Willem II geeft zege uit handen
René Vermetten
Geert van Erven

Willem II staat ook na speelronde 31 op de achtste plaats in de Eredivisie, maar zag het gaatje met nummer 7 wel groeien. In een matig duel tegen Excelsior zagen de Tricolores diep in blessuretijd de Rotterdammers langszij komen: 1-1. Renato Tapia scoorde in de eerste helft op fraaie wijze voor Willem II. Mounir El Hamdaoui deed zijn oude ploeg in de 93e minuut pijn door de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

Het draaide op eerste Paasdag in Rotterdam om play-offs. Willem II is nog volop in de strijd voor een play-off plek die bij winst deelname aan Europees voetbal oplevert. Excelsior is er alles aan gelegen om de play-offs te ontlopen, maar dan die voor promotie-degradatie wel te verstaan. Wie om die reden een fel duel tussen de twee ploegen verwachte, kwam de eerste helft bedrogen uit. Willem II controleerde wel, maar creëerde weinig kansen.

Fraaie treffer Tapia

Het duurde bijna een kwartier voordat er iets vermeldenswaardig gebeurde. Na een combinatie tussen Pol Llonch, Alexander Isak en Marios Vrousai mocht laatstgenoemde op doelman Alessandro Damen af maar de inzet miste kracht om doeltreffend te zijn. Vlak daarvoor was de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk geweest maar een schot van Ryan Koolwijk ging over het doel dat, bij afwezigheid van Timon Wellenreuther (blessure) werd verdedigd door Michael Woud. Willem II opende de score toen de bal ver buiten het strafschopgebied voor de voeten van Tapia belandde. De Peruaan aarzelde niet en schoot op fraaie wijze via de binnenkant van de paal zijn ploeg op voorsprong.

Excelsior zet tandje bij

De voorsprong bracht Willem II in een luxe positie, maar de ploeg slaagde er niet in de voorsprong verder uit te bouwen. Excelsior kwam niet verder dan een actie waarbij Ali Messaoud op keeper Woud stuitte. Na de pauze drong de thuisploeg, met twee invallers binnen de lijnen, meer aan. ‘We reageerden daar niet goed op’, zei Adrie Koster na afloop van de wedstrijd. Toch leek Willem II er mee weg te komen. Tapia nam doelman Damen nog een keer onder vuur en zag een treffer van Excelsior geannuleerd worden vanwege buitenspel.

Deksel op de neus

Vijf minuten voor tijd leek Willem II toch de bevrijdende tweede treffer te kunnen scoren. Scheidsrechter Allard Lindhout wees na hands van een Excelsior-speler naar de stip maar herzag zijn beslissing na tussenkomst van de VAR. Het oponthoud zorgde er echter wel voor dat er vijf minuten extra tijd werden bijgeteld en die werden de Tricolores alsnog fataal. Het was oud-Willem II’er Mounir El Hamdaoui die diep in blessure tijd zijn huidige ploeg voor een nederlaag behoedde. Koster: ‘Ik vond dat bij ons de scherpte in de tweede helft ontbrak en dan roep je dit eigenlijk over jezelf af.’