Willem II blijft steken op gelijkspel

René Vermetten
Geert van Erven

Speelronde 33 heeft Willem II een 1-1 gelijkspel opgeleverd in Leeuwarden. De Tilburgse treffer werd gemaakt door Derrick Köhn die daarmee de openingstreffer van de thuisclub egaliseerde. Willem II slaagde er niet in de broodnodige overwinning te forceren waardoor het in de laatste speelronde nog alle zeilen moet bijzetten om het eredivisieschap te verlengen. Het is daarbij ook afhankelijk van de concurrentie.

In een eerste helft waarin Willem II maar moeilijk het ritme en de flow kon vinden waarmee het afgelopen zaterdag Heracles versloeg was de spanning groter dan het aantal kansen. Ook de thuisploeg had moeite de wedstrijd open te breken. In het eerste kwartier kwam de dreiging van Willem II in de vorm van een tweetal voorzetten. De thuisclub zette er een schot van Robin Maulun tegenover waar Timon Wellenreuther een passend antwoord op had.

Saddiki

In de eerste helft werden er veel duels uitgevochten tussen beide ploegen

Spanning
Willem II leek vervolgens na 19 minuten spelen op achterstand te komen toen bij slordig balverlies in de defensie Robert Uldrikis de bal kon bezorgen bij Issa Kallon. Vrij voor het doel van Wellenreuter schoot de aanvaller echter huizenhoog over.

Het spel van Willem II oogde onrustig, niet vreemd gezien het belang dat op het spel stond. De naderende pauze zou daarom erg gelegen komen en de tijd bieden om het strijdplan bij te stellen om zo de broodnodige overwinning uit het vuur te slepen. Dat werd er niet eenvoudiger op door de treffer die Cambuur vlak voor rust liet aantekenen. Na gerommel in het strafschopgebied leek de bal te worden weggewerkt maar belandde op zo’n 25 meter van het doel voor de voeten van Sekou Sylla die de bal vervolgens in de bovenhoek liet ploffen: 1-0.

Forceren
Omdat ook de scores op de andere velden in het nadeel van de Tricolores waren, restte Willem II na rust maar één ding: scoren, eerst de gelijkmaker en daarna mogelijk een winnende treffer. Die weliswaar zware opdracht leek Willem II goed te passen want het voetbalde beter dan voor de pauze. Het drukte de thuisploeg regelmatig naar achteren en kwam ook op gelijke hoogte. Eerst nog liepen Derrick Köhn en Max Svensson elkaar in kansrijke positie in de weg. Direct daarop was Köhn wel succesvol. Vanaf de linkerkant verschalkte hij met een lage schuiver keeper Sonny Stevens in de verre hoek: 1-1. Direct wilde Willem II doordrukken. Een voorzet van Svensson oogde gevaarlijk maar had verder niet het gewenste resultaat. In deze hogere versnelling probeerde Willem II de overwinning uit het vuur te slepen, maar het slaagde niet die opzet omdat het uiteindelijk voor te weinig echte doelpogingen kon zorgen.

Köhn

Het doelpunt van Köhn wordt collectief gevierd.

Alles mogelijk
Met het punt dat Willem II aan het treffen met Cambuur overhield heeft het nog altijd kans om degradatie te ontlopen. Met een overwinning op FC Utrecht in de laatste thuiswedstrijd kan het dan terecht komen op plek 16 die recht geeft op deelname aan de play-offs. De ploeg van Kevin Hofland kan ook zelfs nog op plek 15 terechtkomen en zich daarmee rechtstreeks veilig spelen. Enige kanttekening daarbij is dat de concurrentie Willem II wel een handje moet helpen.