Willem II diep door het stof tegen Heerenveen

Guido Holman

Op een door de regen moeilijk bespeelbaar veld in het Koning Willem II stadion heeft Willem II zaterdagavond met 1-5 verloren van Heerenveen. Door dit resultaat blijven de Friezen boven Willem II op de ranglijst. De Tilburgers vinden zich terug in de top van het rechterrijtje.

Bij Willem II was Aras Özbiliz na zijn blessure weer terug in de basis, als rechtsbuiten. Zijn stand-in de afgelopen weken Damil Dankerlui was geposteerd als rechtsback. Normaal de plaats van de geblesseerde Fernando Lewis. Op het middenveld verving Atakan Akkaynak de geschorste Spanjaard Pol Llonch. Hierdoor stonden er voor het eerst met Timon Wellenreuther, Thomas Meißner, Atakan Akkaynak en Donis Avdijaj vier Duitsers in de basis bij Willem II.

Gelijke strijd
De eerste helft was een gelijkopgaande strijd. De Friezen kwamen op voorsprong door een schot in de verre hoek van Nemanja Mihajlovic Twee minuten later maakte Akkaynak met een schitterend stiftje over doelman Warner Hahn gelijk, na een even mooie assist van Aras Özbiliz. Beide ploegen leken met een 1-1 tussenstand de warme thee op te zoeken. Totdat vijf minuten voor rust Freek Heerkens Pelle van Amersfoort onderuit trok, die gretig naar de grond ging. Scheidsrechter Siemen Mulder besloot de Willem II-verdediger naar de kleedkamer te sturen. De penalty werd door Ben Rienstra achter doelman Wellenreuther geschoten.

Tweede helft
Door dit moment leek de wedstrijd gespeeld. Met Jordens Peters bracht trainer Adrie Koster het aantal verdedigers weer op peil, ten koste van middenvelder Akkaynak. Maar het was het vierde kwartier van de wedstrijd dweilen met de kraan open. Michel Vlap en twee keer Mitchell van Bergen brachten binnen 65 minuten de 1-5 eindstand op het scorebord. Daarna was het voor de 12.595 supporters een lange zit. De 150 uit Friesland meegereisde supporters vermaakten zich uiteraard prima.

Teleurstellend
Koster sprak na afloop van een teleurstellende avond. Hij stoorde zich aan de strijd, die na rust met tien tegen elf man te weinig werd geleverd én aan de makkelijke manier waarop de tegendoelpunten vielen. Vrijdag is er een nieuwe kans op drie punten als ADO Den Haag in het Koning Willem II stadion de tegenstander is.