Willem II laat onderuit tegen N.E.C.
Toin Damen

Willem II heeft het trainingskamp afgesloten met een 2-4 nederlaag tegen N.E.C. Nijmegen. In het Koning Willem II stadion werd de Eredivisionist in een vriendschappelijk duel lange tijd op gelijke hoogte gehouden, maar in de slotfase ging het alsnog mis.

Willem II startte met onder andere Elton Kabangu en Ringo Meerveld in de basis. Matthias Verreth speelde kort voor de Tilburgse defensie. In de aantrekkelijke en gelijk opgaande eerste helft kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. Vooral via voorzetten van Leeroy Owusu werd gevaar gesticht, maar Hornkamp en Woudenberg konden aanvankelijk niet voor een vroege voorsprong zorgen. Dat deed Hornkamp na acht minuten vanaf de stip alsnog. Nadat N.E.C.-verdediger Terry Sanniez Elton Kabangu neerhaalde, was de toegekende strafschop van Hornkamp Mattijs Branderhorst te machtig: 1-0.

Aan de andere kant van het veld moest Branderhorst’ voormalig Willem II-collega Kostas Lamprou halverwege de eerste helft voor de eerste keer echt aan de bak. Na een lange rush en diagonaal schot van Magnus Mattsson bokste de Griek de bal uit zijn korte hoek goed weg. Max Svensson had vervolgens de 2-0 voor het inschieten. Branderhorst was gepasseerd, maar op de doellijn werkte Joris Kramer de bal weg. Na een mooie steekpass van Meerveld kreeg de Zweed nog een kans, maar zijn bekeken schot ging net naast.

Late gelijkmaker

Een kwartier later was Lamprou wederom alert na een schot van dit keer Ibrahim Cissoko, waardoor Willem II de voorsprong (1-0) hield. De Nijmegenaren kwamen op slag van rust toch op gelijke hoogte. Pedro Marques gaf de bal in de loop van Magnus Matsson mee, die met een onhoudbaar schot Lamprou in de verre hoek de baas was: 1-1.

11 tegen 11

N.E.C. leek kort na het begin van de tweede helft met tien man door te moeten nadat Kramer rood kreeg (neerhalen van de doorgebroken De Leeuw), maar om het nuttige oefenduel met 22 spelers te hervatten werd in overleg met scheidsrechter Luuk Timmer besloten om de al gewisselde Sanniez toch weer binnen de lijnen te brengen. Inmiddels had Hofland Joshua Smits, Jelte Pal, Michael de Leeuw, Jeremy Bokila, Wesley Spieringhs en Thibaut Lesquoy binnen de lijnen gebracht. Het was De Leeuw die na een puike voorzet van Lesquoy in minuut 53 de 2-1 binnen mocht koppen, maar hij knikte de bal via de grond naast.

N.E.C. werd daarna vooral via invaller Elayis Tavsan gevaarlijk. Een afstandsschot van de rechtsbuiten rolde rakelings naast het doel van Smits, die het in de tweede helft rustiger had dan zijn voorganger Lamprou. De tweede helft was lang niet zo aangenaam als de eerste. Willem II en N.E.C. bleven gelijkwaardig, maar het spel speelde zich tot de slotfase vooral tússen beide strafschopgebieden af.

Doelpuntrijke slotfase

Een kwartier voor tijd kregen de Tricolores een vervroegd Sinterklaas-cadeautje. Sanniez leverde de bal in bij De Leeuw, die het overzicht behield en Bokila een niet te missen kans bood: 2-1. Kort daarna legde Lesquoy de bal weer op het hoofd van De Leeuw, die de bal schampte en voorlangs zag gaan. Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers voor de tweede maal op gelijke hoogte. Mikkel Duelund schoot in een overvol strafschopgebied bekeken raak: 2-2. N.E.C. rook bloed en drong aan. Vanuit een rommelige situatie voor de goal van Smits zorgde invaller Nany Dimata in de 84ste minuut voor de 2-3 en drie minuten voor tijd liet Smits een harde kopbal van Duelund uit zijn handen glippen: 2-4.

Ondanks de onnodige nederlaag kan trainer Kevin Hofland terugkijken op een interessant oefenduel waarin zijn elftal qua veldspel een goede indruk achterliet en weerstand bood tegen Eredivisionist N.E.C.