Uit de oude doos: een leven lang Willem II

Uit de oude doos: een leven lang Willem II

Arnaud P.M. van der Ven werd geboren in Tilburg op 2 februari 1905. Op zijn tiende jaar- om precies te zijn op 12 augustus 1915 – werd hij lid van Willem II. Als speler diende hij de club vijftien jaar lang. Eerst in de jeugd en later in het tweede en van 1925 tot 1930 in het eerste elftal. In 1928 en 1929 verzorgde hij samen met Louis van der Aa ook de training van de hoofdmacht.

Knieproblemen dwongen hem te stoppen. Arnaud werd lid van de pers- en propagandacommissie en hoofdredacteur van het clubblad “De Willem II-er.” Hij ontwierp het eerste clubinsigne en zijn veelzijdigheid bleek ook, toen hij de clubvlag ontwierp en ook uitvoerde. Deze gebatikte vlag is helaas verloren gegaan, maar bij het eeuwfeest van Willem II in 1996 werd door zijn zoon Arnaud jr. een nieuw exemplaar aan de club aangeboden. Met medewerking van Broer (A.C.) van Seters schreef Arnaud het fraaie jubileumboek “Willem II 40 jaar”. Ook was hij de auteur van het boek “De Minstreel”, een bundel van gedichten, declamaties en clubliederen. Hij speelde een belangrijke rol bij de organisatie en het schrijven van teksten bij de verschillende Willem II-revues die tot de vijftiger jaren werden opgevoerd.

In 1932 werd hij bestuurslid en van 1940 tot 1948 was hij secretaris. Samen met medebestuurder en latere voorzitter dokter Bert Schuerman verzorgde hij bovendien de mentale trainingen van het eerste elftal. In die tijd was dat iets bijzonders. In de oorlogsjaren was hij van juli 1940 tot april 1944 hoofdtrainer van de Tricolores. Pro-deo, want hij was een Willem II-er in hart en nieren. Arnaud - in het dagelijks leven ingenieur bij de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij – stopte in 1948 met zijn directe bemoeienis met de Tricolores, al trad hij nog regelmatig op als adviseur en bemiddelaar.

Naast grote bestuurlijke ervaring beschikte hij over praktische voetbalkennis. Hij werd lid van de technische commissie van de KNVB en begeleidde als zodanig het Nederlands elftal tijdens interlands. Vervolgens maakte hij deel uit van het bondsbestuur van de KNVB. Voor zijn verdiensten voor de voetbalsport ontving hij een aantal onderscheidingen, waarvan de belangrijkste waren: het erelidmaatschap van Willem II en de benoeming tot bondsridder van de KNVB.

Hij ontving tevens de Gouden Speld van de Nederlandse Katholieke Sportbond. Arnaud P.M. van der Ven heeft gedurende een lange reeks van jaren zijn stempel gedrukt op Willem II. Hij was een groot Willem II-er die belangstelling bleef houden voor zijn club. Tot zijn overlijden op 17 november 1993, op 88-jarige leeftijd na een lidmaatschap van maar liefst 78 (!) jaar.

awd

Harrie Verhoeven
 

Laatste nieuws