Willem II grijpt in Den Haag naast play-offs

Willem II is er, ondanks het verlies van FC Groningen, niet in geslaagd plek 8 op de ranglijst te bemachtigen en zich daarmee te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal. In Den Haag kwamen de Tricolores tweemaal op voorsprong door treffers van Damil Dankerlui en Vangelis Pavlidis, maar liep het uiteindelijk met tien man tegen een forse nederlaag aan: 6-2. Willem II eindigt het seizoen daardoor op de 10e plaats omdat het ook ADO Den Haag nu op de ranglijst voor moet laten gaan.

Willem II reisde naar Den Haag af in de wetenschap dat het de laatste competitiewedstrijd van het seizoen zou moeten winnen om nog kans te kunnen maken op een plek in de play-offs voor Europees voetbal. En zelfs bij winst was het afhankelijk van het resultaat van FC Groningen dat op bezoek bij Emmen punten zou moeten verspelen. Op voorhand werd de Tricolores daarom geen grote kans toebedeeld.

Willem II neemt initiatief

De elf in het veld lieten echter vanaf de aftrap zien er toch voor te willen gaan. In de eerste tien minuten van de wedstrijd zorgden Alexander Isak, Damil Dankerlui en Vangelis Pavlidis voor gevaarlijke momenten voor het ADO-doel. De thuisclub was via Tomas Necid dichtbij de openingstreffer. Die kwam echter op naam van Dankerlui die uit een snelle tegenaanval van Willem II op aangeven van Isak raak schoot. Beide Willem II-spelers kregen daarna de mogelijkheid om de score te verdubbelen maar vonden de Haagse doelman op hun weg. Volgens een oude voetbalwet valt dan een doelpunt aan de andere kant en zo geschiedde. Een snelle counter belandde uiteindelijk voor de voeten van Nasser El Khayati die bekwaam raak schoot: 1-1.

Hoop doet leven

Die stand bleef tot aan de rust op het scorebord staan. Omdat in Emmen FC Groningen op achterstand stond, was de situatie voor Willem II zeker nog niet verloren. De situatie zag er vlak na rust zelfs rooskleurig uit toen Pavlidis in de loop de bal snoeihard achter doelman Robert Zwinkels poeierde (1-2) en Isak tot tweemaal toe de Tricolores nog een ruimere voorsprong had kunnen bezorgen.

Helpende hand

Net als in de eerste helft kreeg Willem II het deksel op de neus en scoorde ADO. Wilfried Kanon zorgde in de 64e minuut met een diagonaal schot voor de gelijkmaker. Daarna ging het echt mis voor de Tilburgers. Toen in de 70e minuut de thuisploeg een vrije trap mocht nemen, kreeg Dankerlui die deel uitmaakte van de Willem II-muur geel vanwege hands. Na de tweede vrije trap die logischerwijs volgde appelleerde de ADO-spelers opnieuw voor hands van Dankerlui die nu binnen het strafschopgebied stond. Scheidsrechter Richard Martens bekeek op advies van de VAR de situatie nogmaals en kwam tot dezelfde conclusie. Het leverde Dankerlui zijn tweede gele en dus een rode kaart op en bovendien mocht ADO aanleggen vanaf de strafschopstip. El Khayati schoot de Hagenezen voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. In het laatste kwartier tilde ADO met elf tegen tien vervolgens de stand naar 6-2 door doelpunten van Tomas Necid (2x) en Lex Immers.

Kater na fraai seizoen

De nederlaag kreeg daardoor een fors aanzien en de competitie een slot dat geen recht doet aan de prestaties van Willem II. Trainer Adrie Koster hield er een kater aan over. ‘Ondanks dat we de kans op plek acht niet in eigen hand hadden, zag het er lange tijd goed uit. Zeker als dan ook FC Groningen verliest en je dus alsnog je had kunnen plaatsen voor de play-offs, is het resultaat vandaag uitermate teleurstellend.’

Toch kan er ook positief worden teruggeblikt. De ploeg kende een sterke periode - met name begin 2019 - waarin het zich al snel veilig speelde, ving het vertrek van topscorer Fran Sol op, bereikte de bekerfinale en sluit het seizoen af op de tiende plek. Iedere Willem II-supporter had daar bij aanvang van de competitie voor getekend. De meegereisde supporters lieten daarom hun waardering blijken toen de spelers hen bedankten voor de steun dit seizoen. In augustus melden ze zich weer om ‘niet de beste, maar wel de gekste’ aan te moedigen als de bal weer gaat rollen.