgse speelhelft zien. Maar Willem II was doortastender en werd een aantal keer gevaarlijk in het Osse strafschopgebied. Naarmate de tweede helft vorderde, werd de Tilburgse aanvalsdrang echter minder en minder. Daardoor leek een doelpunt uitgesloten. Maar toen Razak plotseling zijn individuele klasse toonde en zich behendig door de TOP-verdediging manoeuvreerde was het alsnog raak. Na zijn mooie actie legde hij – oog in oog met Van Herk – de bal af op Van Maarschalkerwaard die hard raak schoot voor 3-0. Dat leek ook de eindstand te worden, maar vlak voor tijd redde invaller Selim Can Sonmez met een hard schot de eer voor TOP Oss: 3-1.