Willem II kan het PSV niet lastig maken

Willem II Media

Willem II is er niet in geslaagd om scherprechter in de titelstrijd te spelen. In de achtervolging op Ajax boekte PSV een relatief eenvoudige overwinning in Tilburg: 0-3. Een matige eerste helft brak dde thuisclub op.

Bij de aftrap zat de stemming er al goed in dankzij het uitzwaaimomentje van Fran Sol. Na zijn wintertransfer naar Dynamo Kiev nam de Spaanse topscorer officieel afscheid van het Tilburgse publiek. Terwijl een staande ovatie hem ten deel viel, galmde het massaal aangeheven We've got Fran Sol nog een keer door het Koning Willem II stadion.

Saddiki in de basis
Bij Willem II stonden Damil Dankerlui, Vurnon Anita en Driess Saddiki aan de aftrap. Na een aftastend begin waren de eerste kansen voor Willem II. Marios Vrousai stuurde Alexander Isak de diepte in, maar de spits kreeg de bal niet voldoende onder controle. Niet veel later ging een schot van dezelfde Isak voorlangs. De thuisploeg liet zo de kansen liggen om PSV pijn te doen.

Malen maakt het verschil
De landskampioen wachtte vooral op een bevlieging van de veelvuldig van positie wisselende aanvallers. Die kwam na ruim een halfuur spelen. De opening kwam van Pablo Rosario, de versnelling was van uitblinker Donyell Malen. De afronding was niet overtuigend, maar de bal hobbelde wel in de verre hoek. Zes minuten later was het opnieuw raak. Een vrije trap van Michal Sadilek dwarrelde al dan niet via het hoofd van Luuk de Jong in het Tilburgse doel: 0-2. Zonder groots te spelen zat PSV al bij rust op rozen.

Druk naar voren
Trainer Adrie Koster greep in de rust in. Freek Heerkens en Renato Tapia kwamen in de ploeg voor Saddiki en Anita. Damil Dankerlui verhuisde naar de rechterkant. Het zorgde voor meer druk naar voren, maar er kwam ook meer ruimte in de omschakeling voor PSV. Het gevaar kwam vooral van Steven Bergwijn. Eerst stelde hij met een kiezelhard schot keeper Michael Wood op de proef. Halverwege de tweede helft gooide hij de wedstrijd in het slot na een fraaie combinatie met Malen.

Linies gesloten
Het pleitte voor Willem II dat het in het laatste kwart van de wedstrijd bleef zoeken naar de eretreffer. Zo ver kwam het niet, want PSV hield de linies goed gesloten. Zelfs topscorer Luuk de Jong was soms in het eigen strafschopgebied te vinden om de 0-3 voorsprong te verdedigen. In de wetenschap dat in een lastige horde in de titelstrijd was genomen, drong PSV zelf nauwelijks meer aan. De Eindhovenaren mogen blijven hopen op een misstap van Ajax. Voor Willem II raken de play-offs om Europees voetbal verder uit zicht.