Willem II onderuit tegen stug RFC Liège
Auteur
Arjen Pijfers
Fotografie door
Toin Damen

Willem II heeft de vijfde vriendschappelijke wedstrijd van de voorbereiding verloren. Na een pittige ochtendtraining in Sint-Michielsgestel stond dinsdagmiddag voor de Tricolores de volgende beproeving op het programma. In Loon op Zand was RFC Liège, onlangs gepromoveerd naar het tweede Belgische niveau, de sparringpartner. De Belgen scoorden na een kwartier het enige doelpunt.  Willem II liet het scoren ondanks vele mogelijkheden daartoe na: 0-1. 

Afbeelding
vm
Matthias Verreth moest de strijd na een tik op zijn kuit in minuut 43 staken.

Willem II heeft het niet zo op Belgische oefentegenstanders. Het sterke Westerlo was afgelopen zaterdag al een maatje te groot. In Loon op Zand vormde de derde club uit Luik, na Standard Luik en Seraing, het struikelblok.

Slordig begin
RFC Liège speelde vorig jaar nog in de Eerste Nationale, het hoogste amateurniveau in België. Na de recente promotie komt de traditieclub (stamnummer 4) uit in de Challenger Pro League, vergelijkbaar met de Keuken Kampioen Divisie. Net als in en tegen Westerlo begon Willem II op het veld van Uno Animo slordig aan de wedstrijd. Een vroege tegentreffer bleef dit keer uit, maar het vele balverlies hielp niet om lekker in de wedstrijd te komen. Toch kwam Willem II bijna op voorsprong toen Joeri Schroijen de verre hoek zocht. Tien dagen eerder scoorde de buitenspeler in hetzelfde doel op vrijwel identieke wijze tegen FC Eindhoven, maar dit keer zag hij de bal via keeper Antoine Lejoly en de lat net over gaan.

Liège slaat toe
Waar het Schroijen net niet lukte om het net te vinden, slaagde RFC Liège daar na ruim een kwartier wel in. Benoit Bruggeman ontsnapte op links. Amine Lachkar kon een voorzet niet voorkomen en Jesse Bosch kwam te laat om de instormende Mohamed Mouhli het scoren te beletten: 0-1. Het doelpunt kwam uit de lucht vallen, maar daar maalde aan Belgische zijde niemand om. Gaandeweg de eerste helft werd duidelijk dat het nog een hele toer zou worden om het tij te keren, want RFC Liège ontpopte zich als een lastig te bespelen tegenstander die weinig ruimte weggaf. Willem II drong wel aan, maar het viel niet mee om kansen bij elkaar te voetballen tegen de stugge Luikenaren.
 
Sta-in-de-weg
Na de rust voerde Willem II de druk op. RFC Liège kwam nauwelijks meer van de eigen helft af. Het leidde tot een aantal hele en halve kansen, maar het lukte niet om het veldoverwicht in doelpunten uit te drukken. Zo stuitte invaller Thijs Oosting in twee instanties op doelman Lejoly. Dat gold ook voor Jesse Bosch die met een slimme steekpass door Chip Engels de diepte in was gestuurd. Jelte Pal probeerde het van afstand, maar keer op keer toonde de Belgische sluitpost zich een sta-in-de-weg.

Afbeelding
ce
Chip Engels was één van de O21-spelers die weer in actie kwamen.

Matoug raakt de paal
In de slotfase leek Lejoly toch eindelijk het antwoord schuldig te moeten blijven. Invaller Naïm Matoug geloofde in een diepe bal van Lucas Woudenberg. De buitenspeler haalde hard uit, maar buiten bereik van Lejoly eindigde de bal op de paal. RFC Liège bleef op de been en verdubbelde nog bijna de voorsprong toen invaller Cheikh Diamanka zich een weg naar het Tilburgse doel rommelde. Keeper Joshua Smits wist weliswaar erger te voorkomen, maar de nederlaag bleek onafwendbaar. 
Aanstaande zaterdag speelt Willem II op de jaarlijkse Koningsdag tegen Sparta (13.00 uur).

Opstelling: Smits, Vermeulen (46. Pal), Lachkar (71. Heerkens), Schouten (46. Houtriet), Woudenberg, Verreth (46. Engels), Meerveld (46. Oosting), Bosch (71. Christoffel), Schroijen, De Waal (46. Soree), Svensson (71. Matoug). 

Bericht delen