Willem II te laat op stoom in Heerenveen

Willem II is er niet in geslaagd het bekerwonder in Tilburg een glansrijk vervolg in de competitie te geven. In Friesland hadden de Tricolores een helft lang nodig om de spreekwoordelijke bekerchampagne uit de benen te spelen. De inhaalrace na de rust kwam te laat: 4-2.

Een combinatie van "euforie én vermoeidheid in de benen" na het volksfeest van afgelopen donderdag in Tilburg was er volgens trainer Adrie Koster debet aan dat Willem II in Heerenveen een veel te slappe eerste helft op de mat legde. "We gaven niet thuis en speelden met de linies te ver uit elkaar. In de rust hebben we dat kunnen corrigeren waarna we compacter zijn gaan spelen. Toen begon het te lopen maar het is doodzonde dat we het in de eerste 45 minuten zo hebben weggegeven. Het was in dat opzicht een leerzaam potje voor ons", stelde de coach vast.

Inhaalrace

Al na vier minuten werd Willem II, dat zonder aanvoerder Jordens Peters (rust na de bekerveldslag tegen AZ) aantrad, gedwongen tot een inhaalrace in het Abe Lenstra-stadion. Een Friese counter via de linkerflank belandde bij eindstation Michel Vlap, die de bal behendig over keeper Timon Wellenreuther wipte: 1-0.

Niet op adem

Willem II kreeg in de beginfase nauwelijks kans om op adem te komen en moest zes minuten later al een tweede doelpunt incasseren. Victor van den Bogert, na een invalbeurt tegen Spakenburg in het bekertoernooi nu met een basisplek debuterend in de eredivisie, maakte na een sliding ongelukkig hands in het strafschopgebied. Sam Lammers had vanaf elf meter geen boodschap aan de recente 'penalty killer'-status van Wellenreuther: 2-0.

Beter in spel

Na de Friese overrompelingsfase kwam Willem II wat beter in het spel. Het was na een halfuur spelen via Daniel Crowley (schot naast) voor het eerst gevaarlijk. Toch moesten de Tilburgers vlak daarna de 3-0 slikken. Opnieuw was het Lammers die scoorde; zijn inzet werd afgekeurd wegens buitenspel maar de VAR trad corrigerend op.

Wederopstanding

Het pleit leek daarmee beslecht in Friesland, maar Willem II herpakte zich. Diego Palacios was de eerste die namens de Tricolores een waarschuwing uitdeelde met een schot op de paal. Via Alexander Isak was het in de 54e minuut wél raak. De spits tekende voor 3-1 met een bekeken schuiver in de linkerbenedenhoek.

Kansenfestival

Het was voor Willem II het sein om vol de aanval te zoeken. Vangelis Pavlidis zorgde na een dik uur spelen voor de aansluitingstreffer na een assist van Isak. De bezoekers zochten vervolgens fanatiek maar tevergeefs de gelijkmaker. Crowley (schot van dichtbij geblokt), Isak (zijnet), Kristófer Kristinsson (net te laat met het hoofd) en Renato Tapia (te zachte uithaal) waren de hoofdrolspelers in het Tilburgse kansenfestival, dat uiteindelijk geen punten voor Willem II opleverde. Aan de andere kant was het oud-Willem II'er Ben Rienstra die in blessuretijd Heerenveen naar de 4-2 loodste.