Willem II stunt ook in 2020
René Vermetten

Willem II is prima aan het tweede deel van de competitie begonnen. Het versloeg AZ in Alkmaar met 1-3 en deed opnieuw een aanval op plek 3 van de ranglijst. Mats Köhlert, Vangelis Pavlidis en Mike Trésor Ndayishimiye verwenden de meegereisde supporters met fraaie treffers.

Bij de hervatting van de competitie na de winterstop wordt altijd de vraag gesteld hoe een ploeg voor de dag komt. In het geval van Willem II luidt de logische vraag of de goede lijn van de eerste seizoenshelft een vervolg kan krijgen. En dat dan al meteen in een topper tegen de nummer 2 en later in de week de achtste finale in het bekertoernooi. Het antwoord na 90 minuten was duidelijk: Willem II is nog steeds ‘on fire’.

Lastige eerste helft

In Alkmaar verschenen de vertrouwde elf namen aan de aftrap, maar die beleefden een lastige eerste helft. Een schot van Ndayishimiye, dat van richting werd veranderd en daardoor niet meer dan een corner opleverde, en een inzet van Pavlidis die in het zijnet belandde, waren de wapenfeiten van Willem II in het eerste kwartier. De thuisploeg was even zo vaak gevaarlijk maar vond in Sebastian Holmén en Driess Saddiki hinderlijke sta-in-de-wegs. Naar mate de eerste helft vorderde drong de thuisclub steeds nadrukkelijker aan. Willem II kwam nog goed weg toen Owen Wijndal de lat boven Timon Wellenreuther trof en Calvin Stengs een fraaie inzet naast mikte, maar had geen antwoord op de individuele actie van Oussama Idrissi. De vleugelaanvaller sneed vanaf de zijlijn naar binnen en passeerde Wellenreuther in de verre hoek: 1-0.

Waarschuwingen

De voorsprong voor de thuisclub was terecht maar daarmee was de buit nog niet binnen. Freek Heerkens dwong met een schot doelman Rody de Boer tot een uiterste inspanning en een schot van Pavlidis ging maar net naast. Het waren slechts waarschuwingen aan het adres van de thuisclub. Willem II is anno 2020 een ploeg die niet opgeeft, blijft knokken en daarmee ook geluk afdwingt. Bovendien is het in het bezit van een aantal bovengemiddelde voetballers, zo bleek ook dit keer. AZ nam het na rust wellicht te lichtzinnig op en had de pech dat het Idrissi geblesseerd naar de kant moest halen, maar het was vooral de verdienste van Willem II dat na rust de juiste momenten koos om druk te zetten.

Prima counter

In de 65e minuut tekende Mats Köhler de gelijkmaker aan nadat AZ de bal in het strafschopgebied niet kreeg weggewerkt. Daarna was er een hoofdrol voor invaller Damil Dankerlui. Amper in het veld zette hij een een-tweetje op met Pavlidis, stoomde op tot in het strafschopgebied en bood de Griek een niet te missen kans: 1-2. De fraaiste treffer van de avond kwam uiteindelijk op naam van Ndayishimiye. Op 22 meter afstand van het doel nam hij de bal op zijn pantoffel, gaf hem een fraaie curve mee en liet doelman De Boer volkomen kansloos: 1-3.

Verdiend

Adrie Koster concludeerde na afloop dat zijn ploeg de winterstop prima heeft verteerd. ‘Natuurlijk ben je altijd benieuwd hoe de ploeg na de feestdagen en het trainingskamp uit de startblokken komt, maar het lijkt me duidelijk dat onze hoge positie op de ranglijst inmiddels geen toeval meer is. We begonnen goed aan de wedstrijd, hadden het daarna even lastig maar sloegen toe toen daar de gelegenheid voor was. Op basis daarvan vind ik onze overwinning verdiend.’