Willem II - Manchester United in glas in lood

Deze week is het exact 58 jaar geleden dat Willem II zijn eerste officiële uitwedstrijd speelde in UEFA-verband. Op dinsdag 15 oktober 1963 mochten de Tricolores het als bekerwinnaar voor de Europacup II opnemen tegen Manchester United. Met dank aan een aantal sponsors is in de expositie ‘Leev’ hoezee, 125 jaar Willem II’ een pronkstuk te bewonderen van deze wedstrijd. 

Het sportieve resultaat is bekend: Willem II speelde ‘thuis’ in de Rotterdamse Kuip nog knap met 1-1 gelijk, maar ging in Manchester met 6-1 ten onder. Na afloop van die oorwassing maakte Willem II-voorzitter Schuerman met de uitreiking van een glas in lood venster goede sier bij zijn evenknie aan Engelse kant, voorzitter Hardman. De wedstrijd tegen Manchester United moet voor de Tilburgse glazenier P. Clijsen aanleiding zijn geweest om een waar kunststukje te ontwerpen. De wapens van Manchester United en van Willem II zijn erin omkranst door een bloemmotief, de initialen van UEFA en de datum van de eerste wedstrijd in de Kuip: 25-9-1963. 

Zolder

Van het venster zijn in Tilburg foto’s bewaard gebleven. Om het origineel te traceren nam de expositie werkgroep van Willem II contact op met Mark Wylie, curator van het Manchester United Museum, gehuisvest in de catacomben van Old Trafford. Die gaf aan onder de indruk te zijn van het venster, maar er helaas niet meer over te beschikken. Het blijft dus de vraag op welke zolder in Manchester het Tilburgse glas in lood is beland.

Archief

Gelukkig bood het Regional Archief Tilburg uitkomst. In 2010 werd namelijk het archief van glazenier P.J.C. Clijsen geschonken aan de gemeente Tilburg. Het bevatte een rijke collectie aan ontwerptekeningen van de oude glasmeester. Eén daarvan was het originele ontwerp van het brandgeschilderde raam dat Willem II in 1963 mee naar Manchester had genomen. Met de ontwerptekening kon Glas Bewerkingsbedrijf Brabant (GBB) aan de slag om een replica te maken.

Verbetering

Het resultaat is tot 28 november te bewonderen in de LocHal en zal daarna ongetwijfeld een mooi plekje krijgen aan de Goirleseweg. Het glas in lood venster van het eerste Europese avontuur van Willem II bevat echter ook nog een open vraag. In de Nieuwe Tilburgsche Courant van 17 oktober 1963 staat namelijk dat het gebrandschilderde kunststuk bij uitreiking ‘een verbetering had ondergaan’… 

Wát deze verbetering precies inhield blijft onduidelijk, maar het zou heel goed de wedstrijddatum kunnen zijn. Op het glas in lood van de ontwerptekening staat namelijk ’25-9-1963’ vermeld, de dag van de eerste wedstrijd. Maar op die dag in De Kuip reikte aanvoerder Jan Brooijmans gewoon het traditionele vaantje uit aan zijn Engelse collega-aanvoerder Noel Cantwell. Van de overhandiging van het glas in lood raam kwam het pas op 15 oktober 1963, toen beide selecties, inclusief de Engelse spelersvrouwen, aanzaten aan het slotdiner in het Midland Hotel van Manchester. Mogelijk dat die datum dus in de in Manchester spoorloos verdwenen versie is gebrand.

Bijzondere dank gaat uit naar de volgende sponsors die de replica van het glas in lood venster Willem II – Manchester United mogelijk hebben gemaakt: Kamerbeek Advocaten, Censor, Q-Promotions, Indicia, New Care, Wespoint advocaten | mediators, Cheaque, Insulation Solutions, BSW Belastingadviseurs, Versteijnen Transport, Claassen Logistics, Van Helderen Sneltransport, Veko Technology, Leijs Subsidie Advies, Vollenhoven Olie, De Beer Accountants & Belastingadviseurs

Bericht delen