Willem II scoort, wedstrijd gestaakt
René Vermetten
Toin Damen

Willem II was de enige ploeg die tot scoren kwam in de derby tegen NAC Breda. Elton Kabangu werkte in de tweede helft de bal in het Bredase doel. Toch mag Willem II zich geen winnaar noemen omdat scheidsrechter Jeroen Manschot de wedstrijd in de 75e minuut staakte nadat er tot tweemaal toe voorwerpen op het veld waren gegooid.

Met zeven minuten vertraging vanwege de hevige rookontwikkeling door vuurwerk begon de derby tussen NAC Breda en Willem II zoals dat viel te verwachten. De thuisclub wilde meeliften op de hectiek die voor de wedstrijd in het stadion heerste, maar moest al snel het betere veldspel aan Willem II laten.

Weinig hoogtepunten

Het enige noemenswaardige gevaar in het eerste kwartier beperkte zich tot enkele corners voor beide ploegen. NAC Breda was slordig aan de bal, Willem II deed het beter. De Tricolores stichtten tweemaal gevaar. Na 26 minuten spelen, stuurde Erik Schouten Elton Kabangu de diepte in. Die nam de bal knap aan maar Anselmo Garcia Mac Nulty stak er nog net een voet tussen waardoor het Tilburgse gevaar geweken was. Kabangu was ook verantwoordelijk voor de tweede kans. Nu kwam de voorzet van Leeroy Owusu maar schampte de spits de bal onvoldoende om hem richting het Bredase doel te sturen. Zonder doelpunten zochten beide teams na 45 minuten de kleedkamers op.

Feller NAC

Na rust kwam er een ander NAC uit de kleedkamers en maakte de thuisclub het Willem II een stuk lastiger. Al direct moest Joshua Smits ingrijpen toen bij een rommelige situatie voor zijn doel de bal plots voor de voeten van Elias Mar Omarsson terecht kwam. De Willem II-verdediging bracht daarna redding door de bal weg te werken na een afstandsschot van Matthew Garbett dat door Smits werd losgelaten.

Gestaakt

Daar waar de thuisclub nadrukkelijk aan de deur klopte werd het gedwarsboomd door de eigen aanhang. Toen een stuk vuurwerk in de 72e minuut op het veld werd gegooid, riep arbiter Jeroen Manschot conform de aangescherpte regels beide ploegen naar binnen.

Voorsprong

Toen na een korte pauze de wedstrijd werd hervat, gebeurde er in korte tijd veel. Balverlies op het Tilburgse middenveld leidde tot een gevaarlijk Bredaas schot dat door Smits werd naast getikt. Direct daarna was het Smits’ collega Roy Kortsmit die Thijs Oosting van scoren afhield. De daaropvolgende corner werd door Elton Kabangu binnen gewerkt: 0-1. Bij het vieren van zijn treffer werden er opnieuw voorwerpen op het veld gegooid waardoor Manschot niets anders restte dan de wedstrijd definitief te staken.