Willem II pakt punt in vroege zondag-derby

Willem II heeft in Breda aan de burentwist met NAC een punt overgehouden. In een wedstrijd die pas relatief laat op stoom geraakte, kwamen de Tricolores na een achterstand nog wel op voorsprong, maar een strafschop egaliseerde een kwartier voor tijd de stand: 2-2.

'Geen hoogstaande wedstrijd, maar wél twee prachtige doelpunten. Maar we geven de overwinning toch weer uit handen. We doen onszelf daarmee weer eens te kort. We scoren relatief veel en vaak op fraaie wijze maar we verspelen onnodig de punten, waar onze concurrenten wel winnen en de volle drie punten pakken. Dat moet echt beter', probeerde trainer Adrie Koster zijn ergernis na afloop te verbijten.

Zondagochtendritme

Het eerste halfuur had de wedstrijd maar weinig derby-trekjes. Zowel NAC als Willem II had het zondagochtendritme nog in de benen. De Bredase-Tilburgse 'burenruzie' bleef beperkt tot een paar plaagstootjes van Mikhail Rosheuvel namens NAC en Willem II'er Donis Avdidjaj, die na vier minuten het vizier nog niet scherp had staan. Willem II zocht daarnaast vooral de controle.

Tot ontbranding

De wedstrijd kwam tot ontbranding in de 28e minuut toen NAC vanuit het niets op voorsprong kwam toen Mitchell Te Vrede de bal vrij kon binnen tikken: 1-0. Het leed had twee minuten later nog groter kunnen zijn voor Willem II maar een schot van dezelfde Te Vrede ging net naast. Lang duurde de Bredase voorsprong niet, want bij de eerste serieuze tegenstoot van Willem II, na 35 minuten spelen, stond het alweer gelijk. Na een overtreding op Fran Sol mocht Daniel Crowley de vrije trap nemen. Die belandde bij de opgerukte Thomas Meißner, die in het strafschopgebied mocht uithalen: 1-1.

Hogeschool-doelpunt

De gelijkmaker gaf Willem II vleugels. De Tilburgers zochten wat nadrukkelijker de aanval en dat leidde vlak voor de rust tot een hogeschool-doelpunt. Crowley passte op Damil Dankerlui. Die zette in één keer voor, waarna Advijaj de bal direct met links in de kruising achter NAC-goalie Benjamin van Leer joeg: 1-2.

Domme overtreding

Willem II had na de rust een licht overwicht maar het stond NAC gaandeweg toe het zo geliefde opportunistische spel te spelen. De Tilburgse voorsprong hield tot een kwartier voor tijd stand. Toen gebeurde er iets waar Willem II-trainer Adrie Koster zo langzamerhand gek van wordt: de 'domme', ofwel totaal onnodige overtreding. Dit keer was het Pol Llonch die in de fout ging door NAC'er Rosheuvel in het strafschopgebied neer te halen. De Bredase spits voltrok zelf het vonnis vanaf de strafschopstip en bepaalde de eindstand in de derby op 2-2.