Willem II – AZ: ambities waarmaken

Willem II – AZ: ambities waarmaken

Willem II trapt zondag om 16.45 uur in het Koning Willem II stadion af tegen AZ. De Alkmaarders steken in bloedvorm. Met slechts een verliespartij (2-1 Vitesse) en een gelijkspel (0-0 tegen Groningen) staat AZ derde, op een punt van koplopers Ajax en PSV. Willem II en AZ spelen doorgaans technisch verzorgd voetbal, dat de kans op een aantrekkelijke wedstrijd heel reëel maakt. 

Blessuretijd
AZ is een elftal in balans. Een evenwichtige mix van uitzonderlijk talentvolle jonge jongens zoals Koopmeiners, Idrissi en Stengs, en geroutineerde gasten als Vlaar, Wuytens en Clasie. Die uitgekiende mix heeft AZ inmiddels tot een stabiele subtopper gemaakt die niet zelden voor een verrassing zorgt. Pas geleden werd Feyenoord met wervelend spel met 0-3 in De Kuip weggespeeld en donderdag werd in het Europa-League-bal het grote Manchester United op 0-0 gehouden. Zoals bekend worden 'thuiswedstrijden' van AZ momenteel niet in het eigen AFAS-stadion afgewerkt maar in het Cars Jeans-stadion in Den Haag. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het dakdebacle in Alkmaar. 

Middenmoot
Dan de Tricolores. Vier gewonnen, vier verloren. Dat hadden wellicht een paar punten meer kunnen zijn, maar met een negende plaats voldoet Willem II vooralsnog aan de verwachtingen: spelen in de middenmoot. Om zich wat steviger en langduriger in die middenmoot te nestelen, zou een overwinning voor de Tricolores meer dan welkom zijn. 

Twee keer in vier dagen
Willem II heeft een minimaal negatief track record tegen AZ. Het aantal overwinningen in Tilburg hellen net iets over naar Alkmaarse kant: tien keer hielden de Tricolores de punten thuis, elf keer gingen ze mee de bus in naar Noord-Holland. Vorig seizoen was daar geenszins sprake van. Na de 2-1 op zondag 24 februari (zie video onder) deden de Tricolores het kunstje vier dagen later nog eens over in de halve finale van het bekertoernooi: na een 1-1 stand na verlenging pakte Wellenreuther maar liefst drie strafschoppen en loodste Willem II daarmee naar de finale. 

Lood of vleugels?
Dat het komende zondag geen eenvoudige pot gaat worden is evident. Dat het een mooie pot gaat worden is aannemelijk. Spelen de Alkmaarders na hun wedstrijd van donderdag met lood in de benen of heeft die wedstrijd ze juist vleugels gegeven? Uitgaan van eigen kracht zal de staf ongetwijfeld zeggen. Drie punten zouden heel mooi zijn. 


Fotografie © Toin Damen

Laatste nieuws