Willem II laat zege glippen
Auteur
Koen van Santvoord
Geert van Erven

Willem II is er niet in geslaagd op bezoek bij SC Heerenveen te winnen. Na zeventig minuten leidde Willem II met 0-1 tegen tien spelers van sc Heerenveen. De zege leek voor het grijpen, maar na twee snelle Friese treffers waren de rollen plots omgedraaid. Opnieuw gingen de mannen van Fred Grim met lege handen naar huis: 2-1.

In een leeg en troosteloos Abe Lenstra-stadion ging de wedstrijd aanvankelijk gelijk op. Wel had Willem II in de openingsfase de beste kansen. Eerst zag Kwasi Wriedt zijn schot gekraakt, later kopte de spits op de lat na een vrije trap van Max Svensson. In de rebound was het bijna alsnog raak, toen Driess Saddiki de bal tegen de paal liep.

Rode kaart

Na twintig minuten moesten de Friezen al met tien man verder, toen Anthony Musaba zijn tweede gele kaart kreeg. Logischerwijs liet Heerenveen zich terugzakken en nam Willem II het initiatief. De overmacht leverde niet meer op dan een afstandsschot van Godfried Roemeratoe, de stand-in van de geblesseerde Pol Llonch. De grootste kansen waren echter voor de thuisploeg. Eerst loste Henk Veerman een keihard schot van dichtbij, dat wonderwel door Timon Wellenreuther met de voet werd gekeerd. Niet veel later dook Filip Stevanovic alleen op voor de Tilburgse goalie, maar de Serviër mikte de bal naast.

Afbeelding
Köhn

Balbezit

Ook na rust had Willem II het meeste balbezit, maar opnieuw had het moeite om kansen te creëren. Saddiki was er na een lage voorzet van Leeroy Owusu dichtbij, maar maakte onfortuinlijk hands. Ook de diep gestuurde Wriedt rook aan een doelpunt, maar zijn schuiver werd geblokt door een Friese verdediger. Aan de andere kant loste de opgekomen Tibor Halilovic een waarschuwingsschot na een snel uitgevoerde counter.

Openingstreffer

Twintig minuten voor tijd was het dan eindelijk raak. Ringo Meerveld – ingevallen voor Max Svensson – legde de bal met veel gevoel bij de tweede paal, waar de vrijstaande Ché Nunnely de bal tegendraads binnenschoof. Er leek geen vuiltje aan de lucht tegen de tien man van Heerenveen, maar amper een minuut later stond het alweer gelijk. Joey Veerman bediende Stevanovic op maat, die Nikos Michelis uitkapte en de bal buiten bereik van Wellenreuther binnen krulde.

Kritisch

Amper vijf minuten later kreeg Willem II, dat voor het eerst aantrad in de gouden uitshirts, opnieuw een tegenslag te verwerken toen Nick Bakker uit een corner de 2-1 binnenkopte. Willem II was amper van de schrik bekomen toen ook Miquel Nelom – ingevallen voor Derrick Köhn – met twee gele kaarten moest inrukken. Met tien tegen tien probeerden de Tricolores zich nog op te richten, maar Saddiki (schot op de keeper) en Michelis (kopbal over) kregen de bal niet meer voorbij doelman Xavier Mous.

Fred Grim was voor de ESPN-camera kritisch op zijn spelers. ‘Als je tegen tien man komt te staan, moet de handelingssnelheid omhoog, moet je de bal één of twee keer raken. Dat hebben we slecht ingevuld. We hebben onnodig verloren vandaag.’