Uit de oude doos: De drie van Ajax

Uit de oude doos: De drie van Ajax

In de zomer van 1984 begon Willem II na de degradatie uit de Eredivisie aan een sportieve wederopbouw. De club had zijn bankroet kunnen ontlopen, maar die geslaagde reddingsoperatie was ten koste gegaan van het eerste elftal. Er was nauwelijks geld voor aankopen. De zoektocht naar spelers leverde echter een opmerkelijk succes op. Vanuit Amsterdam kwamen drie Ajacieden tegelijk naar Tilburg: Edwin Bakker, Winnie Haatrecht en Ulrich Wilson. Alle drie waren ze bij Ajax op een zijspoor beland. In Tilburg wilden ze hun voetbalcarrière een nieuwe injectie geven en tegelijk Willem II naar een hoger niveau tillen.

Het waren professioneel geschoolde jongens, die niet alleen techniek, maar ook persoonlijkheid meebrachten. De jongste van de drie was Edwin Bakker(19). Een vleugelspeler die in het verleden al geselecteerd was voor diverse UEFA-jeugdelftallen.  Winnie Haatrecht (20) speelde bij Ajax op diverse posities. Twee jaar in het tweede elftal, maar hij zat ook korte periodes bij de A-selectie. Ulrich Wilson (20) speelde in het tweede elftal van Ajax vooral als middenvelder en verdediger.

De drie kwamen in Tilburg in een ander voetbalklimaat terecht dan ze gewend waren. De sfeer was aanmerkelijk meer ontspannen dan bij Ajax, hoewel het ook voor Willem II een belangrijk seizoen zou worden. De opdracht die trainer Jan Notermans van het bestuur meekreeg was: het publiek vermaken met aantrekkelijk voetbal. Kampioen worden is meegenomen, al is het maar van een periode. Maar het is beslist geen ”must.” Het seizoen gaf echter weinig reden tot tevredenheid. Willem II eindigde als nummer acht, trok gemiddeld maar 3100 toeschouwers naar het Gemeentelijk Sportpark en aan een periodetitel kon de ploeg alleen maar ruiken.

Tekst gaat verder onder foto's

'''' '''' '''' 

V.l.n.r.: Edwin Bakker, Ulrich Wilson, Winnie Haatrecht (foto's: archief Willem II)

Van de drie Ajacieden speelde aanvaller Bakker 33 wedstrijden en scoorde daarin 7 doelpunten. Vleugelverdediger Wilson was eveneens 33 wedstrijden van de partij en scoorde 2 keer. Beiden verlengden hun verbintenis met Willem II niet, maar  konden aan het eind van het seizoen elders een mooi contract tekenen. Bakker ging voor drie jaar naar FC Groningen en Wilson tekende voor twee jaar bij FC Twente.

Middenvelder Haatrecht maakte vanwege blessureleed een minder seizoen door. Hij speelde 24 wedstrijden en scoorde daarin 2 keer. Hij tekende voor nog één seizoen bij en zijn moment van glorie bij Willem II kwam in het volgend seizoen. Op 21 december 1985 bezorgde hij met zijn treffer Willem II het kampioenschap van de tweede periode. De daardoor bereikte nacompetitie zou hij echter niet meer bij Willem II meemaken, want per 7 maart 1986 werd hij voor de rest van het seizoen verhuurd aan AZ. En zo bleek Willem II voor de drie van Ajax een ideale springplank om hogerop te komen.

Laatste nieuws