Willem II-archief gedigitaliseerd
Auteur
Harrie Verhoeven

De samenstellers van het jubileumboek bij het 100-jarig bestaan van Willem II in 1996 ontdekten tot hun teleurstelling, dat er geen goed clubarchief voorhanden was. Hoe anders was die situatie vorig jaar bij het 125-jarig bestaan van de club, toen de auteurs van het jubileumboek konden putten uit een goed geordend archief. In 1998 namelijk waren Naud van der Ven, Stan Verschuuren en Harrie Verhoeven begonnen met de aanleg hiervan. Een klus van jaren.



Het archief werd opgeslagen in het stadion. Op 7 juni 2019 ondertekenden Yvonne Welings (gemeentearchivaris), Jan Hijzelendoorn (toenmalig algemeen directeur Willem II) en Paul Gerritse (voorzitter van het Stichtingsbestuur van Willem II) een overeenkomst. Het Willem II-archief over de periode 1896-2000 werd definitief opgeslagen bij het Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof. Daarmee werd het archief ondergebracht op de plaats waar het eigenlijk hoort. Het clubarchief van 2000 tot heden moet, evenals het fotoarchief, nog enkele jaren in het stadion blijven, omdat niet elk jaar een aanvulling richting Regionaal Archief mogelijk is. 



Club en stad

De historie van Willem II is van grote betekenis voor de betrokkenheid van de club met de stad. Vandaar dat bij de officiële overdracht van het archief op 26 oktober 2019  in het Koning Willem II stadion naast Martin van Geel (algemeen directeur Willem II) en Paul Gerritse ook burgemeester Theo Weterings aanwezig was. In de business box van de gemeente Tilburg werd de overdracht van het clubarchief op symbolische wijze via de overhandiging van de inventaris van het archief door Yvonne Welings aan clubarchivaris Harrie Verhoeven beklonken. Het clubarchief was vanaf toen niet alleen goed geordend, maar tevens voor een breed publiek toegankelijk.



In augustus 2021 volgde vanuit het Regionaal Archief het heuglijke nieuws dat het clubarchief ook zou worden gedigitaliseerd. Onder leiding van Jean-Paul Korst (locatiemanager en projectleider digitalisering) is die omvangrijke klus nu geklaard. Willem II beschikt daarmee als een van de weinige Betaald Voetbal Organisaties in Nederland over een gedigitaliseerd archief. De supporter of een anderszins geïnteresseerde kan ongeacht plaats of tijdstip de rijke clubhistorie bekijken. Een luxe. De officiële presentatie vindt plaats op 20 oktober 2022, maar voor nu alvast een hartelijk woord van dank aan Yvonne Welings en Jean-Paul Korst!



Naar het archief

Klik hier om naar het archief te gaan.

- Klik onderaan bij 'inventaris' op Tilburgse voetbalvereniging Willem II

- Na 5 seconden verschijnt de inventaris met de toegang tot het archief 

- Klik op de eerste scan. De eerste tien scans van het desbetreffende inventarisnummer verschijnen.

- Klik nogmaals op de eerste scan en je kunt nu alle scans bekijken van het desbetreffende inventarisnummer.

Afbeelding
archief

Van voor naar achter: Yvonne Welings, Thijs Kemmeren (redacteur Willem II), Harrie Verhoeven en Jean-Paul Korst bij het Willem II-archief.

Bericht delen