WILLEM II TE BESCHROOMD IN HEERENVEEN: 1-0

De play-offs om Europees voetbal bleken vrijdag geen lokaas voor Willem II om tot het uiterste te gaan. In en tegen Heerenveen gooiden de Tilburgers pas laat in de wedstrijd de schroom van zich af, maar dat bleek te laat om een 1-0 nederlaag te voorkomen.

Trainer Erwin van de Looi weet inmiddels ook niet meer hoe hij het regelmatige gebrek aan een overtuigende wedstrijdstart moet verklaren. "We kunnen wel zéggen dat we vol voor de play-offs gaan, maar tussen zeggen en doen zit een groot verschil. Die woorden hebben we in de eerste helft in ieder geval totaal niet waargemaakt. Hoe dat komt? Misschien zit het geloof er gewoon nog niet echt in als je als club de laatste jaren vooral tegen degradatie hebt moeten vechten."

NOG STEEDS KANS

De nederlaag in Friesland ten spijt zit er rekenkundig nog altijd een competitietoetje in voor Willem II. Daar klampte Van de Looi zich dan ook maar aan vast. "We hebben voortdurend gezegd dat we uit de resterende wedstrijden zes punten moeten halen om de play-offs te bereiken. Daar hádden we drie wedstrijden voor, nu nog maar twee (Roda JC uit en Ajax thuis). We hebben nog steeds kans, we geven het nog niet op."

SCHADE BEPERKT

Willem II mocht blij zijn dat het de schade voor rust beperkt hield. Een door Kostas Lamprou ternauwernood gestopte stuiterbal van Yuki Kobayashi, een net te hoge volley van Sam Larsson en een kopbal van Pelle van Amersfoort (over) hadden de Friezen al lang op een comfortabele voorsprong kunnen brengen. De optimisten onder de meegereisde Tilburgse aanhang konden daar twee schietkans(jes) voor Thom Haye en Pele van Anholt tegenover ontwaren.

Funso King Ojo probeert Sam Larsson, die de enige treffer voor zijn rekening nam, in bedwang te houden.

NIET THUIS

Het openingsdoelpunt dat eigenlijk de hele eerste helft in de lucht hing, viel echter pas vijf minuten voor de pauze. Toen demonstreerde Dries Wuytens, in de basis ten koste van Elmo Lieftink, zich niet echt thuis te voelen op de rechtsbackpositie. Zijn terugkopbal was te kort, Darryl Lachman kon niet meer herstellen en de thuisclub profiteerde via Larsson: 1-0. Een typerend moment, vond Van de Looi: "In zo'n situatie kun je de bal ook vooruit spelen in plaats van achterwaarts te handelen."

MEER BRANIE

In de tweede helft toonde Willem II dan eindelijk meer branie. Dat had vooral te maken met de dubbele wissel die trainer Erwin van de Looi in de 65e minuut doorvoerde. Haye en Erik Falkenburg maakten plaats voor Lieftink en Fran Sol. Het leidde ertoe dat de Tricolores wat verder van het eigen doel begonnen te spelen en bij tijd en wijle de Friezen zowaar op eigen helft vastzetten. Sol had zijn invalbeurt in de 67e minuut zelfs kunnen bekronen met een doelpunt, maar zijn schot ging voorlangs. Meer kansen waren er niet weggelegd voor de Tilburgers op een regenachtige vrijdagavond in het noorden. (LvE)