Willem II dichtbij stunt in Alkmaar

AZ stevende 85 minuten lang af op een zekere zege. De Tricolores kwamen weliswaar verrassend op voorsprong, maar konden de druk van de thuisploeg niet weerstaan. Een tumultueuze slotfase zorgde er echter nog bijna voor dat Willem II de gelijkmaker op het scorebord zette, maar bleef nu steken op 3-2.

AZ greep de wedstrijd tegen Willem II aan om officieel afscheid te nemen van Fernando Lewis, die afgelopen zomer de overstap naar de Tricolores maakte. Daar waar Lewis vervolgens een plekje op de reservebank opzocht, stonden Jop van der Linden, Thom Haye en Ben Rienstra, ook allen met een AZ-verleden, bij Willem II aan de aftrap. Fran Sol mengde zich tussen de fans in het bezoekersvak.

Willem II op haar hoede

De Tricolores begonnen behoedzaam aan de wedstrijd. Een op zich logische keuze tegen het sterker geachte AZ, maar niet goed uitgevoerd door de elf mannen in het rood-wit-blauw, die volgens trainer Erwin van de Looi in de eerste helft niet aanpikten bij de opgaande lijn van de laatste weken. Alle goede bedoelingen ten spijt; AZ was vanaf de aftrap de bovenliggende partij en toonde zich simpelweg vanavond een maatje te groot voor Willem II. Toch kon de ploeg van Erwin van de Looi de beslissing in de wedstrijd lang voor zich uit schuiven en slaagde het er nog bijna in te stunten in Alkmaar.

Schade in de 1e helft

De 1-1 ruststand was zelfs al enigszins verrassend. Willem II kwam na 25 minuten spelen op voorsprong toen een aanval in eerste instantie bij Mo El Hankouri leek te stranden. De bal belandde bij Freek Heerkens die met een scherpe voorzet Ben Rienstra de 0-1 liet aantekenen. De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. In de fase dat Willem II even met 10 man op het veld stond (Etien Velikonja viel geblesseerd uit) schakelde AZ een tandje bij en hield dat ook vol toen Willem II weer met elf man op het veld stond. Wout Weghorst ging in het strafschopgebied na een lichte aanraking met Jordens Peters naar de grond. Alireza Jahanbakhsh benutte de strafschop. Behalve het incasseren van de gelijkmaker en geel voor Peters werd de schade bij Willem II nog groter omdat het niet veel later ook de aanvoerder geblesseerd het veld zag verlaten.

Onvermijdelijke achterstand

Het was een klein wonder dat AZ niet al in de eerste helft een velddoelpunt produceerde. Tien minuten na rust was het wel raak. Jahanbakhsh bereikte met een steekpass Weghorst die met een hakbal Guus Til een niet te missen kans bood: 2-1. AZ drukte nu echt door en de fraaie 3-1 van Weghorst leek een forse nederlaag voor de Tricolores in de leiden. Willem II kwam nauwelijks in de buurt van het doel van Marco Bizot maar was toch dichtbij de 3-2 toen de ingevallen Bartholomew Ogbeche de bal op de pantoffel nam en rakelings naast schoot.

Stunt in de maak

Toen Willem II op wonderbaarlijke wijze aan de 4-1 ontsnapte (de bal sprong via de onderkant van de lat terug in het veld), prikte Ismail Azzaoui aan de andere kant raak. Met zijn treffer verkleinde hij de marge plots weer tot één en toen scheidsrechter Kevin Blom 5 minuten voor tijd ook nog Weghorst met een tweede gele kaart van het veld stuurde, sloeg bij de thuisploeg de angst en paniek toe. Met een alles-of-niets offensief probeerde Willem II de gelijkmaker te forceren. Daar slaagde het niet in en dus ging er geen puntje mee in de bus naar Tilburg.