Willem II en Feyenoord houden elkaar in evenwicht

In een kolkend Koning Willem II stadion hebben Willem II en Feyenoord zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld. De Rotterdammers kwamen aan de leiding door een benutte penalty van Steven Berghuis. In de slotfase zorgde Fran Sol voor de verdiende gelijkmaker in een wedstrijd waarin de kansen schaars waren.

Bij Willem II was er voor het eerst dit seizoen een basisplaats voor Thomas Meißner. De Duitser vulde de vacature in van de geschorste Diego Palacios. Fernando Lewis verhuisde vanuit het hart van de verdediging naar zijn vertrouwde rechtsbackpositie. Waar vandaan Damil Dankerlui doorschoof naar de linksback positie. Aras Özbiliz was na zijn blessure weer terug in de basis, rechts aan de buitenkant. Bij Feyenoord was er voor het eerst dit seizoen een basisplaats voor Nicolai Jorgensen. Robin van Persie speelde als nummer tien in zijn rug.

Weinig kansen

De wedstrijd kwam moeizaam op gang. Na een klein kwartiertje testte Donis Avdijaj de keeperskunsten van Kenneth Vermeer. Vier minuten later deed Steven Berghuis hetzelfde aan de overkant. Doelman Timon Wellenreuther, uitblinker aan Tilburgse zijde, tikt de bal goed over zijn doel. De beste kans uit de eerste helft was voor Sol. De Spaanse spits kopte de bal goed naar de grond uit een prachtige voorzet van Daniel Crowley, maar Vermeer redde bekwaam.

VAR

In een tweede helft waarin weinig aan het spelbeeld veranderde, moest Aras Özbiliz al snel geblesseerd het veld verlaten. Ruim een kwartier voor het einde, viel het Rotterdamse doelpunt. Na een corner kopte Eric Botteghin via doelman Wellenreuther tegen de lat. De VAR had op zijn televisiescherm een overtreding van Thomas Meißner gezien op Jan-Arie van der Heijden. Berghuis schoot de toegekende penalty onberispelijk in: 0-1. Trainer Adrie Koster was not amused over het voorval. Op de persconferentie zei hij zijn spelers al regelmatig voor soortgelijke vergrijpen te hebben gewaarschuwd.

Alles of niets

Voor Willem II het sein om het laatste kwartier vol op de aanval te spelen. Verdediger Meißner en de jarige middenvelder Pol Llonch verlieten het veld voor de aanvallers Jordy Croux en Kristófer Kristinsson. Lewis leek zich vast te lopen op de rechtervleugel, maar Avdijaj nam de bal over. Uit zijn voorzet schoot Sol zijn zevende competitietreffer tegen de touwen: 1-1. In de slotfase hield Wellenreuther de thuisclub nog op de been door twee schoten van afstand klemvast te pakken.

Serie

Door het terechte gelijkspel, zijn er twee series doorbroken. Trainer Giovanni van Bronckhorst won voor het eerst in zijn carrière als trainer van Feyenoord niet van Willem II. En Sol scoorde voor het eerst in Tilburgse dienst tegen de Rotterdammers. Trainer Adrie Koster complimenteerde na afloop zijn ploeg met het doorzettingsvermogen, dat een verdiend punt opleverde tegen topclub Feyenoord. Volgende week is er geen competitievoetbal. De week erop wacht in Breda de derby tegen NAC.