Willem II sluit 2022 winnend af
René Vermetten
Toin Damen / Geert van Erven

Willem II heeft het jaar 2022 afgesloten met een 3-0 winst op De Graafschap. De basis daarvoor werd gelegd in de eerst helft waarin Elton Kabangu Willem II op voorsprong zette. De Tricolores hadden het na rust lange tijd moeilijk maar invaller Max Svensson besliste in de slotfase de wedstrijd. Via een schot van hem op de paal werkt Rio Hillen de bal in eigen doel daarna schoot de Zweed zelf ook nog raak.

De 500 meegereisde supporters, allen voorzien van een rood-wit-blauwe sjaal, legden na de teleurstellende derby tegen NAC vanaf de aftrap weer veel energie in hun aanmoedigingen en zagen diezelfde energie ook terug in het spel van de Tricolores. Willem II startte fel, stoorde de thuisploeg al vroeg op eigen helft en dat leidde ook tot het merendeel van het balbezit. Dat beeld bleef voor rust ongewijzigd.

GRAWIL

Kabangu

Een doelpunt leverde het aanvankelijk nog niet op, al hoopte Michael de Leeuw wel op een strafschop toen hij in de vierde minuut naar de grond ging. Arbiter Marc Nagtegaal zag er echter geen overtreding in, laat staan een penalty. Ook Elton Kabangu verzuimde zijn ploeg in eerste instantie aan een voorsprong te helpen toen hij handig de bal oppikte en plots oog in oog met keeper  Hidde Jurgus stond. Halverwege de eerste helft had hij wel succes. Leeroy Owusu mocht een vrije trap nemen en deponeerde die op het hoofd van Kabangu. Jurjus bleef aan de grond genageld en zag de bal in zijn doel ploffen: 0-1.

Geringe voorsprong

De thuisclub kwam in de eerste helft niet verder dan enkele voorzetten die Kostas Lamprou nauwelijks in gevaar brachten. Het enige dat op het spel van de Tricolores in de eerste 45 minuten was aan te merken is dat het niet meer afstand nam van De Graafschap. Ringo Meerveld mikte maar rakelings naast en Matthias Verreth kegelde een vrije trap op de vuisten van Jurjus.

Teruggedrongen

Na rust werd Willem II ver teruggedrongen op eigen helft door de Superboeren die naarstig op zoek gingen naar de gelijkmaker. Vooral Charlison Benschop stichtte het nodige gevaar. Eenmaal bracht Lamprou redding, daarna ging een kopbal van hem maar rakelings over. Tussendoor schoot ook Camiel Neghli over het Tilburgse doel. Tot ver in de tweede helft hing een gelijkmaker in de lucht en kwam Willem II nauwelijks nog in de buurt van het vijandelijke doel.

Prima invalbeurt

Max Svensson tilde Willem II met een sterke invalbeurt over het dode punt. Ringo Meerveld die een sterke wedstrijd speelde, bediende de Zweed die zijn inzet in eerste instantie op de paal zag belanden, maar omdat de bal terug in het veld tegen de onfortuinlijke Rio Hillen caramboleerde, verdween deze toch in het Doetinchemse doel: 0-2. Het slotakkoord kwam ook van Svensson die vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd met een schuiver de 0-3 op het scorebord zette.

GRAWIL

Op naar 2023

Zo sloot Willem II een roerige week af waarin het de nederlaag tegen NAC moest verwerken en ook nog een trainerswissel doorvoerde. De winst kan de tegenvallende eerste seizoenshelft echter niet verbloemen maar is hopelijk het wel een opmaat naar een beter tweede deel van de competitie na de jaarwisseling waar op 6 januari Roda JC de tegenstander is in Tilburg.