Willem II laat koploper ontsnappen
Auteur
René Vermetten
Geert van Erven

Tot aan de 41e minuut leek Willem II PEC Zwolle de eerste nederlaag van het seizoen te gaan bezorgen. Een in het eerste kwartier verkregen voorsprong door treffers van Max Svensson en Lucas Woudenberg verdween vlak voor rust als sneeuw voor de zon toen Willem II met tien man verder moest. In de tweede helft bleven de Tricolores knap overeind maar kwam er geen winnaar: 2-2.

PEC Zwolle liet zich direct vanaf de aftrap gelden als koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Het opende fel op jacht naar een eerste treffer. De openingstreffer kwam echter op naam van Willem II. PEC-keeper Jasper Schendelaar kreeg een terugspeelbal onvoldoende onder controle en Max Svensson was er als de kippen bij om de bal in het doel te werken: 0-1. Bijna had Svensson amper een minuut na zijn treffer de 0-2 op de voet, maar zijn afstandsschot was nu geen probleem voor Schendelaar. Een snelle tweede Tilburgse treffer kwam er wel, want met nog geen kwartier op de klok bediende Wessel Dammers op de rand van buitenspel Lucas Woudenberg die verwoestend raak schoot: 0-2.

Fatale vijf minuten

Het daaropvolgende kwartier was minder spectaculair. De thuisploeg sprong slordig om met het balbezit en Willem II, gesteund door een comfortabele voorsprong, controleerde de wedstrijd. Dat veranderde na ruim een halfuur spelen toen PEC Zwolle weer nadrukkelijker aan de Tilburgse poort rammelde. Toch was het Willem II zelf dat de problemen over zich afriep. Erik Schouten zag in de 41e minuut geen andere oplossing dan een doorgebroken tegenstander onderuit te halen en moest met een rode kaart van het veld.

De daarop volgende vrije trap verdween in de muur maar tegen de hand van een Willem II-speler waardoor de vrije trap plots werd gepromoveerd tot een strafschop. Lennart Thy liet Kostas Lamprou kansloos: 1-2. Het tumult rondom de penalty en de wissel die Kevin Hofland aanbracht, hij haalde Svensson naar de kant om de verdediging weer op sterkte te brengen met Freek Heerkens, had dusdanig veel tijd gevergd dat de rust aanstaande was. Die kwam voor Willem II alsnog te laat want PEC Zwolle was ontketend en prikte nog voor het rustsignaal de gelijkmaker in het doel. Tomislav Mrkonjic was de beul: 2-2.

Overeind blijven

Het beeld van de tweede helft liet zich makkelijk voorspellen. De thuisclub die op jacht ging naar de winnende treffer en de bezoekers die met man en macht dat probeerden te voorkomen. Maar waar dus een stormloop werd verwacht viel het aantal kansen dat de thuisploeg bijeen speelde tegen. Lamprou redde enkele keren bekwaam op schoten van afstand en zelfs toen Zwolle-coach Dick Schreuder drie verse krachten binnen de lijnen bracht bleven grote kansen voor de thuisclub uit.

Kansjes Willem II

Sterker nog, Willem II was een paar keer dichtbij een verrassing. Invaller Jeremy Bokila had de pech dat eerst een Zwolle-verdediger en daarna de doelman in de weg stond van succes.

Wederom een gevaarlijk Zwolse terugspeelbal en een vrije trap van Leeroy Owusu die rakelings naast zeilde waren de overige Tilburgse wapenfeiten.

Jammer

En zo sleepte het Tilburgse tiental dus alsnog een punt uit de strijd en kon het trots zijn dat het met een man minder stand hield tegen de koploper die tot vandaag nog geen puntverlies had geleden. Maar in de bus naar Tilburg zal ongetwijfeld worden nagepraat over hoe het zou zijn afgelopen als de fatale vijf minuten op slag van rust mochten worden overgedaan.