Willem II laat zich niet verrassen door Spakenburg

Willem II heeft zich woensdagavond geschaard bij de laatste zestien clubs in het TOTO KNVB-bekertoernooi. De Tilburgers lieten zich in de tweede ronde in het eigen Koning Willem II stadion niet verrassen door de amateurs van SV Spakenburg: 5-0.

Trainer Adrie Koster zag de bekerwinst ook in een breder perspectief. 'Dit was voor ons geen tussendoortje maar een wedstrijd in het proces dat we doormaken. Ik ben tevreden over het hoge tempo dat we bij tijd en wijle hanteerden en waarmee we ook daadwerkelijk gevaar stichtten. Daarnaast werd het weer eens tijd voor een overwinning, de laatste was uit tegen FC Volendam (ook voor de beker, red).'

Volle oorlogssterkte

Al direct gaf Willem II aan dat er voor de 'Blauwen' uit het voormalige vissersdorp niks te halen zou zijn in Tilburg. De thuisclub trad op volle oorlogssterkte aan, met 'beker-keeper' Mattijs Branderhorst - na FC Volendam-uit opnieuw onder de lat - en publiekslieveling Jordens Peters, die na bijna een jaar revalideren zijn rentree in de basiself maakte.

Illusies verdwenen

Het duurde negen minuten voordat het eerste verschil op het scorebord kwam. Fran Sol ontving de bal van Donis Avdijaj, speelde zich handig voorbij Spakenburg-keeper Jordy Deckers en tikte binnen: 1-0. Een kwartier later waren de illusies voor Spakenburg op een bekersensatie wel zo'n beetje verdwenen toen Daniel Crowley het op zijn heupen kreeg, zich al wroetend door de verdediging van de bezoekers soleerde en de 2-0 liet aantekenen. Sol had even later de marge kunnen vergroten maar zag zijn inzet van dichtbij geblokkeerd door Deckers. Spakenburg stelde er in de eerste helft welgeteld twee kansen tegenover. Een schot van Philip Ties werd door Branderhorst gepareerd en ook Kevin Sterling stuitte op de Tilburgse keeper.

Tweede helft formaliteit

De tweede helft was vooral een formaliteit, zeker na twee snelle doelpunten van Avdijaj (53e en 56e minuut). Sol bepaalde tien minuten voor tijd de eindstand op 5-0. De in de 75e minuut ingebrachte (officiĆ«le) debutant Victor van den Bogert had in dit laatste doelpunt nog een leuk aandeel via het voorafgaande een-tweetje dat hij met Avdijaj aanging.

'Folkloristische' bekerstunts

Zo verliep het bekerduel precies volgens de wens van Koster, die vooraf nog waarschuwde voor onderschatting tegen een op papier mindere tegenstander. Ook in de tweede ronde komen immers nog altijd de 'folkloristische' bekerstunts voor (PSV - RKC Waalwijk 2-3, AFC - Top Oss 1-0, Kozakken Boys - Almere City FC 2-1 op dinsdagavond, FC Emmen - ODIN '59 1-3 op woensdag) die de charme van het bekertoernooi zo onweerstaanbaar maken. Willem II had geen boodschap aan die romantiek van het knockout-systeem en deed wat het aan zijn stand verplicht was: de volgende bekerronde halen.