Willem II doet zichzelf tekort
Auteur
Koen van Santvoord
Geert van Erven

In een wedstrijd waarin alleen een overwinning telde, moest Willem II genoegen nemen met een gelijkspel. Thuis tegen sc Heerenveen hadden de Tricolores het beste van het spel, maar na 90 minuten gaf het scorebord nog steeds 0-0 aan.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een statement gemaakt tegen de oorlog in Oekraïne. In de line-up maakten de spelers en (assistent-)scheidsrechters met hun vingers het vredesgebaar. Ook droegen beide captains een geel-blauwe aanvoerdersband.

Afbeelding
wellenreuther & heerkens

Timon Wellenreuther en Freek Heerkens met het vredesgebaar als statement tegen de oorlog in Oekraïne

Al snel was duidelijk dat sc Heerenveen met weinig aanvallende intenties naar Tilburg was afgereisd. De ploeg van Ole Tobiasen nam geen enkel initiatief en liet Willem II het spel maken. Voor rust domineerden de Tricolores dan ook, met 70 procent balbezit tot gevolg. Ook de cornerverhouding (8 tegen 1) was duidelijk in Tilburgs voordeel. De mannen van Fred Grim – die voor het eerst dit seizoen Ché Nunnely buiten de basis hield – leverden volop strijd, maar het spel was op beslissende momenten te slordig om écht gevaar te stichten.

Fabelachtige dropkick

Het eerste schot tussen de palen werd na een klein kwartier gelost door Jizz Hornkamp, maar was een makkelijke prooi voor Edwin Mulder. Ook Mats Köhlert en Görkem Saglam doken enkele keren gevaarlijk op voor het Friese doel, maar zij kwamen niet tot een afronding. De gasten stelden er een schot van Tibor Halilovic tegenover, maar die wist de jubilerende Timon Wellenreuther niet te verrassen. De doelman speelde zijn honderdste wedstrijd in Tilburgse dienst en werd nog tijdens de wedstrijd bijgeschreven op ‘de sokkel’. Op slag van rust leek Willem II alsnog verdiend op voorsprong te komen toen Saglam met een fabelachtige dropkick van een meter of twintig het Friese doel onder vuur nam. Minstens zo fraai was de redding van Mulder, die de bal knap uit de bovenhoek ranselde.

Afbeelding
saglam

Görkem Saglam ziet zijn dropkick uit de bovenhoek getikt worden door doelman Mulder

Massale steun

Meteen na rust zocht Heerenveen – met oud-Willem II’ers Sven van Beek en Thom Haye in de basis – wat meer de aanval. Toch waren de eerste kansen weer voor Willem II. Vijf minuten na rust verzond Köhlert een harde, indraaiende voorzet. Hornkamp kon de bal net niet verlengen, maar Mulder werd alsnog bijna verrast. Kort daarna schoot Daniel Crowley vanuit de tweede lijn, maar opnieuw stond Mulder op zijn post. Ook een kopbal van Köhlert was een prooi voor de Friese doelman. Op jacht naar de openingstreffer werden de Tricolores massaal gesteund door het thuispubliek, dat eindelijk (na 2 jaar!) weer eens zonder coronamaatregelen het stadion in mocht.

Statistieken

In het laatste kwart van de wedstrijd werd Heerenveen nog enkele keren gevaarlijk. De grootste kans was voor Van Beek, die een corner snoeihard binnenkopte, maar gelukkig kon Köhlert de bal van de lijn werken. Even later smoorde een gevaarlijk schot van Haye in de Tilburgse defensie. Willem II deed er nog alles aan om een treffer te forceren, maar tot grote kansen leidde het niet. Zo had Willem II na negentig minuten alle statistieken (balbezit, corners, schoten op doel) aan zijn zijde, maar moest het de belangrijkste delen met Heerenveen. Aantal doelpunten: nul tegen nul.