Willem II pakt cruciale drie punten

In de jacht op promotie heeft Willem II een belangrijke zege geboekt op Jong AZ: 4-1. Na een in de moeizame openingsfase opgelopen achterstand richtte de thuisploeg zich op. Max Svensson en Rob Nizet zorgden nog voor rust voor een Tilburgse voorsprong. Jeredy Hilterman en Michael de Leeuw bouwden de score in de tweede helft verder uit.

Willem II begon niet sterk aan de wedstrijd. Al in de derde minuut leverde Raffael Behounek de bal zomaar in, maar Joshua Smits keerde het schot van Tom Kerssens. In de rebound raakte Kees Smit de paal.

Vroege achterstand
Willem II ontsnapte zo aan een vroege achterstand, maar het bleef ploeteren in de openingsfase. Jong AZ kreeg het gevoel dat er wat te halen viel in Tilburg. Na een kwartier spelen drukten de gasten het veldoverwicht in de score uit. Aanvoerder Finn Stam trok vanaf links het strafschopgebied in. Zijn harde schot verdween via de hand van Smits in de korte hoek: 0-1.

Oosting-time
Er leek een lange en frustrerende avond in het verschiet te loggen, maar halverwege de eerste helft richtte Willem II zich op. De eerste kans was voor Thijs Oosting die net een beweging te veel maakte. Even later ging de aanvaller in de herkansing. Zijn inzet werd door Svensson net voldoende getoucheerd om doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro kansloos te laten: 1-1. De gelijkmaker zorgde voor nieuw elan bij de thuisclub. De ommekeer was bijna compleet toen Oosting verwoestend uithaalde, maar zijn inzet eindigde op de paal.

Afbeelding
oosting

Granaatinslag
Het bleek uitstel van executie voor Jong AZ. Weer was het Oosting die gevaarlijk werd. Ditmaal bediende de aanvaller de mee opgekomen Rob Nizet die onverbiddelijk de trekker overhaalde. Nu was het Jong AZ dat ineens in de touwen hing. De jonge Alkmaarders probeerden het initiatief weer naar zich toe te trekken, maar trainer Peter Maes sommeerde zijn manschappen om verder van de eigen goal te spelen dan in de beginfase. Na rust ging Willem II verder waar het gebleven was. Eerst stuurde uitblinker Nizet met een prachtige pass Svensson de diepte in. De voorzet op Hilterman was op maat, maar de spits mikte naast. Lang maalde de topscorer niet om die misser, want bij de volgende aanval hield hij het hoofd wel koel voor het doel. Zijn schot sloeg als een granaat in achter Owusu-Oduro: 3-1.

Pole position
Gesteund door de ruime voorsprong controleerde Willem II de wedstrijd. Jong AZ drong wel aan, maar deed dat met een stuk minder overtuiging dan in de openingsfase. Wel haalde het thuispubliek opgelucht adem toen Smits een verwoestend afstandsschot van invaller Misha Engel op weergaloze wijze uit zijn doel ranselde. Het pleitte voor de gasten dat ze met de moed der wanhoop bleven proberen om terug in de wedstrijd te komen, maar het ontbrak de jongelingen aan de finesse om het Tilburgse bastion te ontmantelen. Smits moest nog een keer handelend optreden bij een inzet van Loek Postma, maar verder bleef Willem II betrekkelijk eenvoudig overeind. In de blessuretijd liep Amine Lachkar nog tegen een rode kaart op tot onvrede van trainer Maes.

Het slotakkoord was voor de invallers. Een schitterende voorzet van Valentino Vermeulen werd op al even fraaie wijze door De Leeuw in de kruising gekopt. Zo boekte Willem II ondanks de moeizame openingsfase een ruime 4-1 overwinning en blijft het op pole position voor promotie naar de Eredivisie.