Veerkrachtig Willem II bluft Jong Ajax na rust af
Auteur
Arjen Pijfers
Toin Damen / Geert van Erven

Willem II heeft in Amsterdam een even knappe als zwaarbevochten overwinning geboekt. Bij rust leidde Jong Ajax nog met 1-0, maar in de tweede helft draaiden de gasten de wedstrijd om. Jeremy Bokila en Lucas Woudenberg bezorgden Willem II een welkome driepunter: 1-2.

Jong Ajax is in eigen huis doorgaans lastig te kloppen. Dit seizoen verslikte de beloftenploeg zich alleen in laagvlieger Helmond Sport. Ook tegen Willem II wilden de Amsterdamse jongelingen laten zien wie er de baas is op De Toekomst.

Thuisploeg dominant

Jong Ajax zocht na het eerste fluitsignaal direct de aanval. Willem II had het aanvankelijk lastig met het jeugdige enthousiasme van de thuisclub en ontsnapte aan een vroege achterstand. De behendige aanvoerder Kian Fitz-Jim bediende met een splijtende pass Kristian Hlynsson, maar de jonge IJslander schrok zo van de mogelijkheid dat de bal aan hem voorbij ging. Willem II kwam er in de omschakeling een paar keer gevaarlijk uit, maar op de beslissende momenten ontbrak het aan de nodige finesse.

Openingstreffer

Na de openingsfase kwam de wedstrijd meer in evenwicht. Willem II ging meer naar voren spelen en het dominante spel van Jong Ajax kwam steeds minder uit de verf. Halverwege de eerste helft sloeg de thuisploeg ineens toch toe. Na een aanval over de linkerkant kwam Sontje Hansen in de as van het veld in balbezit. De aanvaller kreeg net genoeg ruimte om van buiten de zestien uit te halen: 1-0. Bijna had Willem II direct een antwoord klaar. Nick Doodeman bediende Michael de Leeuw op maat, maar de routinier kreeg tussen twee verdedigers de bal niet goed mee.

Opportunisme

Gedwongen door de achterstand greep Hofland na een klein halfuur in. Met Jeremy Bokila in de ploeg voor Jizz Hornkamp koos de trainer voor een meer opportunistische speelwijze. Na de wissel ging er inderdaad meer dreiging uit van Willem II. Zo ontsnapte Bokila aan de linkerkant, maar hij wist Doodeman net niet bereiken. Vlak voor rust brak Owusu door op rechts. Zijn voorzet was op maat, maar de inzet van Bokila werd gekeerd door doelman Tom de Graaff.

Gelijkmaker

Na rust kwam Willem II uitstekend uit de kleedkamer. Voordat Jong Ajax wist wat er gebeurde, was de gelijkmaker al een feit. Het was vooral de verdienste van Bokila die goed zijn fysiek gebruikte. Op pure wilskracht schudde hij twee tegenstanders van zich af om vervolgens het overzicht te bewaren: 1-1.

Afbeelding
Bokila

Na de gelijkmaker ontspon zich een open wedstrijd. Het spel golfde op en neer en er kwamen kansen aan beide kanten. De beste mogelijkheden waren voor Jong Ajax, maar het ontbrak de thuisploeg aan voldoende rust in de afronding.

Woudenberg slaat toe

Halverwege de tweede helft kreeg Willem II een grote kans. Owusu liet een afgemeten voorzet los, maar Bokila kopte uit vrije positie over. Het was uitstel van executie van Jong Ajax, want even later verschafte invaller Max Svensson met een bekeken pass Lucas Woudenberg vrije doortocht. Oog in oog met De Graaff bleef de linksback ijzig koel: 1-2.

In het laatste kwartier probeerde Jong Ajax met man en macht om de gelijkmaker te forceren, maar Willem II hield de na de rust aan de dag gelegde onverzettelijkheid tot het laatste fluitsignaal vol. Door de zwaarbevochten overwinning is de aansluiting met de subtop een feit. Over vier dagen wacht de clash met koploper Heracles Almelo.