Willem II kan Feyenoord geen pijn doen

Geert van Erven

Willem II is er niet in geslaagd zand in de draaiende motor van Feyenoord te strooien. De ploeg die sinds de komst van trainer Dick Advocaat ongeslagen is, won ook van Willem II. De Tricolores drongen met name na rust aan, maar de in de eerste helft opgelopen achterstand door doelpunten van  Jens Toornstra en Steven Berghuis kon niet worden ingelopen: 2-0.

De thuisploeg bouwde gedurende het eerst halfuur gestaag aan een overwicht. Het was niet zo dat doelman Timon Wellenreuther het druk had, want het vizier van de Rotterdammers stond niet scherp waardoor de meeste ballen over of naast zijn doel verdwenen. De spaarzame uitbraken van Willem II werden geen succes omdat ze werden afgefloten wegens buitenspel of omdat de desbetreffende aanvaller de bal niet onder controle kreeg.

Feyenoord domineert
Het veldoverwicht van Feyenoord had inmiddels wel een dusdanige vorm aangenomen dat de op voorsprong van de thuisploeg weinig viel aan te merken. Over de hoogte van die voorsprong mocht Willem II wel teleurgesteld zijn. In de 30e minuut zette Tyrell Malacia voor en schoot Jens Toornstra de bal in het doel: 1-0. Amper vier minuten later was het Ridgeciano Haps die de voorzet gaf. Die bereikte nu geen medespeler maar wel de hand van Driess Saddiki volgens scheidsrechter Pol van Boekel. Steven Berghuis verzilverde vakkundig de toegekende penalty: 2-0.

Willem II dringt aan
Willem II dat dit seizoen al vaker in de tweede helft een eerder opgelopen schade wist te repareren, ging ook nu op jacht naar succes. Met Görkem Saglam in de ploeg voor Driess Saddiki oogde het aanvalsspel van Willem II dreigender. Ook al omdat de thuisploeg een versnelling terugschakelde. De grootste kans op de aansluitingstreffer kwam op naam van Mike Trésor Ndayishimiye, maar zijn inzet verdween in het zijnet. Meer grote kansen voor Willem II bleven uit, omdat de bal in de eindfase telkens niet goed viel. De marge van twee doelpunten in Rotterdams voordeel kwam daardoor niet in gevaar. Pas in de slotfase kreeg Feyenoord kansen om de overwinning in ruimere cijfers uit te drukken, maar invaller Luciano Narsingh liet tot tweemaal toe die kans liggen. Eerst mocht hij na een uitgooi van doelman Justin Bijlow alleen op het Willem II-doel af maar stiftte de bal naast, een tweede keer vond hij doelman Timon Wellenreuther op zijn pad.

Vijfde plaats
Willem II deed vorige week goede zaken met de winst op FC Groningen en de concurrentie die punten liet liggen. Deze week zijn de rollen omgekeerd en kropen FC Utrecht en Vitesse, de belangrijkste belagers van de vijfde plek die nog altijd in handen is van Willem II, dichterbij. Volgende week treft Willem II in Tilburg sc Heerenveen, een week later moet het op bezoek in Arnhem.