Uit de oude doos: De 48 sluitposten van Willem II

Uit de oude doos: De 48 sluitposten van Willem II

Een van de pronkstukken uit het archief  van Willem II is een boekje uit 1898. Het is samengesteld door J.W. de Goede en beschrijft “de regels van het voetbalspel”. Gerard de Ruiter, oprichter van Willem II, schonk dit boekje op 21 januari 1898 aan de club.

Het boekje bevat bij het hoofdstuk over de aanvoerder onder andere de volgende passage: “Het zoude te ver voeren hier de taktiek van den aanvoerder te bespreken. Alleen zij medegedeeld dat hij verplicht is één speler aan te wijzen die als doelverdediger ( in het Engels ‘goalkeeper’) optreedt en op wiens behendigheid met de armen het grootste gewicht valt.”  

Honderdtwintig jaar later worden van keepers heel wat meer vaardigheden vereist dan behendigheid met de armen. Een topkeeper moet technisch zijn, goede reflexen hebben, goed zijn in een-tegen-een situaties, gedreven en alert zijn, mee kunnen voetballen, de verdediging kunnen sturen, van zijn goal af kunnen spelen en liefst ook nog een behoorlijke lengte hebben. Keepers die aan al deze criteria voldoen, zijn sowieso al zeldzaam en voor clubs als Willem II financieel niet haalbaar.

In het betaalde voetbal (sinds 1954) hebben in totaal 48 keepers in een officiële wedstrijd het doel van de Tricolores verdedigd. Keepers die je in drie categorieën kon onderbrengen: zij die punten wonnen, zij die geen punten verloren en zij die punten verloren. De een met een enorme staat van dienst, zoals Chris Feijt met 289 wedstrijden, de ander slechts even, zoals Stefan Fabrie met in totaal drie minuten, na een rode kaart voor doelman Geert De Vlieger op 9 september 2000 tegen Vitesse. Het is niet aan mij om te oordelen tot welke van de drie genoemde categorieën de 48 sluitposten van Willem II behoren. Oordeelt u zelf.       

Tekst gaat verder onder foto

Chris            
20-3-1960  Chris Feijt tijdens DOS – Willem II                                     

De doelmannen sinds 1954 in chronologische volgorde: Chris Feijt, Piet van Neer, Giedus van Roosendaal, Jan van Wees, Ed Mathieu, René Dijckmans, Christ van der Heijden, Gerd Schobert, Karel Vergunst, Fred Bravenboer, Jos Broers, Hans van Someren, Henk Lelieveld, Bas van Noortwijk, Peter van Dijk, Dragan Samardzic, William Thijssen, Con Hultermans, Huub Lenzen, Ton Verkerk, Petar Adjanski, Wim van der Meyden, Jan Formannoy, Roland Jansen, Frank Brugel, Bart Griemink, Martijn Besselink, Jimmy van Fessem, Kris Mampaey, Geert De Vlieger, Casper Nelis, Stefan Fabrie, Christophe Martin, Peter Zois, Oscar Moens, Tristan Peersman, Björn Sengier, Maikel Aerts, Kenneth Vermeer, Niki Mäenpää, Davino Verhulst, Vladan Kujovic, David Meul, Arjan Christianen, Ruud Swinkels, Kostas Lamprou, Timon Wellenreuther, Mattijs Branderhorst.

Een “eervolle vermelding” is er voor Jack de Gier. In de competitiewedstrijd Willem II – FC Twente op 29 september 1995 had Willem II al drie keer gewisseld, toen doelman Roland Jansen (bij een 5-1 stand) vijf minuten voor tijd een rode kaart kreeg. De Willem II-spits trok de keeperstrui aan en nam plaats onder de lat. Een tweede treffer van de Tukkers kon hij niet voorkomen, maar hij zorgde voor een komisch slot en ontpopte zich als de nieuwe volksheld.

Laatste nieuws