Willem II bekert verder aan de Dijk
Toin Damen

Willem II zit aanstaande zaterdagavond weer in de pot voor de loting van de volgende ronde van de KNVB-beker. In een matig bezocht Kras stadion domineerden de Tilburgers zowel op als naast het veld. Onder luid gezang van een vol uitvak kregen de Tricolores een regen aan kansen. Desondanks moesten ze zich aan de Volendamse Dijk tevreden stellen met een bescheiden 1-2.

Vierhonderd meegereisde supporters zagen hun club beginnen met Mattijs Branderhorst in het doel. Na een afwezigheid van zeven maanden maakte hij zijn rentree in de hoofdmacht. Hij zag Donis Avdijaj in de vierde minuut al raak schieten. De Kosovaar rondde een actie van Daniel Crowley af. Een minuut later kwam Willem II goed weg toen een Volendamse inzet van dichtbij over werd geschoten. Het was lange tijd het enige wapenfeit van de wijdbroeken. Willem II domineerde het spel en kreeg volop kansen. Schoten van Jordy Croux, Fran Sol en Crowley belandden allemaal op de vuisten van Mitchel Michaelis en kopballen van Sol en Avdijaj vielen naast het doel.

Oude voetbalwet

Meer doelpunten bleven echter uit, waardoor Volendam kon blijven hopen. Aan het einde van de eerste helft raakte het zelfs op drift. Eerst moest Croux een bal van de lijn af koppen en kort daarna moest Branderhorst voor het eerst handelend optreden. Uiteindelijk deed Martijn Kaars in de 41e minuut een oude voetbalwet gelden. De Volendammer zorgde met een streep in de kruising voor 1-1: als de ballen er aan de ene kant niet ingaan, valt ie aan de andere kant. Het deed de thee bitter smaken voor de Tilburgers.

Herhaling

De tweede helft leek aanvankelijk op een herhaling van de eerste. Met Vurnon Anita voor Elmo Lieftink sloeg Willem II wederom kort na de aftrap toe. In de 48e minuut rondde Sol voorbereidend werk van Avdijaj koelbloedig af: 1-2. De Spanjaard zette de statistici aan het werk met de vijfde opeenvolgende wedstrijd waarin hij scoorde. Kort daarna had Avdijaj de wedstrijd al in het slot kunnen gooien. Oog in oog met Michaelis schoot hij echter naast. Na de wissels van Thomas Meiβner voor Croux en Atakan Akkaynak voor Pol Llonch, koos Willem II voor zekerheid. De Tilburgers verdedigden hun voorsprong en probeerden met snelle uitvallen toe te slaan. Het resulteerde in een schot voorlangs van Sol.

Zo ver mogelijk

Aan de andere kant was het Branderhorst die zijn rentree nog kleur gaf. Vlak voor tijd ranselde hij een schot van Volendammer Robin Schouten uit zijn doel. Daarna kon Willem II de krappe winst op Volendam toch nog eenvoudig over de streep trekken. ‘We willen zo ver mogelijk komen in de beker, dus ik heb het liefst een beetje makkelijke tegenstander’, keek trainer Adrie Koster alvast vooruit naar de bekerloting van aanstaande zaterdagavond. ‘Het liefst natuurlijk thuis, dat zou helemaal mooi zijn.’